Organiziran festival nordijskog hodanja u Varaždinu, prijave traju do 20. rujna

Klub nordijskog hodanja Varaždin osnovan je 2015. godine i broji 50 aktivnih članova, a svaki utorak, četvrtak i subotu u 19 sati organizira hodanje uz rijeku Dravu. Okupljanje je kod kupališnog mosta na Dravi.

Klub organizira Škole nordijskog hodanja kako bi se zainteresirani za ovu aktivnost naučili pravilno koristiti štapove za nordijsko hodanje i izvukli maksimum iz ovog oblika rekreacije.

Za nordijsko hodanje koriste se specijalni štapovi koji su prilagođeni ovom stilu hodanja. Visina štapova se određuje prema formuli visina puta 0,68. Štapovi mogu biti teleskopski ili fiksni.

Kub također organizira izlete na festivale nordijskog hodanja te će se u subotu, 24. rujna održati 1. Festival nordijskog hodanja i pješaćenja u gradu Varaždinu.

Dobrobiti nordijskog hodanja su do 50% bolji efekti od hodanja istom brzinom bez štapova, aktivno uključenje 90 posto mišića tijela, kalorijska potrošnja povećana 20-40 poto i s većim udjelom tjelesne masti u odnosu na hodanje, subjektivni osjećaj naprezanja manji nego kod hodanja bez štapova te umanjeno opterećenje zglobova nogu do 30 posto.

Nordijsko hodanje pogodno je za sve dobne skupine, čak i za one koji se ne kreću dovoljno zbog težine, bolnih zglobova ili problema s ravnotežom. Također umanjuje ili rješava probleme sa bolnim ili napetim ramenima, vratom i leđima zbog sjedečeg načina života, na poslu za računalom, a često i u slobodno vrijeme

Na siguran i ugodan način povećava razinu srčanožilne i plućne kondicije i zdravlja, uspravlja držanje jačanjem mišića leđa i stabilizatora trupa, potiče bolji rad unutarnjih organa, poboljšava raspoloženje i neutralizira negativne učinke psihičkog stresa.

STAZE NORDIJSKOG HODANJA I PJEŠAČENJA

Prva staza od 2,5 kilometara je Kapucinski trg – Uži centar grada – Stari grad, druga staza od 5 kilometara je Kapucinski trg – Uži centar grada – Stari grad – Varaždinsko groblje i treća staza od 10 kilometara je Kapucinski trg – Uži centar grada – Stari grad – Varaždinsko groblje – Drava.

Program započinje u subotu, 24. rujna, te će se od 8 do 12 sati vršiti mjerenje tlaka, šećera u krvi i masnoća (povodom Svjetskog dana srca). 8 do 9 sati okupljat će se i prijavljivati sudionici te će se podjeliti bonovi za ručak. U 9 i 30 sati Svečano je otvaranje festivala.
U 10 sati nastupit će Varaždinske mažoretkinje, započet će zagrijavanje i formiranje grupa po rutama.

U 10 i 15 sati započinje START i traje do 11 sati sati kada će sudionici moći besplatno razgledati Muzej Starog grada i Muzej kukaca te Sajam cvijeća. Od 12 i 30 do 14 i 30 sati biti će organiziran ručak. U 14 i 30 sati biti će povratak na Kapucinski trg gdje sudionike očekuje zabavni program te zatvaranje festivala.

Za sve sudionike osigurani je ručak, osvježenje, sanitet , voditelji i turistički vodiči. Sva raskrižja prilikom prelaska grupa biti će osigurana. Besplatni parking osiguran je nedaleko od Kapucinskog trga na parkiralištu kod varaždinskog groblja ili se može koristiti garaža ispod Kapucinskog trga uz plaćanje.

Potrebno je prijaviti sudjelovanje do 20.09.2016. Informacije i prijave na e-mail: klubnh.varazdin@gmail.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije