Vijesti / Sport

Poništena liga

KK Grafičar bez naslova, predsjednik Beser: 'Ozbiljno ćemo razmotriti daljnji rad i natjecanja'

KK Grafičar bez naslova, predsjednik Beser: 'Ozbiljno ćemo razmotriti daljnji rad i natjecanja'
Neven Jerbić

Usred krize uzrokovane korona virusom, HKS donio je odluku o poništenju svih liga, a vijest o tome razljutila je KK Grafičar iz Ludbrega koji je grabio prema naslovu prvaka, a sav uložen trud i novac ne vrijede ništa.

KK 'Grafičar' iz Ludbrega će po svemu sudeći ostati bez zasluženog naslova prvaka. Naime, Hrvatski košarkaški savez donio je odluku prema kojoj se prvenstvena sezona 2019./2020. poništava, a preostala kola neće se odigrati.

Ova odluka dosta je pogodila ludbreški klub Grafičar koji je po svemu sudeći trebao biti prvak lige. Naime, Ludbrežani se četiri kola prije kraja nalaze na drugom mjestu s bodom manje od Međimurja, ali i s utakmicom manje, a kako u drugom dijelu sezone još nisu izgubili utakmicu te su uvjerljivo nadigrali i vodeće Međimurje u gostima naslov bi gotovo sigurno došao u Ludbreg.

'Ništa nisu pitali klubove'

Upravo zbog toga su frustrirani i ljuti zbog ove odluke, te su čak rekli kako će ako ova odluka ostane na snazi ozbiljno razmotriti daljnji rad i natjecanja pod nadležnošću HKS-a. Predsjednik kluba Siniša Beser naglasio je kako ova odluka nije donesena u interesu svih klubova, a najviše je zamjerio što klubove nitko nije pitao što misle o njoj.

- Donesena je po meni vrlo loša odluka nacionalnog saveza prema kojem sad nikome ništa. Nema prvaka i nema onih koji ispadaju. Po meni je najveći problem što nisu ni pitali sad klubove i što nije bilo nikakve komunikacije na nacionalnoj razini. S odlukom se definitivno trebalo još pričekati i ne bi bilo nikakve štete da je donesena u svibnju ili lipnju – rekao je predsjednik Beser te dodao kako se moglo naći bolje rješenje.

- Znam da je problem s klubovima u prvoj ligi koji imaju stranaca, ali ne znam zašto mi ne bi odigrali ova još četiri kola i imali prvaka. Trebalo se pitati i nas manje klubove i zajednički donijeti prava odluka. Ovako je to neozbiljno i nije sportski ni pravedno. Svi smo utrošili puno truda, energije, a bome i novaca i sada to ništa ne znači.

'Nisu mislili na djecu'

Besera je zasmetao i odnos prema mlađim kategorijama koje bi trebale biti budućnost sporta, a prilikom donošenja ove odluke na njih se najmanje mislilo.

- Posebno me smeta što nisu mislili na mlađe kategorije i djecu. Puno roditelja zove i pita što se događa i mislim da su bar mogli nekako napraviti da mlađe kategorije koje su županijski prvaci ili slično nešto dobiju, a ne da se sve poništi - rekao je. 

Nakon svega, postavlja se pitanje što će biti s klubovima iduće sezone, kako će se financirati i plaćati visoke kotizacije i troškove liga.

- Ne znam što će biti iduće sezone, većina klubova se financira iz gradskih proračuna i puno njih će biti u problemu jer neće biti novaca, a sad ni sponzori neće imati interesa jer nema utakmica i sezona nije završena. Postoji ta rečenica u odluci da se ona može promijeniti, ali mislim da se to neće dogoditi. Nadam se da će savez iduće sezone barem osigurati da se igra bez kotizacija i plaćanja liga, ali zasad se o tome ništa ne zna - kaže predsjednik kluba. 

Izgleda kako je ovo jedna od odluka kojima se najmanje gleda na interes najmanjih, a nažalost, velika je vjerojatnost da će se slične ili jednake odluke donositi i u drugim sportovima, ali i svim ostalim područjima života.

U nastavku je i cijelo priopćenje predsjednika Besera objavljeno na Facebook stranici KK Grafičar.

- Mnogima je svejedno što se prvenstvo poništava, nama nije!!!!!

Uložilo smo ogromno truda , energije, dečki su dali sve od sebe, trenirali, odricali se, na kraju nešto je i koštalo!

I ne samo seniori nego sve kategorije s trenerima!

Ovako završiti prvenstvo četiri kola prije kraja je vrlo neočekivana i nespretna odluka!

Očito se sve vrti oko dva "velika" kluba koja su se usred ove krize raspala. I što se tiče Cibone financira se ionako već godinama gradskim novcima i u predstečaju je već jako predugo. Za Zadar ne znam pa neću komentirati, ali vidim što Tornado kaže...

I opet smo mi mali klubovi koji igramo košarku srcem i koji ulažemo sebe u sport ostali osakaćeni zbog velikih i zbog nepromišljenih i vrlo loših odluka čelnih ljudi HKS-a!

Ukoliko ova odluka ostane na snazi ozbiljno ćemo razmotriti daljnji rad i natjecanja pod nadležnošću HKS-a. Ovo je sramotno i nije sportski niti je u cilju i interesu sportaša! Dečki koji su živjeli košarku cijelu sezonu i ginuli za boje kluba, srce davali na terenu da ovako budu nagrađeni...SRAMOTA!!!

Službeno očitovanje ćemo poslati u sve nadležne saveze kao i u medije ovih dana. Osobno sam predlagao da se nikakve odluke još ne donose jer još ima vremena. Naš je stav bio da se odigra pa makar i u šestome mjesecu. Nek se igra i nek najbolji na parketu digne kantu!

Pogotovo u ovim kriznim vremenima dok je prioritet zdravlje i očuvanje radnih mjesta. Ima vremena, pričekajmo... No očito u HKS-u misle drugačije. Žao mi je i te Cibone (ponos hrvatske košarke je to bio i svi je nosimo u srcu), no godinama se samo dug gomila i ništa se ne rješava, Kao razvijaju se mladi dok Prkačin sjedi...no to je tema za neko drugo vrijeme...

Vrlo loša i nesportska odluka čelnoga HKS-a! - napisali su u objavi iz kluba. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!