Vijesti / Sport

Ženska nogometna selekcija

ZA RAVNOPRAVNIJI NOGOMET Varteks se pobrinuo da i djevojke mogu trenirati. Bili smo u njihovom kampu u Hrašćici

ZA RAVNOPRAVNIJI NOGOMET Varteks se pobrinuo da i djevojke mogu trenirati. Bili smo u njihovom kampu u Hrašćici
Varaždinski.hr

Prvi trening ženske nogometne selekcije NK Varteksa održao se na 'najkišniji dan u godini'. Djevojkama nije trebalo puno razmišljanja o tome hoće li istrčati na teren po najvećem pljusku i pokažu kolika je njihova želja za nogometom.

Utakmice ženskih nogometnih momčadi u svijetu dobivaju sve veći zamah. Engleska i Sjedinjene Američke Države postaju sve veće 'žarište' nogometne igre, ali sa ženama u glavnim ulogama.

Posjećenost utakmica često prelazi desetak tisuća gledatelja, a dojam je da ženski nogomet ima sve veću važnost. To se pokazalo i prošle godine kada je odigrano Svjetsko prvenstvo u nogometu. U finalu je trijumfirala reprezentacija SAD-a protiv Nizozemki te je FIFA nakon prvenstva podvukla crtu i okarakterizirala ga kao najbolje Svjetsko nogometašica u povijesti.

Kada bi se bolje prikazalo u praksi, a ne samo na FIFA-inim sjednicama i vijećima, nogometašice u Hrvatskoj, a ako se sad posebno orijentiramo na Varaždinsku županiju, nemaju previše izbora. Točnije, gotovo ga uopće nisu ni imale.

Varteks utemeljio žensku nogometnu selekciju NK Varteks - ženska nogometna selekcija

- Najbitnije nam je da djevojke koje to žele, imaju priliku baviti se nogometom u normalnim i prihvatljivim uvjetima – kaže nam Denis Vidaček, trener u Varteksovoj Školi nogometa koja se nalazi u Hrašćici, u trenucima dok gledamo četvrti trening dvadesetak mladih djevojaka.

Nogometni klub Varteks prije nekoliko dana počeo je s radom ženske nogometne selekcije. Već spomenuti trener Vidaček i Velimir Žganec, stručnjak koji će voditi seniorsku kategoriju, iza sebe imaju dovoljno iskustva s kojima mogu započeti jednu sasvim novu priču - priču koja će se održati i doseći potreban kontinuitet u radu s mladim nogometašicama koje su do sada uživanje u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu mogle, pomalo i doslovno, gledati samo na televiziji.

- Odaziv je i više nego dobar. Djevojke se stalno javljaju, trenutno su neke na moru i godišnjim odmorima, imamo dosta upita. Sezona neće početi prije 1. rujna, tako da bi do početka nove sezone trebalo biti dovoljno nogometašica za dvije ekipe. Plan je krenuti sa seniorskom i kadetskom ekipom – govori nam Vidaček.

Prvi trening po najvećem pljusku 

Prvi trening odrađen je na 'najkišniji dan u godini', u subotu 25. srpnja. Trening je bio zakazan u jutarnjim satima kada je kiša padala kao iz kabla. Treneri su već bili spremni otkazati trening, a uprava počastiti i upoznati djevojke koje su došle na predstavljanje u Varteks. No, trening se održao po jakom pljusku, a prema svjedočanstvima prisutnih, entuzijazam i želja za nogometom bila je jača od bilo kakvih vremenskih neprilika.

- Kolega Žganec i ja vodimo treninge. On će imati seniorke, ja kadetkinje. Danas ćemo odraditi četvrti trening pa nemamo još detaljni uvid u njihovu spremnost. Kroz treninge se vidi da postoji znanje, da su vrlo motivirane i disciplinirane. Žele raditi i učiti. Sve ide kako treba – objašnjava Vidaček.

Varaždin i prigradska naselja, okolna mjesta pa i neki udaljeniji gradovi, mogli bi proizvesti 'kritičnu masu' nogometašica.

Ženski nogomet u uzletu

Na dohvat ruke sada im služi Varteksov kamp u Hrašćici. Teren s umjetnom travom, zajedno s reflektorima za noćnu igru i treninge, čine sportski centar Bumbara privlačnim za nogomet čim se dođe u blizinu lokacije. Ako tome pridodamo glavni teren s 'pravim' travnjakom na kojem su u trenutku našeg dolaka trenirali igrači prve momčadi trenera Orehovca, nove svlačionice i klupske prostorije, čini se da nije bilo razloga da se ne uđe u ovu priču koja je u mnogim dijelovima zemlje zapostavljena. I to posve nepravedno i neopravdano - interesa ima. 

- Godinama je postojala ideja za ženskom selekcijom jer u županiji nema razvijenog ženskog nogometa, osim u Lepoglavi, a interes itekako postoji. Dosta djevojaka došlo je iz okolnih mjesta i prigradskih naselja koje gravitiraju prema ovdje. Sada imamo odlične uvjete, terene, rasvjetu, svlačionice. I kako smo to sve ostvarili proteklih mjeseci, odlučili smo krenuti sa ženskim kategorijama – istaknuo je Vidaček.

Kako ste vi pripremljeni za rad s djevojkama? Odnosno, kako se razlikuje samo treniranje?

- Trening se priprema na nešto drugačiji način nego kod muških selekcija. Što zbog motorike, koordinacije, agilnosti i tehničkih aspekata. Mi imamo iskustva s takvim trenažnim procesom jer smo kroz niže muške kategorije uvijek imali barem po nekoliko djevojaka. Kada dobijemo malo bolji uvid u njihove igračke sposobnosti, napravit ćemo testiranje da imamo parametre i podatke koje možemo usporediti s muškima, jer njihove podatke imamo – navodi Vidaček.

Zasad se održavaju tri treninga tjedno. U dogledno vrijeme planira se broj treninga povećati na četiri tjedno. Varteksove nogometašice same su izrazile želju za što više vježbanja i druženja.

'Treninzi su nam sada najbitniji' 

- Cilj je do rujna skupiti djevojke za dvije kategorije, trenirati i uključiti se u natjecanje. Za ovu sezonu s tim bi bili zadovoljni. U sljedećim godinama širit ćemo bazu, utemeljiti još niže kategorije, od pionirki i početnica. To nam je izuzetno bitno jer sve počinje od baze, prvih nogometnih koraka. Ali najbitnije da djevojke koje to žele, da imaju priliku baviti se nogometom u normalnim i prihvatljivim uvjetima – zaključio je Vidaček i priključio se treningu.

Leona Kocijan, osamnaestogodišnja nogometašica iz Gojanca, priključila se Bumbarima. U nogometu je od 2013. godine i htjela se iskušati u novom okruženju.

- Kamp mi je dovoljno blizu da mogu na trening doći u kratkom roku. Iako je tek sve počelo, mogu reći da mi se jako sviđa jer se vidi da iz treninga u trening napredujemo. Tko zna što će biti kasnije. Organizacija kluba je sjajna i jako sam zadovoljna – govori Leona.

Naglašava da je sada najbitniji trening, da se cure oslobode i pokažu što znaju.

- Vjerujem da sve uživamo u zadacima koje nam treneri daju, a to se može vidjeti i po tome koliko nas u ovom kratkom razdoblju od osnivanja dolazi na treninge. To nam je, uostalom, sada najbitnije - rekla nam je Leona Kocijan i pridružila se ostatku koji je obavljao vježbe po vrućini koja je polakno kopnila. Kraj ljeta za Varteks i ženski nogomet je i više nego obećavajuć. 

Za postati članicom i igrati nogomet u Varteksovoj školi potrebno je poslati poruku Facebook stranici NK Varteks Škola Nogometa, na e-mail: [email protected] ili na broj 095 522 6566.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!