Vijesti / Sport

Dečko iz Krkanca

Melnjak pred Ligu nacija: 'Dokazat ćemo da su oni porazi bili plod slučajnosti'

Melnjak pred Ligu nacija: 'Dokazat ćemo da su oni porazi bili plod slučajnosti'
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

On je jedan od sedmorice rođenih Varaždinaca koji su nastupali za A-reprezentaciju, uz Vugrinca, Mumleka, Hrmana, Toplaka, te još dvojicu aktivnih, Leona Benka i Luku Ivanušeca.

Hrvatska nogometna reprezentacija odnedavno u sastavu ima dvojicu igrača iz turske Süper Lig što baš nije bio čest slučaj proteklih godina; osim starosjedioca Domagoja Vide iz Beşiktaşa, tu je i Dalićevo otkriće na poziciji lijevoga braniča, 27-godišnji Varaždinac Dario Melnjak.

On je u Hrvatskoj ligi svojedobno nastupao za Slaven Belupo, a od 2015. promijenio je još četiri države: Belgiju (Lokeren), Azerbajdžan (Neftçi), Sloveniju (Domžale) i od siječnja 2019. je u Turskoj.

U dresu Rizespora skupio je 57 prvoligaških nastupa, ima na kontu po sedam pogodaka i asistencija. U telefonskom razgovoru kazao je za Večernji list da je prezadovoljan dosadašnjim boravkom u Turskoj.

– Rize je grad na sjeveroistoku Turske, uz granicu s Gruzijom i na obali Crnoga mora, poznat po čaju. Nije još tako razvijen kao veći turski gradovi, ali je ugodan za život, ima ugodnu klimu, uz more je, i zaista mi paše. Ovdje živim sa svojom djevojkom, Grkinjom Georgijom – počeo je svoju priču prvotimac Rizespora.

Njegov je klub u prva četiri kola turskoga prvenstva osvojio samo dva boda, što nije zadovoljavajuće, ali napredak se ipak vidi. Rize, inače, vodi naš starosjedilac u Turskoj Stjepan Tomas.

– Tomas je izvrstan trener. Iako je ovdje stranac, Turci ga takvim ne doživljavaju jer je ovdje dugo igrao, kao pomoćni trener radio je u brojnim klubovima, dobro govori turski. Navijači i igrači Rizea ga vole; mlad je, pun entuzijazma, donio je nove ideje, novu energiju, i samo nam je malo više sreće nedostajalo da bodovni učinak bude bolji – ističe Melnjak.

“Sad se pokaži...”

Kakvi su navijači Rizea, jesu li fanatični i žestoki kao svi Turci?

– Za Trabzonspor, klub iz grada Trabzona udaljenog 45 minuta vožnje od Rizea, kažu da ima najžešće navijače u Turskoj. Zovu se Karadeniz, po Crnome moru, a naši ne zaostaju puno za njima. Ma, nije isto igrati pred njima i bez njih, jako nam nedostaju, a kako se priča, možda ćemo publiku ponovno imati tek od siječnja – naglašava Melnjak i nastavlja:

– U Rizeu nosim broj 53, što je osobita čast. Naime, poštanski broj Rizea je 53, a klub je osnovan 1953. godine. Kada sam došao, ponudili su mi taj broj, što je na neki način opterećenje za nogometaša, ali sam ga sa zadovoljstvom prihvatio. Navijači me vole. Turci vole igračima davati nadimke, pa su tako navijači Rizea pročitali kako sam, igrajući za Domžale protiv Širokog Brijega, imao neki rekordno brz sprint. Zbog toga me zovu Supermen. A taj sprint nastao je tako što mi je bio bježao igrač Širokog Brijega, nevjerojatno brzonogi Tomislav Turčin, pa sam ga morao loviti.

Melnjak je dečko iz Krkanca kod Varaždina, školovao se u Varteksu i Fotexu, kao i njegov bratić, također nekadašnji reprezentativac Marko Rog. U Hrvatskoj ligi nastupao je samo za Slaven Belupo za koji ima 57 nastupa.

– Dok sam bio igrač Domžala, tadašnji trener Olimpije, koji je poslije prešao u Rijeku, Igor Bišćan, pokazivao je interes za mene. Bilo je tako i kada je preuzeo Rijeku, želio me dovesti, ali tada se pojavio interes Turaka i procijenio sam kako se iz turske lige lakše mogu probiti u neku od jačih europskih liga. Ne podcjenjujem time Hrvatsku ligu, dapače, u njoj se igra sve bolje – tvrdi Melnjak.

Za hrvatsku reprezentaciju nastupio je tri puta, protiv Tunisa i Gruzije u prijateljskim ogledima te protiv Francuske u Ligi nacija. U sve tri igrao je po 90 minuta.

– Za mene je ta utakmica na St. Denisu bila najveća u karijeri. Kada sam saznao da ću nastupiti, bio sam jako uzbuđen, doživljavajući tu šansu kao veliko priznanje, a istodobno sam bio i smiren i rekao sam sebi: 'To je to, konačno, evo sada prilike i sad se pokaži!'. 

Igrali ste solidno, nije bilo većih primjedbi na vašu izvedbu.

– Znam da rezultatski to nije bilo dobro, ali ta utakmica ipak je pokazala da smo dosta kvalitetni i taj ishod sigurno ne odražava našu pravu snagu. Poklopile su nam se neke stvari, iznenada i neočekivano primili smo treći gol, što nas je bilo unazadilo. Uvjeren sam da ćemo mi baš ovaj mjesec pokazati da su porazi od Portugala i Francuske bili plodovi slučajnosti. Svakome igraču u karijeri dogode se takvi porazi, a ja mislim da su nam na neki način i dobro došli. Da nas upozore i mobiliziraju – kaže Dario.

Bekovi su česta tema Jedan ste od trojice lijevih braniča u reprezentaciji, uz Barišića i Bradarića. Kako doživljavate tako jaku konkurenciju?

– Kao zdrav poticaj, kao pritisak da se potrudim dati još više. Ne vidim ništa loše u tome – uzvraća Dario.

Bekovi su česta tema kao neuralgične točke u reprezentaciji. Sada imamo inflaciju lijevih i deficit desnih braniča.

– Ha, bekovi su uvijek tema, često ih se stavlja pod povećalo i najviše ih se analizira. Od bekova se uvijek traži i napadački doprinos, što je i razumljivo, ali se često zaboravlja da bekovi gotovo uvijek moraju motriti i loviti najbolje suparničke igrače.

Tko je najbolji nogometaš turske lige?

– Ovdje već godinama dominira reprezentativac BiH Edin Višća iz prvaka Istanbul Başakşehira, a najbolji s kojim sam igrao je Kosovar Vedat Muriqi. On je bio godinu dana kod nas u Rizesporu, pa godinu u Feneru, a sada ga je kupio Lazio za 17,5 milijuna eura – zaključio je Melnjak.

On je jedan od sedmorice rođenih Varaždinaca koji su nastupali za A-reprezentaciju, uz Vugrinca, Mumleka, Hrmana, Toplaka, te još dvojicu aktivnih, Leona Benka i Luku Ivanušeca.
 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!