Vijesti / Sport

POGIGLA 522.5 KILOGRAMA

SVJETSKO ZLATO Sara Šobak 'pomela' konkurenciju na Svjetskom prvenstvu u powerliftingu: 'Još mi je sve nerealno'

SVJETSKO ZLATO Sara Šobak 'pomela' konkurenciju na Svjetskom prvenstvu u powerliftingu: 'Još mi je sve nerealno'
Privatna arhiva

Prošle je godine osvojila zlato u svojoj konkurenciji, a sad je Sara obranila odličje i podigla skoro 30 kg više nego prošle godine.

Moje drugo Svjetsko prvenstvo ponovo se održalo u poljskim Siedlicama, u organizaciji federacije XPC (Xtreme Powerlifting Federation). SP traje tri dana, a ja sam nastupala u OPEN kategoriji (-75 kg) u petak sa svim ostalim natjecateljicama. Samo natjecanje se odvija na način da svi natjecatelji jedne grupe, kojih je taj dan bilo tri, odrade sva tri pokušaja jedne discipline te zatim isto rade i preostale dvije grupe te se proces ponavlja za sve tri discipline, započinje nam Sara Šobak (24) za sve one koji možda i nisu dovoljno upućeni u powerlifting svijet.

Nakon što je prošle godine 'pomela' konkurenciju u svojoj kategoriji, isto je napravila i ove godine. Mlada sportašica provela nas je kroz natjecanje na kojem je uzela zlato, ali i srebro sveukupno.

- Prva disciplina - čučanj. Prošla je poprilično dobro s obzirom na dug put i vrijeme provedeno u automobilu. U prvom pokušaju podigla sam 190 kg, u drugom 207.5 kg što mi je osobni rekord od 2.5 kg te sam pokušala podići 212.5 kg u trećem pokušaju, ali taj dan jednostavno nije išlo - govori nam Sara pa nastavlja:

- Nakon toga je uslijedio potisak s klupe tj. bench press, disciplina s kojom sam se dugo mučila, no na pripremama mi je išla vrlo dobro i imala sam dva od tri uspješna pokušaja. Podigla sam 115 kg te sa 125 kg postavila novi osobni rekord i u toj disciplini, ali nažalost dugo sjedenje dovelo je poteškoća s grčevima u leđima te nisam uspjela podići 130 kg u trećem pokušaju - objašnjava djevojka iz Strmca Podravskog pa prelazi na posljednju disciplinu:

- I kao šećer na kraju došlo je mrtvo dizanje , s kojim još muku mučim, ali nadam se da će se i to riješiti do idućeg natjecanja. Odradila sam samo prvi pokušaj sa 190 kg te sam dva puta pokušala podići 197.5 kg, ali nisam uspjela. Sveukupno sam podigla 522.5 kg te mi je to donijelo prvo mjesto u kategoriji i drugo mjesto u ukupnom poretku na natjecanju.

Ambiciozna Sara odradila je vrhunsko natjecanje, ali i dalje je 'gladna uspjeha' te joj je ovo sve samo poticaj za dalje.

- Sasvim iskreno mogu reći da sam sretna s nastupom, ali zadovoljna definitivno nisam. Previše sam ambiciozna osoba da bi ikada bila zadovoljna s rezultatima na natjecanju. Moram reći da mi se sve ovo čini dan danas dosta nerealno, činjenica da u manje od dvije godine konkuriram nekim od najvećih imena u mom sportu je nešto meni nezamislivo.

A tek je na početku karijere. Iako sam sport nije previše zastupljen u Hrvatskoj te ona nastupa za Powerlifting kluba Rux iz Gospića, ona ima jasan cilj. A možda i postane ona po kojoj ćemo početi prepoznavati powerlifting na našem području.

- Želim nastaviti braniti titulu u nadolazećim godinama, pokušati otići u Sjedinjene Američke Države, s obzirom na to da sam ovim natjecanjem osigurala plasman za jedno od najvećih powerlifting natjecanja na svijetu. Također, pokušat ću ostaviti neki veći utisak u ovom sportu od samih rezultata - zaključuje ambiciozna 'Wonder woman'.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!