Vijesti / Sport

LIVANJSKI VARAŽDINEC

DALIĆEV PUT DO VRHA Od Ćirinog pomoćnog trenera u Varteksu do izbornika svih izbornika

DALIĆEV PUT DO VRHA Od Ćirinog pomoćnog trenera u Varteksu do izbornika svih izbornika
PIXSELL

I nakon osvajanja bronce, Dalić se prisjetio svog učitelja, kojeg i dalje smatra 'trenerom svih trenera'.

Bila je teška situacija te 2017. godine. Hrvatska je bila na rubu propuštanja Svjetskog prvenstva nakon što 'vatreni' nisu bili u Južnoafričkoj Republici 2010. godine. Čekala se ta utakmica s Ukrajinom, Ante Čačić postao je bivši, a onda je iz vedra neba 'uletio vatrogasac' - Zlatko Dalić. Do toga trenutka trener bez posla nakon angažmana u Al-Ainu.  Mnogi su tad propitkivali odluku Hrvatskog nogometnog saveza.

No nakon što je dobio Ukrajinu i u dodatnim kvalifikacijama izbacio Grčku, više nije bilo upitnika. Mirnog i staloženog, kakvim ga znaju Varaždinci, gledali smo ga i na izborničkoj klupi. Toliko smo puta slušali o poniznosti, propitkivali i sugerirali sve moguće odluke, da bi danas, nakon pet godina na klupi Hrvatske, u Zlatku Daliću gledali najuspješnijeg izbornika u povijesti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi mi točno znamo gdje smo bili u ljeto 2018. godine, kako smo provodili vrijeme iščekujući što će napraviti 'Dalić boysi'. Mnogi nisu ni gledali sve te penale, baš poput izbornika, a na kraju se to srebro iz Rusije proslavilo spektakularnim dočekom na Trgu bana Jelačića, kao i u 'Dalićevom' Varaždinu. Dvadeset se godina 'živjelo' na slavi brončane medalje iz 1998., a danas, nakon samo četiri godine, Hrvatska ima srebro i broncu sa Svjetskog prvenstva.

Nakon ispadanja od Španjolske s Europskog prvenstva i lošeg izdanja u Ligi nacija, već su se tražili drugi izbornici. Ali Zlatko, kakav je, u miru je radio svoj posao i na kraju izašao kao - pobjednik. Posložio je 'vatrene' i odveo na Final Four lige nacija, opet ujedinio Hrvatsku, barem na kratko vrijeme. No nije se ništa dogodilo slučajno. Prošao je Dalić težak put do vrha. Simbolično, započeo je kao pomoćni trener 'treneru svih trenera', Ćiri Blaževiću, u Varteksu. 

Imao je i onu 'Pirovu pobjedu' u uzvratu finala Kupa protiv Rijeke (4:0, 5:1), a okušao se i na klupi momčadi s Kantride, Dinama iz Tirane i Slaven Belupa. Nešto prije Hrvatske napravio je čudo u Saudijskoj Arabiji te je otvorio put hrvatskim trenerima prema istoku. Prošao je sve, a onda se našao na poziciji koju je želio. Odbio je mnoge unosnije ponude nakon srebra u Rusiji i ostao vjeran Hrvatskoj.

Nakon što je osvojio broncu u Kataru, posvetio ju je Miroslavu Ćiri Blaževiću, koji je uzeo prvu hrvatsku broncu 1998. godine i koji nosi titulu 'trenera svih trenera'.

- Ovu pobjedu poklonio bih jednom čovjeku, Ćiri Blaževiću. Šefe, ovo je za vas. Ovo je vaša medalja. Ja mogu osvojiti pet medalja, ali vi ste trener svih trenera - rekao je Dalić nakon Maroka. 

Ako pogledamo malo u povijest, Dalić je učio upravo od njega i očito dobro upijao pa 'ispekao zanat' te tako danas postao 'izbornikom svih izbornika'. 

Vezana vijest:

Doček na Korzu VELIKA FOTOGALERIJA Varaždin 'gorio' za Dalića: Pogledajte najbolje fotografije s vatrenog dočeka

Zlatko Dalić je, uz rodno Livno, uvijek isticao Varaždin kao grad koji mu je dao priliku i prihvatio ga. I bio je zahvalan na tome. Kako kaže, on je i 'ponosni Varaždinec'. Ponovio je to ponovo jučer navečer u središtu Varaždina, na veličanstvenom dočeku koji su mu priredili njegovi sugrađani. On im se znao odužiti strpljivošću prema svakome tko ga je zaustavio, želeći mu čestitati ili se fotografirati s njim. U svemu tome bio je umjeren i nepompozan, odaslavši poruke zajedništva i zdravog domoljublja. A prepuno Korzo poslalo mu je jasnu poruku da je ovo njegov grad. Koji će znati prepoznati veličanstvena postignuća i jednako tako proslaviti ga s onima koji su za to najzaslužniji. 

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.