Vijesti / Upisi u srednje škole

OSMAŠI, POZOR!

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin upisuje učenike u vrlo raznolike programe - evo detalja

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin upisuje učenike u vrlo raznolike programe - evo detalja
Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin je polivalentna škola koja školuje kadrove s područja prehrane, kemije i graditeljstva, te ujedno i jedina u Hrvatskoj koja školuje rudarske kadrove.

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, smještena u Hallerovoj aleji 3, jedna je od najstarijih i najuglednijih obrazovnih ustanova u Varaždinskoj županiji. Danas je to polivalentna škola koja školuje kadrove s područja prehrane, kemije i graditeljstva, te ujedno i jedina škola u Hrvatskoj koja školuje rudarske kadrove.

> VIDEO Osmaši, evo zašto upisati Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu Varaždin!

Vrijedna je to informacija učenicima osmih razreda koje škola poziva da im poklone povjerenje jer, kako ističu, osim znanja žele razviti empatiju prema onima kojima je pomoć potrebna i odgojiti dobre ljude jer njima ostavljamo ovaj svijet.

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola upisuje učenike u vrlo raznolike programe od prirodoslovne gimnazije do tehničkih zanimanja iz područja geologije, rudarstva, prehrane, kemijske tehnologije i graditeljstva, a u tom području upisuju i trogodišnja zanimanja.

Jedan od najatraktivnijih programa je arhitektonski tehničar. Ako volite crtati, imate mašte i želite oblikovati grad i svijet u kojem živite na svoj način te ostaviti materijalni trag kao nasljeđe, ako ste zadivljeni modernim svjetskim građevinama, to je program za vas. Graditeljstvo, a posebno arhitektura uvijek je potrebno, a današnje mogućnosti uz nove materijale i nove načine gradnje su beskrajne. Zanimanje koje je tehničko, ali uključuje i umjetnički duh i puno mašte.

U području graditeljstva upisuju i trogodišnja zanimanja - zidar, keramičar, monter suhe gradnje, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, a od ove godine ponovno upisuju i vrlo tražen program tesar. Sva trogodišnja zanimanja su vrlo deficitarna i tražena kako u Hrvatskoj tako i u Europi. U tim zanimanjima učenici mogu dobiti stipendije i što je još važnije - posao odmah nakon školovanja.

Prehrana je uvijek u modi. Dovoljno je otvoriti bilo koji časopis ili novine odmah uočite koliko je članaka o pravilnoj prehrani, dijetama, načinima pripreme hrane, receptima te novim trendovima u prehrani. Svime time se bave prehrambenjaci. U području prehrane upisuju dva programa - prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist. 

Prehrambeni tehničar je zanimanje koje se bavi obradom hrane, preradom i čuvanjem, tehnologijama pripreme hrane, industrijom. Tehničar nutricionist proučava pravilnu prehranu, kreira jelovnike od svakodnevnih do svečanih, ali i specijaliziranih za određene skupine ljudi - za malu djecu, sportaše, trudnice, dijetalne, regulaciju tjelesne mase, prevenciju raznih bolesti.

Ekološki tehničar sve je potrebnije zanimanje. Svakodnevno možemo pratiti probleme zagađenja zraka, vode tla, nakupljanje otpada, prekomjerno korištenje umjetnih gnojiva, herbicida, pesticida i sličnih otrova te odumiranjem brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Ekološki tehničar proučava promjene u prirodi, analizira tlo, vodu i zrak te daje smjernice kako pomoći okolišu te kako živjeti u skladu s prirodom te joj biti prijatelj na korist nama i budućim generacijama.

U području geologije i rudarstva nude dva programa - geološki i rudarski tehničar. Geološki tehničar proučava sastav tla, mogućnost eksploatacije, traži prirodne izvore nafte, plina mineralnih sirovina, proučava klizišta, stabilnost zemlje i stijena kod potresa. Rudarski tehničar vrši eksploataciju pijeska, šljunka i mineralnih sirovina za potrebe graditeljstva, posebno niskogradnje, izgradnje cesta. 

Učenici svih tehničkih programa redovito sudjeluju na državnim natjecanjima iz znanja i vještina koja su specifična za svaki program, a posebno uspješni su učenici u crtanju, keramičari, zidari i ekološki tehničari koji svake godine osvoje i medalju.

Učenici tehničkih programa mogu nastaviti školovanje na fakultetima i veleučilištima diljem Hrvatske.

Program po kojem je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola jedinstvena jest Prirodoslovna gimnazija. To je gimnazijski program koji kroz sve četiri godine školovanja ima vježbe iz kemije, biologije i fizike, te smanjenu satnicu iz društvenih predmeta.

Učenici na vježbama prođu kroz laboratorije i vježbe koje su vrlo slične vježbama na fakultetima iz prirodoslovlja te biomedicinskih studija što im znatno olakšava snalaženje na fakultetima i uvijek su jako dobri studenti. Osim toga, učenicima je omogućeno učenje dodatnog sata matematike kako bi što lakše i bolje položili ispit državne mature i upisali željeni fakultet. 

Prošle godine škola je uložila znatna sredstva za opremanje laboratorija iz kemije, fizike i biologije te pametne ploče za matematiku, geografiju i povijest.

Od jeseni učenike očekuju četiri najmodernija kemijska laboratorija te laboratorij za mikrobiologiju. Na taj način su učenici u mogućnosti proći kroz sve laboratorijske vježbe kako klasične tako i instrumentalne pomoću raznih mjernih uređaja koje čak ni neki fakulteti nemaju.

Učenici sudjeluju i na natjecanju Simulirano suđenje i već su nekoliko puta bili državni prvaci. U školi djeluje i Centar izvrsnosti iz kemije što je potvrda dobrog rada, a prije pandemije je bila organizirana i prva jesenska škola kemije. Škola sudjeluje u Erasmus+ projektima pa su i učenici bili na razmjenama i projektima u Njemačkoj, Portugalu, Norveškoj, Litvi, Latviji i još nekim zemljama, a u pripremi imaju i nekoliko novih projekata. 

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola napravila je veliki ‘makeover’ škole, tako da je škola preuređena te je postala puno vedrija i veselija, a učeniciima nakon nastave nude razne slobodne aktivnosti - šah, čitalački klub, sportske aktivnosti, školski rock band, a u školi se organiziraju i razne humanitarne akcije za udruge kojima je potrebna pomoć.

Sve detalje vezane uz upise možete pronaći ovdje, a informacije se nalaze i na službenoj internetskoj stranici škole i službenoj Facebook stranici.

Najnovije

Reci što misliš!