TRENutak za roditeljski KUTak: Nesretni ili ‘samo’ nezahvalni

Imate li tendenciju često se žaliti na nekog ili nešto? Jesu li drugi krivi za to što vama nije dobro? Ukućani vas ne slušaju? Primanja su premala? Sve je preskupo? Djeca su neodgojena, društvo iskvareno, političari ne valjaju, država u banani. I tako dalje, i tako dalje…

Sigurna sam da vi imate još više svega za dodati. Moram priznati da sam se jedva sjetila svega ovog i nemam uopće takvih problema.

Pitanje je imate li ih vi? Jesu li to uopće vaši problemi ili tuđi? Za ono u životu na što nemamo direktan utjecaj, ne bismo se trebali žaliti. Tamo gdje možemo nešto mijenjati, trebamo poduzimati akciju i mijenjati. TI trebaš biti promjena koju želiš u svijetu, a ne drugi koje kriviš.

Usmjeravajući svoju pažnju na druge koji rade pogrešno, zanemarujemo sebe i sve svoje potencijale i mogućnosti. Zar ne bi bilo bolje da uvidimo što mi možemo činiti da bi nama bilo bolje, da bi onima oko nas bilo bolje i da bismo time doprinijeli bližoj i daljnjoj okolini pa na kraju i svijetu?

Žaleći se i gunđajući pretvaramo se u žrtvu i jadnika koji ne može ništa činiti. To nije točno. Mi možemo puno samo ako osvijestimo sve što možemo.

Kako ćemo to činiti?

Umjesto da se žalimo, pokušajmo biti zahvalni za ono što imamo i posjedujemo. Što su naša bogatstva? Što je naše obilje? Što su naši potencijali?

Imamo dom, nemamo kredit, imamo obitelj, djecu, svi su zdravi, i mi smo zdravi, imamo svoje noge kojima hodamo, ne trebamo ničiju pomoć prilikom kretanja, posjedujemo automobil, imamo ga čime natankati i platiti tehnički i registraciju, ne moramo koristiti javni prijevoz.

Imamo djecu koju možemo školovati, imamo znanja da im pomažemo, imamo mogućnosti poplatiti sve njihove aktivnosti i ispuniti većinu želja. Supružnik živi s nama, volimo se, zdrav je, podrška vam je, povremeno odete i na zajednička putovanja i priuštite si neke sitnice koje puno znače.

Imate žive roditelje koje posjećujete. Imate prijatelje, istomišljenike, s kojima možete dijeliti dobro i zlo. Imate i onog jednog prijatelja kojeg možete nazvati u pola noći.

Imate televizor u domu, redovito plaćate sve režije, imate Internet i dostupne su vam informacije. Čitate. Šetate. Bavite se nekim hobijem. Možda imate i kućnog ljubimca koji vas svaki put dočeka na vratima kada dođete doma.

Što još imate? Što još obogaćuje vaš život? Čime je vaš život bogat a drugi to nemaju?

Pokušajte staviti fokus na sve što imate i što vam čini život boljim, ljepšim i kvalitetnijim. Većinu stvari podrazumijevamo – struju, vodu, telefon, auto, dom, znanje, inteligenciju, mogućnost sjećanja, zdravlje…

Ima onih koji nešto od toga nemaju. Ima i onih koji ništa od toga nemaju. Ako imate sve, pa i više od toga, bogati ste. No, samo niste svjesni toga.

Znate li zašto niste svjesni?

Zato što se bavite tuđim životima i SAMO STE NEZAHVALNI. Potrebno je prakticirati zahvalnost SVAKODNEVNO i time osvještavati sva bogatstva koja imamo. Ako svakodnevno prakticirate kritiziranje drugih i nemanje, tada ne vidite što sve imate.

I znate što još time radite?

Šaljete svojem djetetu poruku da i ono bude takvo.
Možda vaše dijete ima hrpetinu igračaka doma, možda ima svoju sobu i divan dom, ali ne vidi ono što ima nego stalno traži još i još – novih igračaka, novih igara, nešto što drugi imaju a ono nema. Stalno gleda kako drugi imaju više a ne vidi ono što ono ima.

Što mislite zašto?

Uči od vas. I vi to radite. Djeca su naša kopija. Kopiraju naše ponašanje i prilagode sebi. Tako ne odgajate zahvalno dijete nego nezadovoljno i nesretno dijete.

Kako to promijeniti?

Prakticiranjem zahvalnosti. Upišite se s djetetom na radionicu zahvalnosti, provedite zajedno sat i pol u odličnom društvu i naučite kako ćete svakodnevno vježbati gledati svjetliju stranu života prakticiranjem zahvalnosti.

Život može biti puno ljepši ako sam napraviš prvi korak prema boljem. Tu sam za vas!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije