PRIRODNI PRIPRAVCI i tehnike za olakšavanje uobičajenih dječjih bolesti (I. dio)

Živimo u vremenu koje je daleko od idealnog za normalan i zdrav život. O tome govore podaci kao što su nedostatak čistog zraka, nedostatak čiste pitke vode, zagađenost tla. Unatoč svim tim činjenicama možemo odabrati koristiti ono što ima pozitivne učinke na nas, naš život a ujedno i našu okolinu.

Naša djeca su mnogo više izložena štetnim vanjskim utjecajima nego što smo to bili mi. U okolišu i kućanstvu okruženi smo najrazličitijim vrstama zračenja kojih prije nije bilo. Hrana i voda su nam prepuni pesticida, aditiva, hidrogeniziranih masnoća, a stvar dodatno pogoršavaju kemikalije koje se nalaze u sredstvima za održavanje čistoće doma.

Sve to je uzrok nastanka povećanog broja slobodnih radikala koji uništavaju zdrave stanice organizma i oslabljuju imunitet. Svakako tu spada i pretjerano korištenje antibiotika, koji se često prepisuju nepotrebno.

Holistički odnosno cjelovit pristup zdravlju podrazumijeva neraskidivu vezu između fizičkog, mentalnog, emotivnog i duhovnog aspekta našeg života. Simptom se nikad ne promatra izdvojeno već u kontekstu čitavog organizma, jer je naš organizma veoma pametan i ima izuzetnu moć regeneracije. I za kraj svatko od nas je poseban, jedinstven i drugačiji. Ono što može pomoći jednoj osobi ne mora nužno pomoći drugoj.

Dječji organizam ima nevjerojatnu moć samoobnavljanja.

Pružimo našoj djeci kvalitetnu, cjelovitu, raznoliku i ekološki uzgojenu hranu. Dovoljno aktivnosti i boravka u prirodi na svježem zraku. Također izuzetno bitno za održavanje zdravlja i imunološkog sustava je sigurna i podržavajuća obiteljska okolina.

U prehranu uvrstite:

Cjelovite žitarice – proso, ječam, heljdu, amaranth, kvinoju, pir, zob, smeđu rižu
Povrće
Korijenasto: mrkva, celer, peršin
Glavičasto: Kelj, zelje
Zeleno lisnato: špinat, blitva
Svježe i suho voće: jabuke, kruške, bobičasto voće
Mahunarke: slanutak , grah, leća, azuki
Sjemenka: sezam, lan, suncokret, buča
Orašaste plodove: orah, lješnjak, badem
Kvalitetna ulja i začine

Kuhajte i planirajte obroke zajedno sa svojom djecom. Od kuhanja i pripremanja obroka napravite igru, dijete će biti zainteresirano za isprobavanje novih namirnica. Uz to možete pričati priče o dobrobiti i vitaminima u određenim namirnicama. Nikad ne zaboravite da je ljubav temelj svega, ljubav čini čuda. Zato ponekad usporite i uživajte sa svojom djecom.

PRIRODNI PRIPRAVCI ZA POMOĆ KOD UOBIČAJENIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA I. dio

Prehlada

Prehrana – tople juhe uz dodatak đumbira, kurkume, češnjaka ili luka
– mekano kuhano povrće ili gusta juha od povrća
– topli čaj od đumbira, limuna i meda (agave)

Luk u juhi će potaknuti čišćenje sluzi iz dišnih puteva. Đumbir će smanjiti simptome prehlade i potaknuti brži oporavak organizma. Češnjak i kurkuma će ublažiti simptome i djelovati protuupalno.

Aromaterapijski pripravci: Kod virusnih oboljenja koristimo eterična ulja: mirta 1.8 cineol, ravensaru, eukaliptus radiata, čajevac, lavandu
te citrusna eterična ulja za dezinfekciju (limun, naranča, mandarina), đumbir za zagrijavanje

Za dezinfekciju zraka u difuzor ili lampicu – stavite mješavinu limuna, naranče ili mandarine i čajevca

Napravite toplu kupku sa eteričnim uljima, toplom vodom (37˚C) napunite kadu, u punu kadu ubacite mješavinu

Mješavina za kupku kod prehlade:
1 kap eteričnog ulja lavande
2 kap eteričnog ulja ravensare
100 ml sojinog jogurta
Dobro promiješati!

Inhalacija: Radi se na način da se na punu zdjelu vode kapne 1 kap eteričnog ulja, inhalira se 1 minutu, pa se ponovno kapne kap eteričnog ulja- sveukupno se dodaje 5-15 kapi, inhalacija traje maksimalno 10 minuta
Za inhalaciju koristite neko od gore navedenih ulja ili njihovu mješavinu.

Kod hladnih stopala i osjećaja hladnoće odnosno groznice možete djetetu izmasirati noge s mješavinom: 1 žlica baznog ulja (badem, suncokret, grožđe), 1 kap đumbira, 1 kap geranija

Kašalj

Mnogi su uzroci nastanka kašlja i neću ulaziti u detalje svakako je potrebno pronaći uzrok kašlja ako se češće ponavlja i remeti svakodnevne djetetove aktivnosti.

Kod kašlja je važno obratiti pozornost na prehranu!
Potrebno je izbjegavati: Mlječne proizvode, rafinirano brašno i šećer te proizvode koji sadrže navedene namirnice!

Prehrana:
Preporučljivo je u prehranu uvesti namirnice kao što su luk, kurkuma, đumbir, češnjak, juhe od povrća, biljni čajevi, te obratiti pažnju na dovoljan unos tekućine.

Suhi kašalj
Čaj od lotosa

Čajna mješavina:
1 čajna žlica suhog bijelog sljeza
1 čajna žlica suhog trputca
1 čajna žlica sladića
Pomiješati sve zajedno i onda jednu čajnu žlicu preliti sa 2,5 dl kipuće vode, ostaviti 5 minuta poklopljeno, procijediti i piti još topli.

Vlažni kašalj

Čajna mješavina:
1 žličica majčine dušice
1 žličica trputca
1 žličica plućnjaka
Pomiješati sve zajedno pa onda jednu žličicu preliti sa 2,5 dl vode, ostaviti poklopljeno 5 minuta, procijediti, piti toplo.

Aromaterapijski pripravak:

Mješavina za premazivanje prsa i leđa
20 ml baznog ulja (badem, koštice grožđa, suncokret…)
4 kapi ravinsare
3 kapi mirte 1.8 cineol
4 kapi eukaliptus radiata
2 kapi lavanda
5 kapi mandarina

Pomiješajte navedena eterična ulja sa baznim uljem. Navedenu mješavinu nanosite na područje prsa i leđa 2-3 x dnevno. Najvažnije nanijeti prije spavanja.

Preporučljivo je upotrebljavati difuzor ili mirisnu lampicu u prostoji gdje boravi dijete, pogotovo prije spavanja.
Pozor! Kod astme NE radite INHALACIJE!

Kod astme možete koristiti eterična ulja mandarine i tamjana za premazivanje gornjeg dijela leđa i prsa- ova eterična ulja olakšavaju disanje šireći bronhijalne putove.

Grlobolja

Većina grlobolja je virusnog podrijetla zato obavezno prije nego što posegnete za antibiotikom napravite bris grla i krvne pretrage, jer je neodgovorno korištenje antibiotika štetno za zdravlje čitavog našeg organizma a i okoline (rezistenten bakterije).

Pomoć kod grlobolje:

Topla limunada
1 žlica limunova soka
1 žlica agave, meda ili ječmenog slada
2,5 dl tople vode
Sve pomiješati i piti toplo.

Melat – pripravak na bazi meda
1 neprskani limun
5-10 listova svježe kadulje
1 žlica cejlonskog cimeta
2-3 klinčića
10 kapi eteričnog ulja limuna
250 grama meda

Pripremite čistu staklenku. Limun operite, neoguljen narežite na tanke ploške i posložite u staklenku, listiće kadulje operite, posušite i nasjeckajte, dodajte u staklenku, također u staklenku dodajte 1 žličicu cejlonskog cimeta i 2-3 klinčića, te prema želji do 10 kapi eteričnog ulja limuna. Na kraju sve prelijte medom, tako da med prekriva limun i ostale sastojke. U slučaju grlobolje 1 žličicu melata pocuclati 2-3 x na dan. Ovako pripremljeni melat pohranite u frižideru i koristite prema potrebi. Med je prirodni konzervans i sačuvati će sastojke koje smo dodali od kvarenja.

Oblog za grlo:

Na toplu pamučnu krpu ili ručnik dodajte:
1 kap eteričnog ulja lavande
1 kap eteričnog ulja čajevca
1 kap limuna

Omotajte oko grla, držati sat vremena ili preko noći.
Oni malo vještiji u kuhinji mogu se okušati u izradi prirodnih pastila ili lizalica za olakšavanje grlobolje. Lizalice i pastile se rade na bazi smeđeg šećera i meda, a kao dodatci se dodaju eterična ulja kao što je limun, svježe bilje kao što je kadulja, češnjak, cimet.

U idućem tekstu donosimo prirodne recepte za probavne tegobe!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije