KAKO PRAVILNO odabrati odjeću za posao?

Čak i ako vaš ured nema napisana pravila poslovnog odijevanja, pojavite li se neprikladno poslovno odjeveni djelovat ćete neprofesionalno. Stoga donosimo kratak pregled kako pravilno odabrati radnu odjeću i izbjeći neugodnosti na poslu.

1. Ako ne znate koja su pravila odijevanja u vašem uredu, pitajte za njih

Mnogi uredi nemaju službeno napisan kodeks poslovnog odijevanja već se pretpostavlja da će ih zaposlenici sami shvatiti. Ako sami ne možete shvatiti pravila odijevanja jednostavnim promatranjem vaših kolega, budite slobodni pitati vašeg nadređenog ili se obratiti vašem odjelu za ljudske potencijale.

2. Business formal pravila odijevanja

Ako su pravila odijevanja Business formal, nose se isključivo odijela. Tu spadaju iznimno elegantni stilovi odijevanja koji su najčešće rezervirani za viši menadžment, odjele za računovodstva ili odvjetnička društva.

Muškarci bi trebali nositi odijela crne, sive, mornarsko plave, smeđe, bež ili bijele boje. Uz odijelo je i obavezno nošenje kravate i par dobro uglancanih cipela s čarapama (Nikako ne tenisice niti sandale). Cipele trebaju odgovarati odijelu, remenu i čarapama, a čarape trebaju biti dovoljno dugačke tako da se u slučaju kada sjedite ne bi vidjela koža na nogama. Potrebno je izbjegavati nošenje nakita, osim ako se ne radi o satu ili vjenčanom prstenu.

Za žene isto vrijedi nošenje odijela koje može uključivati varijaciju sakoa s hlačama ili duljom suknjom uz jednostavnu bluzu. Što se tiče cipela, najbolje je odabrati zatvorene salonke. I muškarci i žene pod svaku cijenu trebaju izbjegavati kičastu odjeću koja izaziva pažnju, a jednostavan nakit, uredna kosa i nenametljiva šminka su poželjni. U ovom poslovnom stilu, vrijedi pravilo manje je više.

3. Professional pravila odijevanja

U ovom stilu odijevanja postoji malo više slobode u odnosu na Business formal.

Muškarci mogu nositi hlače u kombinaciji s košuljama na gumbe ili s džemperom i sportskom jaknom umjesto sakoa od odijela. Kravate se mogu nositi po želji uz mogućnost odabira raznolikih boja. Dopušteno je nošenje kariranih majica ili košulja isto kao i džempera različitih boja.

Za žene nije više nužno nositi isključivo samo odijela, ali su zato poželjne finije haljine, bluze ili džemperi s rukavima najmanje dužine tri četvrt. Također, mogu biti i malo slobodnije što se tiče nakita i make-upa, ali i dalje je potrebno ostati umjeren i izbjegavati prekomjerno stavljanje kako bi izbjegli privlačenje previše pažnje (poput ogromnih svjetlucavih ogrlica ili kričavo crvenog ruža). Važno je da je nakit u skladu s odjevnom kombinacijom. Dobre vijesti su da se ne moraju nositi isključivo zatvorene salonke te ni najlonke nisu uvijek nužne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije