TRENutak za roditeljski KUTak: Dijete je beskonačna vrijednost

Postupajte s djecom kao da imaju beskonačnu vrijednost. Jer je i imaju.

Odgajati s ovakvim stavom, tretirati s ovakvim pogledom, djelovati u startu ovako, dati djetetu beskonačnu vrijednost i u tom stavu postaviti sebe u odnosu na sve što radite i svaki tretman koji pružate, daje drugačiju startnu poziciju, zar ne?!

Kako se ponašate kada je pred vama netko koga cijenite i poštujete?

Vaše ponašanje i tretman koji mu pružate je drugačiji nego prema nekome koga smatrate lošijim od sebe.

Čim prema nekome kreneš s poštovanjem, taj netko ti tako uzvraća. Ako ne u startu, s vremenom cijeni taj vaš stav i mijenja mu se pogled te i sam počinje pružati isto ponašanje.

Život vam je to pokazao u raznoraznim situacijama. Naročito s nepoznatim ljudima kojima se divite ili ste čuli nešto dobro o njima, a još ih ne poznajete dovoljno te u početku imate poštovanje, razgovarate s njima pazeći da ih ne uvrijedite, da ne kažete nešto pogrešno, promišljate kako da im udovoljite i učinite da se dobro osjećaju.

A čak ni ne znate tu osobu. Možda se čak i pokaže da na kraju ta osoba nije vrijedna vašeg poštovanja ili vas razočara.

Svoje dijete rijetko tko tretira tako. Oni koje znam da to rade, dobiju od takvog djeteta puno. Dobiju sve. Od malih nogu uče dijete kako da ono tretira njih i svijet.

Znamo da djeca uče primjerom.

Kakav primjer daju roditelji djeci ako ih tretiraju kao da imaju bezgraničnu vrijednost?

Daju primjer da svaki čovjek ima vrijednost, da ga treba cijeniti kao osobu, da zaslužuje živjeti, da ga je potrebno prihvatiti takvog kakav jest i voljeti bezuvjetno.

Dajući takav tretman drugima i sam dobivaš isto. Prisjetite se imate li nekog takvog u vašem okruženju. Barem jednu osobu. Kakav je vaš stav prema toj osobi? Vjerojatno isti kao i njegov prema vama. Zašto?

Zato što ta osoba to zavrjeđuje. Zato što daje nešto što rijetko tko daje. Upravo zato joj se divite i pokušate barem u njezinoj blizini biti poput nje.

Kako vas dugi tretiraju? Onako kako su njih naučili. Eventualno ako su odlučili raditi na sebi i mijenjati se, tada im se mijenja i ponašanje.

Vratimo se na važnost tretiranja djeteta kao da ima beskonačnu vrijednost.

Čemu sve to?

Ako se žalite da vas dijete ne poštuje, da se ponaša prema vama onako kako vi to ne zaslužujete, ako ga smatrate neodgojenim ili koji god lošiji stav da imate, zapitajte se – od koga je imao priliku učiti. Zar nije od vas učio kako se ponaša i kako se živi?

Možda sami niste bili svjesni svojeg ponašanja, ali koliko puta se uhvatite i vidite u djetetu sebe ili čujete svoje riječi iz njegovih usta.

Maleni vas osvještavaju. Pokazuju kakvi smo i kakvi ne želimo biti. Kad smo osviješteni, vrijeme je da mijenjamo ono što nam se ne sviđa a prigrlimo i hvalimo sve dobro.

Ne može biti dijete drugačije od načina na koji ga odgajate. Ono je takvo kakvi ste vi. Od vas je učilo i vas gledalo. Ako vam se ne sviđa, mijenjajte sebe i pokažite bolje.

Dajte djetetu beskonačnu vrijednost, pokažite da ga cijenite i tretirajte ga tako. Vratit će vam se, vrlo brzo. Samo najprije krenite od sebe.

To ne znači da ćete samo riječima ovo ponavljati. To znači da ćete djelima pokazivati da ga poštujete tako što ćete i dijete pitati za mišljenje.

Nemojte misliti da je premalo da daje svoje mišljenje. Ono ima svoj način razmišljanja o svemu. Pokazalo se da djeca imaju u sebi veliku mudrost, ali je mi odrasli ne cijenimo i ne pitamo ih te ostane unutar njih.

Pitajte ih za savjet, dajte im zadatke na promišljanje, uključite ih u donošenje odluka, kada imate obiteljski problem, uključite i dijete da kaže što misli, kada razgovarate o tome kuda ćete na izlet, neka i dijete sudjeluje u diskusiji, tražite da vam argumentira svoje mišljenje.

Na ovakav i sličan način pokazujete djetetu da ima vrijednost, da vi poštujete njegovo mišljenje, možda čak povremeno i djelujete prema njegovom mišljenju, tretirate ga kao da vrijedi i kao da zna. Zar to nije divan način odgajanja djeteta?

Što dijete uči od vas ovakvim tretmanom? Uči pružiti isto. Zar to i sami ne želite za sebe? Jednostavna matematika, zar ne?

Samo je treba naučiti živjeti. Samo to. Želim vam puno sreće u odgajanju primjerom, a ako zapne tu sam!

P.S. Mnogi od vas su tražili da snimim radionicu pripreme djeteta za školu. Snimila sam je i možete je nabaviti po posebnim uvjetima. Namijenjena je roditeljima djece u dobi od 5 godina pa sve do škole. Uvelike će vam pomoći da poradite s djetetom sve ono što će mu u školi trebati.

Više o tome u videu ili se javite na mail. Hvala vam na povjerenju!

Anita Vadas
tel. 098/564-290

mail: info@anitavadas.com

www.anitavadas.com

Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije