RECEPT opustite se uz mirisna eterična ulja

U današnje vrijeme svi smo izloženi stresu. Stres je neizbježan dio života i izloženi smo mu već od najranije dobi.

Što je stres i kako utječe na naše tijelo?

Stres je reakcija našeg organizma na vanjski podražaj bilo da se radi o negativnom ili pozitivnom događaju. Uzročnici stresa mogu biti fizički (povreda, bol, nesreća), psihički, emotivni, duhovni. Na stres naše tijelo reagira instinktivno “bijeg ili borba”. međutim taj prirodni urođeni instinkt smo s vremenom pripitomili i potisnuli pa naše tijelo konstantno ostaje u stanju stresa i tako malo pomalo utječe na naše zdravlje.

Reakcije potaknute stresom pokreću lučenje hormona koji pak uzrokuju mnogobrojne reakcije pripravnosti – zjenice se proširuje, krvotok se preusmjerava u mišiće i mozak,pa dolazi do usporenja probave, ubrzava se disanje, povećava se krvni tlak, povećava se napetost mišića.

Djelovanje kroničnog stresa na naš organizam:

U koži se povećava količina toksina dolazi do razvoja akni, ekcema, kožnih bolesti, starenja….

Zbog preusmjeravanja krvotoka probava je usporena, dolazi do pojave gastritisa, zatvora, proljeva, razvoja ulkusa,kolitisa.
Pluća su nam stisnuta, disanje je ubrzano a dah kratak tako zapravo svi naši organi dobivaju manje kisika, dolazi do povećanja krvnog tlaka i poremećaja srčanog ritma.

Hormonalni i živčani sustav su hiperstimulirani naročito pati štitnjača koja na dugoročni stres odgovara ili hiperfunkcijom ili hipofunkcijom. Gušterača je također često na meti pa dolazi do razvitka šećerne bolesti.

Imunološki sustav slabi i povećana je sklonost razvitka infekcija. Česti su hormonalni poremećaji reproduktivnog sustava, pojava prerane menopauze, PMS, nemogućnost začeća, a kod muškaraca i impotencija.

Mišići nam gube fleksibilnost, postaju fiksirani u stanju napetosti.

Uz to tu je stanje kroničnog umora, iscrpljenosti, a istovremeno sve više ljudi pati od nesanice i hiperaktivnosti. Iz ovog popisa je jasno da je većina današnjih bolesti zapravo uzrokovana konstantnom izloženošću stresu.

Često takva izloženost stresu traje godinama i s vremenom izaziva lagane poremećaje pa teže bolesti zatim malignu bolest i tumore.
S obzirom da smo već na početku rekli da je u današnjem svijetu gotovo pa nemoguće živjeti potpuno bez stresa, potrebno je naći način kako se oslobodit akumuliranog stresa i obnoviti svoje tijelo. Svako od nas je jedinstven pa će svakom odgovarati nešto drugo i na svakom od nas je da nađe svoj idealni recept.

Neki od izvrsnih načina su:

Masaža,opuštajuće kupke, vježbe disanja, plivanje, lagane šetnje prirodom, meditacije. Svakako bi bilo dobro obratiti pažnju na prehranu jer organizam izložen stalnom stresu stvara dodatne količine kiseline koja ima negativan utjecaj na cjelokupno stanje organizma. Detoksikacija organizma jednom do dva puta godišnje u trajanju od 7 dana bi svakako bila idealna.
Eterična ulja za relaksaciju (aromalampica, losion, kupka): lavanda, rimska kamilica, slatka naranča, ruža, madarina

Recept: Opuštajuća aroma kupka

2 dl zobenog vrhnja
2-3 žlice himalajske ili morske soli
2 kapi lavande
3 kapi kamilice
4 kapi mandarine

Napuniti kadu toplom vodom, nakon što legnemo u kadu punu vode dodati kupku. Uživati 15-20 minuta.

Za više informacija obratite mi se na Facebook stranici – Kiwi go crazy ili me posjetite u poslovnici u Čakovcu na adresi Ivana Mažuranića 2.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije