TRENutak za roditeljski KUTak – dobre majke misle i na sebe

Smatrate li sebe dobrom majkom?

Nadam se da ne razmišljate predugo o tome što ćete odgovoriti, da vaš odgovor nije NE ili da ne odgovarate nesigurno i da se ne osjećate loše zbog ovog pitanja.

Ako ste se negdje u ovome pronašli, vrijeme vam je da nešto poduzmete i mijenjate u svojem životu.

Sve mi se više javljaju nesretne i nezadovoljne majke, vrlo nesigurne u sebe i u način odgajanja svojeg djeteta. Propitkuju jesu li dobre majke.

Nema ništa loše u propitkivanju ako nakon toga krenete raditi na tome da postanete i naučite biti još bolji. No, loše je ako zadržite taj loš osjećaj nesigurnosti u sebi i nastavite odgajati s njim.

Djeca osjećaju naše loše stanje. Misle da su oni krivi zbog toga. Ponekad iskoriste takvo naše stanje te se pomiču granice u odgoju, a vama time situacija postaje još i gora.

Još uvijek u većini obitelji postoji ta neka nepisana podjela da je odgoj djece više majčin nego očev dio, čak i ako očevi sudjeluju ravnopravno, majke znaju više “odrađivati” ili “naređivati” djeci. Kao da su žene same sebi nametnule više posla nego li se uopće mogu nositi s tim.

Pa tako žena radi na poslu, ide u nabavku, radi po kući – kuha, čisti, pere, posprema, pegla, pomaže oko zadaća, odlazi na roditeljske sastanke, ima neki svoj hobby ili sportsku aktivnost kojom se bavi i još tko zna štošta.

U cijelom tom moru aktivnosti, očevi uskaču i pomažu koliko stignu no stvar je u tome što je žena preuzela odgovornost za sve ove aktivnosti. Odgovornost nosi još dodatno opterećenje, ali psihičko.

I sve je dobro dok je sve “pod kontrolom” i dok je sve dobro. No, u jednom trenutku žena “pukne” – osjeti da joj treba odmor, da ne može tim tempom, da joj je previše, možda čak počinje više jesti i debljati se. Počinje više vikati po kući, no zanimljivo je da u aktivnostima koje voli ostaje i dalje smirena što upućuje da joj je previše kućanskih poslova a premalo vremena za sebe.

Svaka žena treba vrijeme za sebe u kojem će obavljati ono što voli i čime se “puni” i podiže svoju energiju. Ne može se samo trošiti u aktivnostima koje su joj dužnost a u isto vrijeme ne raditi ono što voli jer se tako “prazni i troši” sve dok se ne istroši.

Na veliku žalost neke žene zaustavi bolest pa tek tada uspore i shvate da ne mogu više tako kako su do sada, da moraju nešto mijenjati.

I sada dolazimo do toga da se u cijeloj priči pojavljuje još jedno dodatno opterećenje koje žena osjeti a to je da nije dobra majka. Uz sve ove komplekse da ništa ne stiže, da nema vremena, da joj nitko ne pomaže, da nije uspješna, da je na neki način podbacila onda se javi i osjećaj da nije dobra majka.

E tu sada nastupaju muškarci! Molim vas ne dozvolite svojoj ženi da dođe do toga. Zaustavite na vrijeme tu kolotečinu jer ćete i sami na kraju plaćati ceh. Silom prilika ćete morati preuzeti pola njenih aktivnosti ako ne i sve ako joj se nešto dogodi. Zato je bolje da priskočite u pomoć kad god možete i stignete. Gasite TV i vijesti! Oni nisu toliko bitni kao vaša supruga i njeno psihofizičko stanje.

Kada je žena u kući sretna i zadovoljna tada ta kuća blista. No, za to su zaslužni i suprug i djeca. Ovako, jedna sama žena prije ili kasnije pukne kada je se natovari toliko. Rasteretite je! Ili se same rasteretite na vrijeme! Ne dozvolite da vas nešto zaustavi!

Kada se dobro osjećate u svojoj obitelji, kada svoje obaveze ne osjećate kao opterećenje nego zadovoljstvo, kada imate dovoljno vremena i za sebe, tada ste u stanju s puno više zadovoljstva odgajati dijete i posvetiti se supružniku.

U suprotnom – vičete, gunđate i čangrizavi ste. Sve to upućuje da je vrijeme za promjenu – što hitniju i nužnu.

Drage žene, molim vas ne zapostavljajte sebe i svoje aktivnosti koje vas čine sretnijima i zadovoljnijima. Poslovi će vas počekati. Potrebno je učiniti manju reorganizaciju u domu i vama će biti lakše.

O ovome pišem jer srećem sve više žena koje nisu zadovoljne životom, a potrebna im je manja promjena u aktivnostima i već je sve bolje. Puno je lakše kada vam to netko sa strane kaže jer vidi što se zbiva. Vi ste same zarobljene u cijeloj toj mašineriji i ne znate kako van iz toga, a možda nije potrebno mijenjati puno. Samo manja reorganizacija.

Niste loša majka ako uzmete vrijeme za sebe. Nemojte očekivati da će vas netko drugi iz obitelji rasteretiti jer ste ih navikli na to da ćete vi sve. Same se morate pobrinuti za to. Ako nemate snage, pozovite mene i možemo zajedno reorganizirati vaš dan da vam bude lakše.

Pomogla sam drugima, mogu i vama. Najvažnije je da što prije vratite dobar osjećaj zadovoljstva i izbacite iz života krivnju, grižnju savjesti, osjećaj nemoći, žrtve, nesigurnosti, bezvrijednosti, ljutnje, brige, razočaranja, frustracije, pesimizma i sve loše emocije da niste dobra majka ili žena.

Čim vam je dana ta uloga to znači da vi to možete samo možda griješite u nekim koracima, no sve se da ispraviti. Vrijeme je za promjene – promjene u kojima ćete se osjećati bolje. Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Ovaj vikend nudim predavanje za roditelje Odgoj bez vike (petak u 19 h, Čakovec) i radionicu za roditelja i dijete Motiviraj me za učenje (subota u 16 h, Varaždin). Prijave još traju. Javite se na mail ili mobitel za detalje.


tel. 098/564-290

www.anitavadas.com

info@anitavadas.com

Facebook – TRENutak za roditeljski KUTak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije