KAŠLJETE, boli vas grlo i pijete sok od naranče? Uf, kakva greška…

Kada nas ulove neugodni simptomi prehlade, često posežemo za mnogim prirodnim ili farmaceutskim pripravcima kako bi ih se što prije riješili.

Ako ste odlučili popiti limunadu ili svježi sok od naranče, a boli vas grlo ili kašljete, napravili ste veliku pogrešku jer će to pojačati simptome umjesto da ih smiri.

‘Naranča sadrži limunsku kiselinu koja dodatno nadražuje sluznice već upaljenog grla’, pojašnjava Taz Bhatia, doktor medicine i profesor integrativne medicine sa Sveučilištu Emory.

Liječnici savjetuju da se u svakom slučaju izbjegava i alkohol kada se ne osjećate dobro, ali i kava i napici od kave jer je ona sama po sebi diuretik pa može pogoršati simptome, ali i uzrokovati dehidraciju. Baš kao i gazirani sokovi. Oni sadrže velike količine šećera koji “napada” imunitet.

‘Gazirani sokovi sadrže umjetna sladila, od kojih su mnoga zapravo velike molekule koje se ne mogu rastaviti i stoga se sporije i teže probavljaju’, tvrdi doktorica Arthur i ojašanjva da to za posljedicu može imati i pogoršnjae simptoma i zrokovati nadutost, grčeve, pa čak i proljev. Iz istih razloga trebalo bi izbjegavati namirnice s rafiniranim šećerom, primjerice slatkiše, kolače, peciva iz pekarnica i sl.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije