Slatkišek moj slatki ipak treba više od slatkiša

Ovih dana djeca žive u raju! Sveti Nikola, Djed Božićnjak, Nova godina, pa ako kojim slučajem imaju imendan ili rođendan, zatim gosti koji dolaze u kuću ne dolaze praznih ruku…

I tako, mic po mic…nakupi se slatkiša. Naizgled imaju svega, kao u raju.

No, što djeci doista treba? Što ih istinski uveseljava? Slatkiši, iščekivanje, darovi, ispunjenje dugo očekivanih želja ili ipak nešto drugo.

Svatko od vas misli da dovoljno poznaje svoje dijete i vjerojatno se više od svega potrudite da ovih dana dobiju ono što već duže priželjkuju. Baš lijepo od vas. Neki nemaju materijalnih mogućnosti pa pronađu alternativno rješenje da im djeca ne zamjere. I sve je to u redu.

Kako to izgleda s dječje perspektive?

Njihovi vršnjaci i prijatelji stalno spominju neke novitete pa bi i oni voljeli to isprobati i dobiti. Tako završi na njihovom popisu želja. Reklame su ovih dana navalile s hrpom dječjih stvarčica, a što dječje oči zapaze, može se naći na popisu želja. Neki su skromni i ne žele ništa materijalno, no kada vide što su dobili njihovi prijatelji, žao im je pa se znaju predomisliti.

Što je tu je. Frustracija je neizbježna.

Ili dobiješ pa se zasitiš, ili nije baš ono što si očekivao, ili dobiješ očekivano i željeno ali nemaš se s kime poigrati jer vas treba nekoliko a ti si sam ili s premalom braćom.

Ma koliko se roditelji trudili zaštititi dijete i učiniti ga zadovoljnim, uvijek se na neki način izjalovi sve dok se stvari ne postave na “prave noge”.

Ono što je najvažnije u životu je da dijete naučite cijeniti ono što dobiva. Ma što god da dobije, ako dijete nije zahvalno, nije ni zadovoljno onime što je dobilo, a i vama se nekako čini da je sva muka uzalud. Čak i ako je u pitanju najskuplji poklon, nezadovoljstvo može biti prisutno ako nema zahvalnosti.

I tako se vraćamo na početak svega. Da bi dijete bilo zadovoljno onime što dobije mora naučiti biti zahvalno i mora znati cijeniti ono što već posjeduje. To može naučiti samo uz roditelje koji su i sami zahvalni i cijene sve što imaju.

Vjerojatno ste primijetili da su neka djeca zadovoljna s malim i skromnim poklonima. Nije to zato što oni ne bi voljeli dobiti veće već je to zato što su zahvalni.

Zahvalnost je vrlo bitna!

Dalje! Veličinom poklona ne pokazujemo količinu ljubavi. Ljubav nema mjeru i ne mjeri se materijalnim.

Može mali test?!

Ako ste djetetu kupili neku društvenu igricu koju je ono već neko vrijeme priželjkivalo i konačno mu ispunite želju. Ajmo reći da ste ga usrećili. Za tu društvenu igru je potrebno 3 ili više igrača. Dijete je jedinac. Sada treba VAS da ta igrica ima smisla.

Koliko puta ste se spremni poigrati s djetetom? S obzirom na to da se djeca obožavaju igrati i njima igre nikada dosta, sada ste na testu. Ne vi, nego količina vaše ljubavi. I? Je li dovoljno samo kupiti dar ili ljubav ipak znači nešto puno, puno više.

Ljubav je davanje sebe u trenucima kada to najmanje želiš, ali uradiš za zadovoljstvo druge osobe koju voliš. Ljubav je davanje, ali i primanje…i ne samo materijalnog jer se na kraju pokaže da je još najlakše kupiti.

Djeci nedostajete VI! VI dragi moji roditelji.

Da ih zatrpate darovima, ako nemaju vas, vaše vrijeme, vašu pažnju, smijeh, vašu brigu, vaše šale i pošalice, vašu pozornost, zagrljaj, podršku, vaše rame za plakanje, ljubav, utjehu – VAS kada god je to moguće. To nema cijenu! Nikada neće ni imati.

I za kraj! Šteta što se trudite oko materijalnog više nego oko ljubavi koju dajte djetetu.

Dajte im sebe i svoje vrijeme, svoju punu pozornost i oni će biti sasvim zadovoljni i sretni i sa starim igračkama i sa starim stvarima.
Testirajte ih! VI STE SVE ŠTO NJIMA TREBA! Vaš slatkišek treba VAS!


tel. 098/564-290

www.anitavadas.com

info@anitavadas.com

Facebook – TRENutak za roditeljski KUTak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije