Fini maniri iz kućne radinosti

Koliko se u nekoj daljnjoj prošlosti ulagalo u manire djece i ljudi, toliko se danas sve to više zapostavlja. Rijetki su džentlmeni, sve se rjeđe koriste čarobne riječi, međusobno poštovanje nije na cijeni. Nekako je u rutinu došlo da se svakome obraćaš s TI pa čak i ako kažeš VI, ovaj te traži da pređete na ti.

Rijetko se vozimo javnim prijevozom tako da ne moramo više vježbati ustajanje starijima. Ne nosimo šešire na glavi pa ih ne moramo skidati i naklonom glave pozdravljati one koje poznajemo.

U školi nema školskog predmeta koji bi se tome posvetio, a roditelji u strci s vremenom ne stižu još i to. Posljedica svega je da djeca nemaju od koga naučiti pristojno ponašanje, kulturu ophođenja pa čak ni bonton.

Da bi lijepi maniri prešli u svakodnevnu naviku, potrebno ih je svakodnevno primjenjivati. Sve počinje od međusobnog poštovanja. Čim nekog poštuješ, pristojnije se prema njemu ponašaš.

Poštuje li dijete svoje roditelje, pripazit će na riječi kojima se obraća roditelju, ali će tu kulturu preslikati i na ljude u široj obitelji, rodbinu, prijatelje i poznanike. Vidi li dijete da roditelj ne poštuje supružnika, vidi da ne poštuje svoje roditelje, prijatelje i ostale ljude kojima je okružen, preslikat će to na svoje ponašanje i početi se tako ophoditi.

Kupnjom knjige bonton djetetu nismo riješili problem. Potrebno je s njim čitati i objasniti pojedina ponašanja, svakodnevnim primjerom pokazati kako se ponaša, vježbati iznova i iznova sve dok dijete svlada određena ponašanja. Inače, bonton postaje samo još jedna knjiga u nizu, nimalo bitna za djetetov život.

U nekim državama postoje škole za kavalire i dame. Pričala mi prijateljica kako je srela mladića od 15 godina s toliko finih manira da joj nije bilo jasno s koje je on planete. Kaže da je mislila da je nemoguće ikada više sresti takvog muškarca.

Fini maniri ostaju u sjećanju osoba s kojima se susrećemo. Nisu džentlmeni izumrli, samo se ne “proizvode” novi u dovoljnoj količini.
Nije dovoljno samo se žaliti kako nema džentlmena i finih dama, nego je potrebno da kao roditelj utječemo na promjenu i odgojimo jedno ili dvoje takvih, ovisno koliko djece imamo.

Svaki roditelj bi trebao na svojem djetetu poraditi na kulturi ophođenja i ponašanja, na razvijanju finih manira, na korištenju čarobnih riječi, izražavanju poštovanja prema starijima, svakodnevnom pozdravljanju, pravilnom javljanju na mobitel…
Inzistirati na tome svaki dan znači da ćete odgojiti dijete koje će svojim primjerom utjecati na druge. Pristojno ponašanje je danas rijetkost.

Tako da će takvo ponašanje svi primijetiti, bez sumnje. Takvo će dijete odskakati od vršnjaka ali i fascinirati odrasle. Što ćete vi kao roditelj time dobiti?

Dobit ćete poštovanje i zahvalnost od svojeg djeteta, ali i svih oko sebe. Dobit ćete ponos jer ste djetetu dali ono što rijetki daju svojoj djeci. Dobit ćete dijete koje će svojim primjerom utjecati na drugu djecu ali i na vlastitu. Dobit ćete potvrdu da džentlmeni nisu izumrli. I dobit ćete finog supruga ili suprugu svojem supružniku. Snaha ili zet će vam biti zahvalni.

Ništa ne gubite, samo dobivate. No, fini maniri kreću od doma. Nisu bez veze nekada provjeravali kakva je kuća iz koje dijete dolazi.
Što mislite, što će drugi reći o vama kada upoznaju vaše dijete s finim manirima? Ako smo ljubazni i fini prema drugima i drugi postaju takvi prema nama.

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: anita@atmarama.org
www.anitavadas.wix.com/roditeljstvo
Edukacija j.d.o.o

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije