Kako postići hormonalnu ravnotežu s aromaterapijom

Svaki drugi utorak donosimo Vam pregršt savjeta, ideja i načina kako živjeti u skladu s prirodom kroz kolumnu ‘Povratak izvornom putem prirode’ autorica kolumne je mlada kreativka Gracia Petek koja je pokrenula vlastiti brand prirodne kozmetike Kiwi.

Hormoni su glasnici koji putuju krvlju te prenose poruke i na taj način reguliraju različite tjelesne funkcije kao što su rast,reprodukcija, imunološki odgovor našeg organizma, emocije, glad, metabolizam, regeneraciju tkiva. Za proizvodnju hormona su odgovorne endokrine žlijezde kao što su štitna žljiezda, jajnici, testisi. Stanice koje posjeduju odgovarajuće receptore odgovaraju na određeni hormon. Kod hormonalne neravnoteže dolazi do pojave niza poremećaja: alergija, fobija, strahova, endometrioze, gubitka kose, glavobolje, umora, smanjenja energije/ hiperaktivnosti, osteoporoze, gubitka ili povećanja tjelesne težine, pojave bora…..

Hormoni i njihova ravnoteža su ključni za normalno funkcioniranje našeg organizma. U današnje doba kad smo svakodnevno izloženi ogromnim količinama stresa kako na poslu tako i u privatnom životu, ubrzanim ritmom koji nam je nametnut i kojeg slijepo slijedimo nije ni čudno što upravo hormonalni sustav najviše pati i posljedično tome dovodi do razvitka oboljenja unutarnjih organa i teških pa čak i smrtonosnih bolesti. Hormonalni sustav je opterćen modernim načinom prehrane. Hrana koju konzumiramo je prenatrpana kemijski sintetiziranim hormonima i snažno utječe na naše stanice i njihove funkcije. Kao što uvijek napominjem prehrana i namirnice koje konzumiramo su ključne za naše zdravlje.

Eterična ulja imaju mogućnost balansiranja naših prirodnih životnih funkcija, kako bi se tijelo vratilo u svoju ravnotežu i moglo funkcionirati upravo onako kako treba. Prema tome eterična ulja mogu vratiti ravnotežu našem hormonalnom sustavu i tako pružiti olakšanje kod raznih hormonalnih oboljenja.

Kako postići hormonalnu ravnotežu?

1. Smanjiti stres
Iako stres ne možemo u potpunosti eliminrati iz našeg života postoje načini da ga svijesno svedemo na nižu razinu. Mnoga eterična ulja nam mogu pomoći kako bi smirili i otpustili sve negativnosti koje nas koče u svakodnevnom funkcioniranju. Etericna ulja kao što su citrusi, lavanda, ylang ylang, patchuli, sandalovina zapaljena u mirisnoj lampici, toploj kupki ili finom hranjivom pripravku za njegu kože pomoći će nam da se smirimo, opustimo i bezbrižno utonemu u san. Naravno uz eterična ulja svakako bi bilo dobro što česće boraviti u prirodi, lagana tjeloviježba, svijesno disanje…

2. Detoksifikacija
Živimo u svijetu punom otrova, naša hrana je prepuna otrova, ambalaža u kojoj se nalazi naša hrana je prepuna otrova, kuhamo u posuđu koje je prepuno kemijskih toksičnih spojeva i još na sve to svakodnevno na sebe nanosimo toksične proizvode za njegu tijela. Meso i hrana su puni hormona rasta, plastika, teflon itd… Sve to konstantno utječe na naš hormonalni sustav. Vec i mala promjena navika kao što je posezanje za proizvodima u staklenoj ambalaži ili korištenje prirodne kozmetike vidno utječe na naš organizam. Biljni čajevi kao što je npr metvica mogu pomoći u detoksifikaciji organizma. Topla čaša vode sa pola iscjeđenog limuna ujutro pokrenut će nam probavu i detoksifikaciju. Melati ( med u kojem su rasprsene kapljice eteričnog ulja) sa određenim eteričnim uljima mogu poslužiti za detoksifikaciju i podizanje imuniteta. Kura sa glinom. Mnogo je naćina i ovo su samo neki od njih, ali već i mali korak je mnogo za naš opterećeni organizam.

3. Prehrana, prehrana i prehrana!
Povećati unos svježeg voća i povrća koje je prepuno antioksidanas. Birati namirnice kojima znamo podrijetlo. Paziti na termičku obradu namirnica, jer povrće koje prekuhamo i svo je izmučeno nema baš nikakvih hranjivih vrijednosti. Orašasti plodovi, sjemenke prave su energetske bombe. Sezam je npr odličan izvor kalcija i čini čuda za koštani sustav, a i za probavu. Brasna od cjelovitih žitarica, zob, brašno od konoplje, buče. Cjelovite žitarice i mahunarke..

4. Eterična ulja
Aromaterapijom i eteričnim uljima možemo tretirati razkičite hormonalne probleme. Policistični jajnici, PMS, endometrioza, menopauza, neplodnost… U kombinaciji sa biljnim čajevima čine prava čuda. Aromaterapijski pripravci naravno trebaju biti individualno prilagođeni svakom pojedincu i od strane stručne osobe. Iako većina aromaterapijskih pripravak ne izaziva neželjene nuspojave kakve izaziva konvencionalna terapija svakako je potreban oprez. Eterična ulja su moćna i prilikom njihovog korištenja svakako je potrebno poštivati neka pravila.

Olakšanje PMS-a (ulje za masažu)

50 ml ulja (npr. Makadamija)
5 kapi rimske kamilice
4 kapi muškatne kadulje

navedenu mješavinu svakodnevno umasirati u donji dio trbuha 7-10 dana prije menstruacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije