zdravlje

Zabrinjavajuće otkriće: Margarin i majoneza povećavaju rizik od ove neizlječive bolesti

Osim u borbi s demencijom, pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav te druga zdravstvena stanja.

U slučaju da na kruh volite namazati margarin s džemom ili pak u sendvič staviti majonezu, ova jednostavna zamjena pomoći će vam pri smanjenju rizika od demencije za čak 28 posto, prenosi Healthline, piše Net.hr.

Šanse za prevenciju ove opake bolesti mogu se povećati zamjenom jedne žličice margarina ili majoneze jednom žličicom maslinova ulja. Zdravstveni benefiti maslinova ulja poznati su već neko vrijeme. Osim u borbi s demencijom, pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav te druga zdravstvena stanja.

Istraživači su na Harvardu tijekom 30 godina proučavali podatke o smrti te načinu na koji se hranilo više od 90.000 Amerikanaca. U ovom razdoblju od demencije umrlo je više od 4749 ljudi.

Oni koji su konzumirali više od pola žlice maslinova ulja dnevno imali 28 % manji rizik od smrti od demencije u usporedbi s onima koji su ga rijetko ili gotovo nikad konzumirali, otkrili su istraživači. Iako je istraživanje pokazalo da su oni sudionici koji su konzumirali maslinovo ulje zapravo imali sveukupno zdraviju prehranu, čak i oni koji se nisu hranili zdravo, a konzumirali su maslinovo ulje dobili su zdravstvene benefite.

Razlozi zašto je maslinovo ulje toliko dobro za zdravlje još nisu u potpunosti poznati. Prema glavnoj istraživačici, doktorici Anne-Julie Tessier, maslinovo ulje je bogato mononezasićenim mastima i sadrži spojeve s antioksidativnim djelovanjem koji štite mozak.

“Neki od njih mogu prijeći krvno-moždanu barijeru te imati izravan učinak na mozak. Također je moguće da maslinovo ulje ima neizravan učinak na zdravlje mozga tako što utječe na kardiovaskularni sustav”, rekla je.

“Odabirom maslinovog ulja, prirodnog proizvoda, umjesto prerađenih masnoća kao što su margarin i majoneza, sigurno može smanjiti rizik od ove smrtonosne bolesti”, zaključila je.

Najnovije