Kosa je tajna moć našeg organizma! Recept Gracie za masku za kosu

Svaki drugi utorak donosimo Vam pregršt savjeta, ideja i načina kako živjeti u skladu s prirodom kroz kolumnu ‘Povratak izvornom putem prirode’ autorica kolumne je mlada kreativka Gracia Petek koja je pokrenula vlastiti brand prirodne kozmetike Kiwi.

U našoj kulturi kosa služi kao modni detalj,frizura je isključivo stvar osobnog ukusa te služi iskazivanju naših osobnih stavova. Kako živimo u društvu koje uvelike pridaje pažnju vanjštini, kosa je bitan dio našeg izgleda. Lijepa,zdrava i njegovana kosa baš kao i osmijeh mogu nam otvoriti mnoga vrata, neki ljudi su čak i cijelu svoju karijeru izgradili upravo na zahvaljujući svojoj kosi.

No sad razmislimo i o mogućnosti da je kosa na našoj glavi više od ukrasa. Kad bi kosu bez šišanja ostavili da raste ona bi rasla do određene dužine i stala sama od sebe na dužini koja je upravo ona idealna za nas. Indijski jogiji smatraju da je kosa dar prirode koji služi povećanju vitalnosti, intuicije i okretnosti.

Također vjeruju da je kosa važna za cijelu homeostazu našeg organizma, važna je njena uloga u metabolizmu vitamina D, kalcija i fosfata. Smatraju da je skraćivanje kose zapravo opterećenje organizma jer organizam mora uložiti dodatnu energiju i crpiti mikroelemente i minerale kako bi kosa opet narasla do one idealne duljine za svakog od nas. Kosu smatraju antenama koje prikupljaju sunčevu energiju i tako pospješuju vizualizaciju i meditaciju, prenoseći kozmičku energiju u naš organizam. Preko dana kosu vežu u punđu kako bi zaštitili osjetljivo vlasište frontalnog korteksa od direktnog sunčevog svijetla,a preko noći raspuštaju kosu kako bi upila mjesečevu energiju. Posebnu pažnju pridaju i pranju kose jer tako veoma dobro čiste svoje energetsko tijelo od nakupljenih negativnih energija.

Džingis Khan je za vrijeme osvajanja Kine veoma dobro znao ulogu kose za nas i naš organizam te je upravo kosa bila njegov glavni adut u manipulaciji ljudima. Naredio je nakon osvajanja određenog područja da sve žene moraju skratiti kosu i nositi šiške kako bi smanjio dotok sunčeve energije upravo u onaj centar koji se smatra bitnim za “duhovno” buđenje. Stoljećima se robovima šišala kosa te tako oduzimala sloboda. Indijanci kosu smatraju simbolom slobode,moći i snage. Prije ratovanja bi posebnu pažnju posvetili upravo uređivanju kose, a pobjedu nad protivnikom bi označili skalpiranjem. Čin skalpiranja i samo ispadanje kose za njih označava da Veliki duh odnosno Manitu napušta tijelo.

I dok je sve ovo više nalik plesu po rubu znanosti,novo svijetlo na ove odavno poznate činjenice je bacilo istraživanje američko vojno-medicinske službe za vrijeme Vijetnamskog rata. Naime, u istraživanjima je otkriveno da vojnici kojima nije skraćena kosa puno ranije osjete opasnost,puno su im bolje šanse preživljavanja,svaki put bez iznimke bi vojnik koji je imao dugo kosu odnio pobjedu nad onim kojem je kosa skraćena. U izvještaju tog istog istraživanja je navedeno da je kosa produžetak našeg živčanog sustava, kosu možemo smatrati “antenama” koje prenose mnoštvo informacija našem moždanom, limfnom i svim ostalim tjelesnim sustavima. Kosa zapravo ima ulogu “šestog čula” i veoma je bitna za naš organizam. Sad i priča o Samsonu kojem je glavna snaga i moć bila upravo u kosi ima smisla.

Nakon svega ovog činjenica je da ne znamo mnogo o kosi, ne pridajemo joj dovoljno pažnje, nisam neki čovjek od teorija zavjere, ali ipak mislim da je mnogo načina manipulacije širim masama, pa je vjerojatno i kosa dio toga.

S obzirom na gore navedeno stvarno bi morali razmisliti o tome kako i s kakvim proizvodima tretiramo kosu i vlasište. Na vlasištu nam je koža izrazito tanka s malo potkožnog masnog tkiva, te veoma propusna za sve što na vlasište nanesemo. Na kemijske preparate koji nas mame s polica dućana neću trošiti mnogo riječi dovoljno je da okrenete bočicu i krenete čitati sastav, te različita upozorenja.

Kao i uvijek pravilna njega kose i vlasišta počinje prehranom!

Prehrana bi trebala biti bogata vitaminom C, B i E jer upravo ti vitamini stimuliraju folikul dlake i tako pospješuju rast kose. Zatim biotin, cink, željezo. Namirnice koje bi trebali uvrstiti na jelovnik su: orašasti plodovi, zob, leća, lan, pivski kvasac, svježe voće i povrće.

Kosu sušite prirodno što češće!

Koristite četke i češljeve od prirodnih materijala te ih redovito perite, pogotovo ako imate problema sa prhuti. Četkanje može pozitivno utjecati na naš cijeli organizam te je preporučljivo kosu četkati do dva puta na dan.

Za njegu kose birajte prirodna hladno tiještenja ulja, macerate, maslace, hidrolate, eterična ulja, svježe voće i povrće, sušeno bilje… Za pranje kose izvrsno mogu poslužiti različite gline, sušeno bilje, prirodni sapuni i blagi tenzidi. Nakon prelaska na prirodne preparate za njegu kose shvatit ćete koliko je zapravo prirodom moguće postići. Ako Vam je nekad davno kosa bila kovrčava i tijekom života ste kovrče izgubili zbog korištenja kemije, stresa itd. moguće je da se one vrate. Masno vlasište, prhut za sve nam priroda nudi niz mogućnosti.

Recept za masku za kosu

Sastojci:

Pola oguljenog i očišćenog avokada
1 banana
1 čajna žlica maslinovog ulja

Avokado, bananu i maslinovo ulje ubacite u blender i izmiksajte. Dobivenu kašu nanesite na vlažnu kosu, ostavite da djeluje oko 20 minuta te nakon toga isperite hladnom-mlakom vodom. Kosa će Vam biti mekana i sjajna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije