Najbolja životna investicija je investicija u svoje dijete

U vrijeme praznika djeca borave više sa svojom obitelji. To bi trebala biti prilika da se više druže, vesele, smiju, upoznaju i međusobno uče jedni od drugih.

Često se dogodi baš suprotno – da se smetaju, nerviraju i živciraju.

Ako tijekom godine roditelji ne borave često sa svojom djecom, ako i inače nemaju naviku biti više s njima da ih bolje upoznaju, zna se dogoditi da odnos nije najbolji.

Odnos se gradi, ljudi se međusobno upoznaju družeći se, u odnos se ulaže, komunikacija je nešto što se uči, korak po korak.
Nemojte misliti da ćete odnos sa svojim djetetom imati bez da u njega ulažete trud, vrijeme, energiju, volju i želju. Ako želite dobru međusobnu komunikaciju, potrebno je pronaći način na koji ćete komunicirati s djetetom.

I znate što? Sa svakim djetetom morate drugačije jer su karakteri različiti.

Na primjer, kao kad na poslu imate dva šefa, što radite. S jednim ovako a s drugim onako, već prema njihovom karakteru, prilagodite se.

Ako želite da vas dijete sluša i da imate poslušno dijete, tada morate vi slušati dijete. Slušati što vam govori, koje su njegove želje, što vaše dijete voli, način na koji radi nešto. Kad naučite osluškivati svoje dijete, kad shvatite način na koji funkcionira, tada ćete znati zauzeti stav u pojedinim situacijama te će vas dijete bolje slušati.

Primjer, dijete vas je već nekoliko puta zamolilo da idete zajedno negdje, u park ili na utakmicu ili negdje gdje je malenom važno. Vi do sada nikad niste imali vremena jer puno radite i imate obaveza i “važnijih” stvari. A i ne zanima vas to što je djetetu važno.

Zašto mislite da će djetetu bit važno da uradi ono što je vama važno kad je OD VAS naučilo da ignorira ono što je drugima važno. Nema šanse da vas posluša jer je upravo od vas naučilo da se može i tako, ne poslušati i ignorirati.

Želite li da dijete bude više organizirano, podučite ga kako da bude takvo.

Kad vi odete na posao, vaše dijete samo spava, gleda crtiće, pa čak zaboravi i jesti. O pospremanju nema ni govora. Često ne opere ni zubiće, ne obuče se.

Jeste li ikada podučili dijete kako da sebi organizira dan?

To nije nešto s čime se dijete rodi. Tome ga treba podučiti, pa čak i iznjegovati tu naviku.

Dakle, više je načina na koje to možete učiniti i rado ću vas naučiti i podučiti kako da dijete stekne naviku organiziranja. Osim toga, djeca nemaju još ni razvijen osjećaj vremena te se vi njima vratite s posla prebrzo iako su prošli sati i sati.

Mnogo je načina na koji možete odgojiti dijete baš onako kako biste željeli. Ako ne znate kako, potražite pomoć.

Najbolje je to učiniti prije puberteta dok je još moguće imati veći utjecaj na malenog. Kasnije se može ali treba uložiti više suptilnog truda.

Čini li vam se da ne znate kako na kraj s nekom lošom dječjom navikom, educirajte se kako ili pozovite da zajedno to odradimo.

Nema ljepšeg nego provesti ljeto uz svoje drago dijete s kojim imaš divan odnos. Ali, nemojte živjeti u zabludi da bez ulaganja u taj odnos i u svoje dijete možete biti uspješni roditelj.

Biznismen ulaže puno i dobiva puno. Koliko investira toliko dobiva. Zapitajte se koliko vi investirate u svoje dijete? A imate visoka očekivanja. Život tako ne funkcionira. Ako malo investiraš, malo i dobivaš.

No, već danas to možete mijenjati. Jer jednog dana to isto dijete će se morati brinuti za vas i što mislite kako će to raditi – upravo onako kako je od vas naučio da se treba brinuti.

Ignoriraj i dobit ćeš ignoriranje. Brini se i dobit ćeš brigu. Financiraj i dobit ćeš samo financiranje (negdje u domu za starije i nemoćne).

No, voli, razgovaraj, druži se i upoznaj svoje dijete i jednog dana će ti dijete uzvratiti istom mjerom. Zbog investiranja u svoje dijete danas, jednog dana bit ćete sretnici jer će vam sve to biti vraćeno sa zahvalnošću. Nemojte se danas zeznuti kad može i drugačije, bolje.

Ako vam ne ide i zapnete, javite. Dobre volje imam, a ni osmijeha mi ne nedostaje.

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: anita@atmarama.org
www.anitavadas.wix.com/roditeljstvo
Edukacija j.d.o.o

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije