TRENutak za roditeljski KUTak: Odgajanje kao rezultat utakmice!

PITANJE RODITELJA:
Dijete me zna isprovocirati u raznim situacijama. Kao da je tu da namjerno provocira baš mene. Što da radim i kako da ne planem u takvim situacijama?

ODGOVOR SAVJETNICE:
Jedna od odličnih metoda kojom sam sebe trenirala u radu s učenicima a dobra je i primjenjiva i na sve drugo je usporedba s utakmicom.

Tamo kad dobiješ gol onda gubiš 1:0.

U odgoju, svaki put kada dijete učini vas nervoznim, svaki put kada povisite glas zbog djeteta, svaki put kada umjesto na smiren način, galamom rješavate problem, kada pribjegavate pljuskama i batinama, zamislite da gubite utakmicu, odnosno rezultat je 1:0 za dijete, 2:0 za dijete, 3:0…

No, svaki put kada vas dijete nadmudri svojim ponašanjem, opet je dobilo bod za sebe.
I opet vi gubite!

Odredite sebi kakav roditelj želite biti. Što je vama idealan roditelj i kakvi biste voljeli postati? Što vam je cilj kao roditelju?

Nakon toga u sebi, u svojem unutarnjem svijetu počnite igru sa svojim malenim. Pokušajte biti upravo takav roditelj i odgajatelj kakvim sebe vidite u svojoj viziji. Borite se snagom volje za to.

Postoje mnogi načini, samo ih treba pronaći. Svaki dan ćete pomicati svoje granice i uviđati da otkrivate novije i novije načine da uvjerite dijete na miran način i postignete cilj.

No, svaki put kada krene naopako, kada krene onako kako nije planirano, onako kako niste planirali odgajati kao roditelj, tada gubite tekmu.

Bit će dana u kojima će rezultat tekme biti odličan za vas, ali i dana u kojima ćete biti manje uspješni. Nema veze, sutra je novi dan i svakoga dana u svakom trenutku sve ćete više uspijevati kao roditelj ako sebe trenirate da budete bolji, ako radite na tome i ako učite kako, sami ili uz nečiju pomoć.

Bitno da svaki novi dan počinjete brojati rezultat ispočetka i shvatite da je svaki novi dan nova tekma. Zaboravite na staru. Ono što je bilo neka vam posluži da budete bolji danas, a ono što je bilo loše, ne pokušavajte više.

Želite li se popeti na tron, trebate trenirati. Za sve na svijetu je potreban trening, pa čak i za ovo. Biti dobar roditelj, biti roditelj koji će odgojiti dobro i zadovoljno dijete, nije lako, ali može se.

Upornim radom, možete uspjeti.

Želim vam svu sreću. A ako mislite da ne možete sami, uvijek možete pozvati mene da vam pomognem u tome.
Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: anita@atmarama.org
www.anitavadas.wix.com/roditeljstvo
Edukacija j.d.o.o

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije