TRENutak za roditeljski KUTak: Dijete VAS poštuje, no poštujete li VI dijete?!

PITANJE RODITELJA:

Zašto me dijete ne poštuje? Kad sam ja bio mali, poštovao sam svoje roditelje, a sad moje rođeno dijete mene ne poštuje. U čemu je problem?

ODGOVOR SAVJETNICE:

Ne poštujete svoje dijete a očekujete da ono poštuje vas! Kako da vas poštuje i zašto? Poštovanje je pozitivna osobina kojom uvažavaš svoje i tuđe vrijednosti bez obzira kakve su.

Druge možeš poštovati tek kad poštuješ sebe. Ako ne volite sebe, ne cijenite se i ne prihvaćate svoje dobre osobine ali i loše, tada ćete teško poštovati druge.

Uvijek i u svemu krećemo OD SEBE! Naučite sebe cijeniti i prihvaćati takvima kakvi jeste. Nema na svijetu savršene osobe. Svatko od nas je jedinstven takav kakav jest i to čini svijet lijepim i različitim.

Kad bismo svi bili isti, ne bi bilo različitosti, šarolikosti a bome ne bi mogli ni učiti jedni od drugih. Stoga, kad naučite poštovati sebe, važno je da u sljedećem koraku počnete poštovati svoje dijete, “svoju krv”.

Dijete je takvo kakvo jest. Došlo je na ovaj svijet puno kasnije nego vi i potrebno mu je određeno vrijeme da nauči o svijetu sve ono što vi već znate. Stoga, poštujte tu razliku u godinama.

Svaki put kad mu servirate nešto na pladnju, oduzimate mu priliku da samo nauči i samo shvati kako svijet funkcionira. Na kraju krajeva, i njemu je potrebno određeno iskustvo, kao što je i vama to potrebno. Eto jednog razloga da poštujete dijete i njegovu individualnost da nauči, kad nauči.

Vama je kao roditeljima teško prihvatiti svoje dijete i stoga ga kritizirate da se “popravi”. No, nikog još kritika nije promijenila već ljubav. Kritiziranjem pokazujete da ne poštujete svoje dijete.

Kritizira li vas vaše dijete, naročito manje dijete? – Ne. Što vam to govori? Da dijete vas poštuje a vi njega ne. Hmmmm…pa što reći. Tko bi od koga trebao nešto naučiti?

Dijete VAS poštuje a vi njega ne.

Neki će sad reći da vas vaše dijete ne poštuje jer se svađa s vama i odupire vam se. Da, to se dešava s godinama puberteta kada dijete počinje kopirati vaše obrasce ponašanja. Pa, od koga je naučilo ne poštovati druge? – Od vas.

Već danas počnite mijenjati svoj obrazac ponašanja ako želite da vas dijete poštuje. Ono je osoba, ono je individua, ono ima pravo na iskustvo i ima pravo na učenje, ali i na pogreške. Prihvatite ga takvim kakav jest. Poštujte ono što zna i zajedno porazgovarajte što još može.

Želim vam svu sreću. A ako mislite da ne možete sami, uvijek možete pozvati mene da vam pomognem u tome.
Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: anita@atmarama.org
www.anitavadas.wix.com/roditeljstvo
Edukacija j.d.o.o

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije