pripazite

Ekstremna vrućina može oštetiti automobil: Stručnjaci savjetuju kako ga rashladiti

Kako je mnogima glavno prijevozno sredstvo automobil, neki se pitaju može li se automobil zapaliti zbog ekstremnih vrućina

Vrijeme u Hrvatskoj će biti izuzetno opasno, danas se očekuje 38 Celzijevih stupnjeva, a kraj tjedna će biti paklen. Kako je mnogima glavno prijevozno sredstvo automobil, neki se pitaju može li se automobil zapaliti zbog ekstremnih vrućina, piše Net.hr.

Način na koji vozite također je važan za iznimno vrućeg vremena. Izbjegavajte agresivnu vožnju i naglo kočenje jer to može dodatno opteretiti motor i druge komponente. Do potencijalno opasnih uvjeta za vožnju može doći ako se akumulator i ostale komponente ne održavaju redovito.

Kako ekstremne vrućine utječu na automobile?

Ekstremna vrućina može utjecati na vaš automobil. Ministarstvo prometa Arizone tvrdi: “Kvar vozila na ekstremnoj vrućini može biti vrlo opasan, osobito ako pokušavate sami popraviti svoje vozilo – što uzrokuje napor, ili ako morate čekati da stigne pomoć.”

Neki od najčešćih problema uzrokovanih ekstremnom vrućinom su:

  • Pregrijavanje
  • Problemi s akumulatorom
  • Problemi s gumama
  • Isparavanje tekućine
  • Problemi sa sustavom goriva
  • Oštećenje unutrašnjosti

Briga o automobilu tijekom velikih vrućina važna je za sigurnu vožnju i sprječavanje oštećenja.

Evo nekoliko savjeta za održavanje vozila tijekom ekstremnih vrućina.

Provjerite tlak u gumama

“Jedna stvar koju savjetujemo ljudima je da paze na premalo napuhane gume jer kombinacija premalo napuhanih guma i vrućeg kolnika može dovesti do eksplozije. Stoga provjerite tlak u gumama i provjerite koja vam je preporučena razina,” rekao je mehaničar Elliott.

Pregledajte rashladni sustav

Redovito provjeravajte razinu rashladne tekućine i potražite znakove curenja.

Pratite temperaturu motora

Obratite pozornost na pokazivač temperature vašeg automobila kako biste bili sigurni da se motor ne pregrijava.

Provjerite akumulator

Visoke temperature mogu skratiti vijek trajanja akumulatora vašeg automobila. Redovito provjeravajte ima li korozije i po potrebi očistite priključke. Ako je baterija starija ili pokazuje znakove slabosti, dajte je testirati ili zamijeniti.

“Provjerite je li akumulator ispražnjen. Ako je star nekoliko godina, možda biste ga trebali provjeriti prije vožnje jer toplina stvarno može utjecati na vaš akumulator”, rekao je Elliott.

Održavajte odgovarajuću razinu tekućine

Pri ekstremnoj vrućini motorno ulje, tekućina za prijenos i tekućina za kočnice mogu se razgraditi brže nego inače. Redovito provjeravajte njihovu razinu i po potrebi ih dopunite.

Parkirajte u hladu

Kad god je to moguće parkirajte u hladu kako biste smanjili izlaganje suncu. Razmislite o korištenju poklopca za vjetrobransko staklo kako biste zaštitili unutrašnjost od pretjerane topline.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije