Limunska kiselina – jeftino i ekološko sredstvo za čišćenje

Limunska kiselina je prirodni element, prisutan u agrumima, a u obliku praha ili granula može pomoći da očistimo dom i to na eko način i vrlo jeftino. Pola kile limunske kiseline košta oko 15 kuna! Evo nekoliko isprobanih recepata.

Kao omekšivač

Valja otopiti 10 dag limunske kiseline u 1 litri destilirane vode. Nekoliko žlice treba uliti izravno u spremnik za omekšivač. Ako želite mirisni omekšivač može se dodati nekoliko kapi eteričnog ulja po sobnom izboru željeli.

Za uklanjanje kamenca

Za uklanjanje kamenca potrebno je jednom mjesečno otopiti 15 dag limunske kiseline u litri destilirane vode. Ulite to u posudicu za ispiranje i uključite praznu peilicu na pogram s visokom temperaturom.

Za čišćenje sanitarija

30 dag limunske kiseline staviti u litru destilirane vode. Otopinu stavite u raspršivač i njime poprskajte sanitarije.

Za ogledala, prozore…

Limunska kiselina je također idealna za pranje prozora i ogledala. Žličice limunske kiseline i malo standardnog tekućeg deterdženta za posuđe pomiješajte u litri destilirane vode. Ulijte u posudu za prskanje i dobro protresite pa hrabro na posao.

Vunenu odjeću namočite u otopinu 5 dag limunske kiseline i 5 litara vode. Nakon toga isperite odjeću s hladnom vodom: bit će kao nova!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije