Voćkarica&Vrtlarica: Rezidba jagoda

Posljednjih tjedana pišem o rezidbi voćaka, a ako ste propustili koji članak pogledajte objave na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica.

Zasigurno će mnoge od vas iznenaditi činjenica da se i jagode moraju rezati. Pod navedeni pomotehnički zahvat ubrajamo sljedećih nekoliko aktivnosti; rezanje starog lišća prije kretanja vegetacije i nakon berbe, uklanjanje vriježa, skidanje cvijeta i rezidba bokora. Navedene mjere redovito se primjenjuju u intenzivnim nasadima kako bi se povećala kvaliteta plodova i osigurali stabilni prinosi. Kod proizvodnje za vlastite potrebe biti će sasvim dovoljno, ali i od velike koristi ako porežete staro lišće prije kretanja vegetacije i redovito uklanjate vriježe.


Jagoda stvara novo lišće tijekom cijele vegetacije, jedno stari i odumire, dok novo preuzima funkciju ishrane biljke. U ovom momentu u nasadu vlada “kaos” od starog lišća i mladog koje je bilo aktivno tijekom zime.

Relativno visoke temperature pokrenule su rast jagode i sada je pravo vrijeme da porežete staro lišće. Zahvat se izvodi vrlo jednostavno, a sve što vam je potrebne su oštre škare ili nož. Jednom rukom držite staro lišće dok drugom rukom režete lisne drške starih listova.


Ovako izgleda grmić jagode nakon čišćenja. Pripazite prilikom rezanja starog lišća da ne oštetite krunu i pupove.

Staro porezano lišće se mora maknuti iz nasada, jer neki od uzročnika bolesti jagoda prezimljuju na lišću i peteljkama. Rezanjem starog lišća ne samo da smanjujemo infektivni potencijal bolesti, već utječemo na bolje prozračivanje grmova što će rezultirati zdravijim nasadom i kvalitetnijim plodovima.

Nakon što odradite rezidbu, preporučujem da grmove jagoda pokrijete agrotekstilom koji će zaštiti mlado lišće i cvjetove od niskih temperatura i mraza. Kada dnevna temperatura zraka dosegne 20 °C, a svakako u vrijeme cvatnje, agrotekstil se skida i stavlja se samo preko noći kada je u najavi za sljedeće jutro mraz. Jagoda relativno dobro podnosi niske zimske temperature, ali pri kraju zimskog razdoblja ako nema snježnog pokrivača može stradati na temperaturi od -5°C. Najosjetljiviji su cvjetovi koji stradavaju od kasnih proljetnih mrazeva na temperaturama od -2°C.


Jagode oprašuju insekti. Cvjetanje jednog cvijeta traje oko 5 dana, dok ukupna cvatnja jednog grma jagode traje do 25 dana.


Od završetka cvatnje do sazrijevanja plodova potrebno je 30 do 45 dana. Od prvih cvjetova formiraju se najkrupniji plodovi, pa bi bilo šteta da stradaju od proljetnog mraza. Pratite najave prognostičara i navrijeme zaštitite nasad agrotekstilom.

Jagode nisu zahtjevne za uzgoj, a možete ih uzgajati u posudama ako raspolažete ograničenim prostorom (balkon, terasa) ili na tlu koje se formira u povišene gredice. Prostor između sadnica može se zastrti prirodnim malčem odnosno slamom ili se cijela gredica prekrije crnom PVC folijom pa su plodovi prilikom berbe čisti, a nicanje korova je ograničeno.


Jagoda je prvo voće koje dozrijeva u godini i uz malo bolje poznavanje tehnologije uzgoja možete ih brati već od početka svibnja.

Uzgoj jagoda je vrlo poticajan, jer sadnice donose plodove odmah u godini sadnje što je vrlo rijetka karakteristika većine voćnih vrsta. Vrijeme sadnje je od proljeća do rane jeseni, a ovisi o tipu sadnica. Plodovi jagode su značajan izvor C vitamina što će nam dobro doći nakon zimske prehrane koja je ograničena izborom svježih namirnica. Najbolje je kad se plodovi konzumiraju u svježem stanju, a viškove možete zamrznuti ili preraditi u kompote, marmelade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije