DOBRO JE ZNATI

Ako imate problema s krvnim tlakom, izbjegavajte piti iz plastičnih boca

Kvaka je u mikroplastici. Evo što je studija pokazala...

Nedavna studija objavljena u časopisu Microplastics otkrila je da pijenje iz plastičnih boca može povećati krvni tlak kao rezultat ulaska mikroplastike u krvotok.

Mikroplastika predstavlja male čestice plastike koje se nalaze u velikoj većini naše hrane i vode. Ako se te čestice nenamjerno progutaju, one mogu prodrijeti kroz stanične barijere u crijevima i plućima i prijeći u krvotok i druga tkiva u tijelu.

Pijenje iz plastične boce povećava krvni tlak

Samo u 2018. izloženost mikroplastici, koju klinika Mayo povezuje sa zdravljem srca, hormonskom neravnotežom pa i rakom, koštala je zdravstveni sustav čak 289 milijardi dolara. Nova studija tima istraživača s Odjela za medicinu na Privatnom sveučilištu Danube u Austriji otkrila je da se krvni tlak značajno smanjio kada su sudionici prestali piti tekućinu iz plastičnih i staklenih boca te kada su pili samo vodu iz slavine u razdoblju od dva tjedna.

“Rezultati studije sugeriraju, po prvi put, da bi smanjenje upotrebe plastike potencijalno moglo sniziti krvni tlak, vjerojatno zbog smanjenog volumena plastičnih čestica u krvotoku”, istaknuo je istraživački tim.

Pet grama na tjedan

Znanstvenici su prethodno otkrili da ljudi konzumiraju 5 grama mikroplastike svaki tjedan, što je približno težini kreditne kartice. Mikroplastika je također pronađena u tekućinama pakiranim u staklenim bocama.

U Danube studiji, krvni tlak sudionika mjeren je na početku i tijekom studije. Rezultati su otkrili značajan pad dijastoličkog krvnog tlaka nakon dva tjedna.

“Na temelju nalaza, koji ukazuju na smanjenje krvnog tlaka sa smanjenom potrošnjom plastike, pretpostavljamo da čestice plastike prisutne u krvotoku mogu pridonijeti povišenom krvnom tlaku. Nakon opsežnog istraživanja zaključili smo da treba izbjegavati napitke pakirane u plastičnim bocama”, istaknuli su istraživači.

Što se tiče zaštite izvora vode, zasebno istraživanje pokazalo je da prokuhavanje i filtriranje vode iz slavine može smanjiti prisutnost mikroplastike (i nanoplastike) za gotovo 90 posto, piše New York Post, a prenosi Net.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije