Voćkarica&Vrtlarica: Uvod u rezidbu voćaka

Zasigurno je mnoge od vas izmamilo ovo sunce i relativno toplo vrijeme u voćnjake i vrtove u potragu za novim radnim pobjedama. Činjenica je da se u velikim plantažnim voćnjacima već naveliko orezuju voćke, ali svi vi koji imate posađeno tek nekoliko voćkica u svojim okućnicama trebali bi pričekati sa obavljanjem zimske rezidbe.

Rezidba je zasigurno jedan od najvećih izazova za svakog hobi voćara. Za uspiješno odrađen posao potrebno je mnogo znanja i iskustva, jer voćke koje uzgajamo za vlastite potrebe razlikuju se s obzirom na vrstu, sortu, bujnost, starost, a sve su to faktori koje moramo uvažiti prilikom rezidbe. Kako je riječ o vrlo kompleksnom zahvatu koji će odrediti tijek rasta i rodnosti u nadolazećoj vegetaciji, posvetit ću se toj temi sljedećih nekoliko tjedana.

Za dodatne informacije pratite objave na Facebook profilu Voćkarica&Vrtlarica.


Obične voćarske škare imaju dvije oštrice kako bi rez bio gladak, a rana nastala rezom brže zacijeljila. U sklopljenom položaju oštrtrice se moraju savršeno naslanjati jedna na drugu.

Rezidba voćaka je pomotehnički zahvat kojim se odstranjuje jedan dio korijena ili krošnje. O rezidbi voćaka postoje brojni zapisi, a primjenjuje se otkada su se ljudi počeli sustavno baviti uzgojem voćnih vrsta. U početku je osnovni cilj rezidbe bio učiniti si plodove pristupačnijima, jer znamo da stabla koja se ne režu redovito imaju tendenciju rasta samo na vrhu i obodu krošnje dok niži dijelovi polako odumiru. Zajedno sa razvojem uzgojnih oblika razvijala se i tehnika rezidbe koju danas primjenjujemo kako bi postigli ravnotežu između rasta i rodnosti, osigurali prozračnost i osvjetljenost svih dijelova krošnje što će direkno utjecati na kvalitetu plodova i zdravstveno stanje voćke te doprinjeti izgledu same voćkice i okoline u kojoj se ona uzgaja.


Škare sa teleskopskom drškom olakšavaju rezanje debljih grana. Za razliku od običnih voćarskih škara imaju samo jednu oštricu, pa rez nije gladak. Preporuka je da se veće rane dodatno obrade sa nožem i premažu voćarskim voskom.

Za početak je potrebno razjasniti osnovne pojmove koji se koriste prilikom davanja preporuka za rezidbu.

Ukoliko odstranjujemo samo vršni dio izboja/grane, tada taj zahvat nazivamo prikraćivanje. Ako odstranjujemo čitav izboj/granu, tada taj zahvat nazivamo prorjeđivanje.

S obzirom na vrijeme rezidbe razlikujemo zimsku rezidbu i ljetnu rezidbu. Zimska rezidba (rezidba u suho) obavlja se u vrijeme mirovanja vegetacije od kasne jeseni do ranog proljeća sve dok se pupovi ne krenu otvarati. Ukoliko se radi o rezidbi nekoliko voćkica, preporučam da sa zimskom rezidbom pričekate sve dok ne prođe opasnost od niskih temperatura. Orezane voćke osjetljivije su na smrzavanje, a na mjestima reza dolazi do isušivanja. Ljetna rezidba (rezidba u zeleno) obavlja se u vrijeme vegetacije u više navrata, a osnovni cilj je nadopuniti učinke zimske rezidbe kako bi osigurali što kvalitetniji urod i bolje zametanje rodnih pupova za sljedeću sezonu.

S obzirom na životnu dob voćke, razlikujemo rezidbu mladih, rodnih i starih voćaka. Svrha rezidbe mladih tek posađenih sadnica (rezidba na oblik) je formiranje uzgojnog oblika koji će omogućiti dobru čvrstoću osnovnih skeletnih grana za nošenje budućih plodova. Rezidba na rod primjenjuje se kada voćka prorodi, a osnovni cilj je postići ravnotežu između rasta i rodnosti. Pomlađivanje je mjera koju koristimo kod starih stabala gdje se odstranjivanjem debljih grana nastoji potaknuti rast mladica iz spavajućih ili adventivnih pupova i tako na kratko vrijeme zaustaviti opadanje rodnosti.


Dobro izveden rez prikraćivanja.

Prema količini odstranjenog drva razlikujemo tri različita intenziteta rezidbe, a to su: slabi, srednji i jaki rez. Slabi rez primjenjuje se kod mlađih voćaka jer želimo obuzdati vegetativni rast i oslanjamo se na neke druge zahvate (povijanje grana, izolaciju vrha, pinciranje) kako bi ubrzali početak rodnosti. Srednji rez primjenjuje se kod voćaka u punoj rodnosti kako bi prorijedili suvišne izboje, ali i osigurali obnovu rodnog drva za sljedeću godinu. Kako opada rodnost i slabi vegetativni rast tako i pojačavamo intenzitet rezidbe, pa kod starijih izrođenih stabala primjenjujemo jaki rez.

Sljedeći tjedan nešto više o rodnim elementima jezgričavog voća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije