Voćkarica&Vrtlarica: Stigla zima, a dunje još mirišu

Voćkarica&Vrtlarica Vas i ove nedjelje daruje na Facebook stranici. Zaigrajte i vi nagradnu igru s našom Sanjom koja će objavit fotografiju s voćem i povrćem iz vlastitog uzgoja. Morat ćete procijeniti težinu, ako ćete biti najbliži u procjeni osvojit ćete sve što je na fotografiji. Sretno!

Klimatološki smo već zagazili u zimu, a za koji dan nam slijedi i kalendarski početak zime. Iako je dunja voće koje nas asocira na jesen, najčešće se konzumira tijekom zime zbog relativno dobrih skladišnih sposobnosti. Čuvanje svježeg voća u kućanstvu je velik izazov, a uspjeh ovisi o vrsti voća, ali i o pojedinoj sorti. Najčešće vrste koje se čuvaju u kućnim skladištima su jabuke, kruške i dunje. Zbog nedostatka adekvatnog prostora i nepogodnosti voćne vrste za čuvanje u svježem stanju, često smo primorani preraditi viškove u pekmeze, sokove, vina, zamrzavati ih ili sušiti.

Nepravedno zapostavljena dunja poznata je kao sastojak velikog broja slatkih prerađevina kao štu su marmelade, kompoti, likeri i neobičnog specijaliteta sira od dunje (kotunjata, kitnikez). Ove jeseni ubrala sam nekoliko plodova dunja koje su služile kao prirodni osvježivač prostora u zdjeli sa voćem. Prošlo je gotovo dva mjeseca od berbe, a plodovi su zadržali izgled, boju, okus i konzistenciju.


Gotovo 2 mjeseca nakon berbe plodovi dunje u zdjeli sa voćem ne pokazuju znakove truljenja.

Ljekovita svojstva dunje su odavno dobro poznata. Pretpostavka je da se dunja kao voćna vrsta uzgajala već prije 4.000 godina. Dunja u prehrani dokazano štiti organizam od infekcija i sprječava nastanak probavnih poteškoća zbog visokog sadržaja tanina i pektina, što je čini idealnom namirnicom za konzumiranje u zimskom periodu. Smatra se da dunja kao lijek može spriječiti nastanak bolesti krvožilnog sustava, pomaže bubrežnim bolesnicima i ubrzava izbacivanje štetnih sastojaka iz organizma.

Dunju odlikuje dekorativan izgled stabla od cvatnje do plodonošenja i relativno skromni zahtjevi uzgoja. Dunja je voćna vrsta koja potječe iz toplijih podneblja pa joj odgovaraju topla ljeta sa suhim zrakom. Tijekom zimskog mirovanja može podnijeti temperature do -30°C, ali ne podnosi temperaturna kolebanja pogotovo na početku vegetacije. Prilikom odabira sadnog materijala korisno je znati sadržaj fiziološki aktivnog vapna u tlu odnosno pH tla. Dunja cijepljena na vegetativnu podlogu dunje (MA, MC, BA-29) pokazat će znakove nedostatka pojedinih makro i mikro elemenata ako je pH tla veći od 7. Na tlima sa većim sadržajem fiziološki aktivnog vapna sade se sadnice dunje cijepljene na podlogu bijelog gloga sa kojom imaju dobru podudarnost i duži životni vijek.


Plodovi sorte dunja Vranjska na stablu neposredno prije berbe.

Dunja se zbog malog broja sorata svrstava u siromašne voćne vrste. U Hrvatskoj su registrirane svega tri sorte; Leskovačka, Vranjska i Bereczkego. Prema obliku ploda dunje svrstavamo u tri osnovne grupe; sorte jabučastog, kruškolikog i zvonolikog oblika. Važno svojstvo koje moramo znati prilikom kupnje sadnica je način oplodnje, kako nam se ne bi dogodilo da nakon obilne cvatnje stablo slabo rodi ili plodova uopće nema. Prema načinu oplodnje dunje dijelimo na stranooplodne i samooplodne. Najpoznatiji predstavnik sorata jabučastog oblika je Leskovačka dunja.

Dozrijeva u prvoj polovici listopada, a plodovi se mogu čuvati do veljače. Zbog iznimne kakvoće plodova pogodnih za preradu smatra se najkvalitetnijom sortom i preporuča za intenzivan uzgoj. Leskovačka dunja je stranooplodna sorta, a dobar joj je oprašivač dunja Vranjska. Vranjska je predstavnik sorata kruškolikog oblika. Dozrijeva 2-3 tjedna kasnije u odnosu na Leskovačku i plodovi su značajno krupniji. Plodovi se ne mogu dugo čuvati, a meso ploda je slabije kvalitete sa nakupinama sklerenhimskih stanica oko sjemenjače.

Dunja Vranjska je samooplodna sorta. Ako u vašem dvorištu ili vrtu ima mjesta za jedno stablo dunje, onda to može biti samo sorta Vranjska. Na prve plodove ne morate dugo čekati, jer dunja rodi već u drugoj ili trećoj godini nakon sadnje. Prilikom rezidbe na oblik preporuča se formirati piramidu. Rezidbom u rodu održavamo uzgojni oblik, prorjeđujemo suvišne grane, izbacujemo bolesne ili oštećene izboje.


Liker od dunje savršeno odgovara uz blagdanske kolačiće 😉

Usprkos ljekovitim svojstvima i blagotvornom djelovanju na organizam, dunje se češće nalaze na ormarima nego na našim jelovnicima. Jedan od razloga je taj što se plodovi teško konzumiraju u svježem stanju, ali brojne su mogućnosti pripreme ukusnih jela i napitaka od ove vrijedne voćkice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije