Vječna dvojba: živo ili umjetno božićno drvce?

Božićna jela, bor, božićno drvce tradicionalno se ukrašavaju tijekom blagdana, no taj običaj da se unosi svježe zimzeleno bilje u dom svoje korijene vuče iz slavenske mitologije. Okićeno drvce središnje je mjesto svakoga doma u vrijeme blagdana i obično se obitelj okuplja oko njega.

I najskučeniji interijeri i obitelji slabijeg imovinskog stanja neizostavno će sebi priuštiti makar koju granu zimzelenog drveća kako bi imalo pravi, topli blagdanski štih u svome domu. Naročito se tomu vesele najmanji, ali i odrasli puno ne zaostaju u oduševljenju jer ih uređena drvca i sav taj blagdanski šušur stvoren od dekoracija podsjeća na djetinjstvo i budi nostalgiju.

Mnogi svake godine iznova u ovo vrijeme dvoje kakvo drvce odabrati, a odluku je sve teže donijeti jer je ponuda sve veća. Uz onu osnovnu dilemu – odabrati živo ili umjetno drvce, premišljamo se hoće li naš dnevni boravak, blagovanje ili hodnik krasiti bor ili pak jele i smreke koje se kod nas najčešće ukrašavaju te u kojoj će boji biti.

Naime, od prije nekoliko sezona u ponudi umjetnih drvaca pojavile su se ružičaste, ljubičaste, bijele i druge nijanse za koje se odlučuje sve veći broj ljudi.

Ono što svakako prilikom odabira trebate imati u vidu, osim veličine i specifičnosti prostora u koji ga smještate, jesu prednosti i nedostatci svake vrste drvca.

Tako, primjerice, umjetni borovi su ekonomski najisplativiji i s njih ne otpadaju iglice koje stalno morate usisavati, no nemaju onaj specifičan miris svježine zimzelenog drveta. No, noviji modeli umjetnih drvca su vrlo vjerne replike pojedinih vrsta, da izgledaju savršeno.

Rezana drvca imaju prekrasan miris i najčešći su, ali i najgori izbor jer drvce nakog blagdana završi na smetlištu, što je vrlo neodgovorno ponašanje prema okolišu. Usto, osipaju se iglice – iznimka su jedino jele.

Drvce u tegli najbolji je ekološki izbor jer tako osim svježeg i atraktivnog drvca, čuvamo okoliš i dajemo šansu biljci da nastavi svoj život nakon blagdana. Ali, prije kupnje razmislite gdje ga možete zasaditi ili pokloniti nekome tko će mu naći mjesta u svome vrtu, okućnici, vikendici…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije