Moja sirova priča

‘Ma da, moš mislit!’ Znam da ti to prvo pada na pamet i možda si za sada u pravu. Prvi puta kada sam čula o fruktarijancima i sirovojedcima, a bilo je to prije skoro 20 godina u Yoganandinoj knjizi ‘Autobiografija jednog jogija’, i ja sam sama pomislila: ‘Koji luđaci!’

I, BTW, to moj stari još i dan danas misli o meni! Kao što mu je bilo muka kada sam nekoliko mjeseci štedila (lovu koju sam dobivala svaki dan za pecivo i sok) da bih mogla jedva isprintati 300-tinjak letaka i sama protestirati ispred McDonaldsa i dijeliti te letke. Naravno da je došao neki striček od 120 kila i jako me je hudo gledao. Sigurno si je pomislio: ‘Ah, ubogo djevojče od 45 kila i metar cvancig. Pa samo da puhnem, nebu te bilo!’

Ali taj žar 17-godišnjakinje drži me i dan danas i ova moja priča kotrlja se i dalje bogato živi u meni, nadajući se da što više ljudi shvati da su pas, mačka, kokica, tigar ili svinja jedna te ista životinja koju isto trebamo voljeti. Hm, pa da, sada sam i ja jedan od tih blesana ludih za voćem i povrćem.

Kada pomislimo kako jedan fruktarijanac čeka da mu jabuka ili šljiva padne na zemlju da ju ubere, prvo što većina ljudi pomisli je vjerojatno sljedeća misao: ‘Koja budala! Zašto se taj tip tako bez veze ograničava?’ No život i priroda su mi pokazali drugačiju i dublju sliku. To je jednako tako unutarnji stav kao i vanjski zakon koji kaže: u skladu sa prirodom!

Pitanje je koliko smo ga voljni duboko sprovesti. Hoćemo li pričekati da jabuka sama sazrije u svojim prirodnim, organskim uvjetima šibana suncem, vjetrom, snijegom i kišom? Ona u sebi nosi čitav život i energiju Planete Zemlje, čitava njena godišnja doba, snagu i moć Majke Prirode kao i ljubav različitih prirodnih elemenata koji su u sinergiji djelovanja stvorili posve novu kreaciju.

Eh, da sada moja romantična naklapanja ne bi ostala sama visjeti u zraku, evo nekih znanstvenih činjenica. Jedna svježa ili živa jabuka, mrkva, cikla, češnjak, salata sadrže u sebi oko deset tisuća svjetlosnih jedinica koji se zovu biofotoni. Istraživanja su pokazala da sirovojedci u sebi sadrže oko 83 tisuće mjernih jedinica biofotona, dok oni koji su na junk foodu imaju samo oko tisuću mjernih jedinica. A da uopće ne spominjemo enzime i sve druge pokazatelje.


Pročitajte što cijenjeni dr. Campbell odgovara na pitanje postoji li neka ‘čarobna namirnica’ koja nije prisutna u zapadnoj prehrani: ‘Dokazi koji su prikupili istraživači iz cijelog svijeta pokazuju da je prehrana koja je dobra za prevenciju raka ujedno dobra i za prevenciju srčanih bolesti, Alzheimera, multiple skleroze, osteoporoze itd. Sve te i druge bolesti potiču od nezdrave prehrane i načina života u kojima prevladava višak faktora koji potiču bolest te nedostatak faktora koji potiču zdravlje. I obrnuto, postoji način prehrane koji djeluje protiv svih tih bolesti, a to je prehrana cjelovitim biljnim namirnicama. Situacija je toliko loša da na odjelima trgovine mješovite robe sa ‘zdravim’ proizvodima često ima više dodataka prehrani i posebnih pripravaka od naizgled čarobnih sastojaka nego prave prirodne hrane.’

Prema tome, ljudi, bacite se na voće i povrće! Sirova ili živa hrana osim sveg voća i povrća uključuje i orahe, lješnjake, bademe, indijske oraščiće, kao i lan, suncokret i sezam. To su osnove, a dalje ljudi sami odabiru hoće li ili neće uzeti u obzir i bezglutenske žitarice. No, u svakom slučaju, ono što možda niste znali je da je od sirove hrane moguće iskreirati jednu prekrasnu tortu, burger ili npr. sarmu ili pizzu. Kako to izgleda, vidjet ćete uskoro…

Očito je koliko je velika moć oporavka organizma na sirovoj prehrani, pa čak, usuđujem se reći, i izliječenja, i to govorim na temelju osobnog iskustva.

No tek kada bi iskusio ili iskusila sirovu prehranu tada bi se tvoja priča možda počela mijenjati i utjecala bi na promjenu tvog stava. Jer znamo da nam jedino iskustvo pruža prave argumente da promijenimo svoju prehranu ili čak možda cijeli život na bolje. Prelazak na sirovu prehranu je prije svega proces. I, zato, samo polako i sigurno!

Ako sam zadobila vašu pažnju, onda se čitamo sljedeći puta o svježe cijeđenim sokovima i smoothijima i prvim receptićima.


Ako ste zainteresirani saznati više o radionicama sirove hrane pogledajte više na moj Facebook profil

Više o blagdanskoj radionici sirove žive hrane saznajte OVDJE.

A video intervju o sirovoj prehrani pogledajte ovdje na 42 minuti:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije