Lijepi muškarci i žene imaju 20% veće plaće

Vitko tijelo, besprijekoran ten, simetrično lice. Nisu to uvjeti za izbor fotomodela, nego put do bolje plaće.

Eva Sierminska iz luksemburškog Instituta za društvena istraživanja piše da lijepe žene primaju 20 posto veću plaću od prosječne u Njemačkoj, ali ni muškarcima markantno lice, tijelo u formi i sportski izgled nisu naodmet kad traže posao. A donijet će im i prosječno 14 posto veću plaću. Od devedesetih naovamo na cijeni je vitka figura i asketski izgled, oni navodno obećavaju veći učinak, bolje zdravlje. Prema istraživanju, najbolje izgledaju menadžeri i drugi šefovi, možda i zato što se bolje hrane i vježbaju.

Ne samo u Njemačkoj, šefovi će se svuda prepustiti i zanijeti lijepim licem, piše njemački Spiegel. Ljepota se posebno cijeni u marketingu i uslugama. Dakle, sportski tip prodavača prodat će više automobila, poletna konobarica više pića, a njegovana kozmetičarka više krema.

Tako bi barem trebalo biti u teoriji. Muškarci u proizvodnji pak ne smiju biti mršavi. – Pothranjeni ljudi zarade i do osam posto manje od prosječno teških i od nešto debljih muškaraca. Problem diskriminacije pri zapošljavanju u Kaliforniji je riješen jer poslodavci od podnositelja molbe ne smiju tražiti ni fotografiju ni pitati za datum rođenja.

Zato autorica ovog istraživanja apelira na promjenu običaja i u Njemačkoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije