Namještaj od paleta: Pa to možemo i sami napraviti

Namještaj od paleta može napraviti svatko no to ipak nije sasvim jednostavno.

Nedavno sam izlagao namještaj od paleta na prvom međunarodnom sajmu 100% Natural u Rijeci. Izvrstan sajam, prekrasno vrijeme, a i pozitivne reakcije posjetitelja na moje radove. Gotovo svi su poželjeli sjesti na namještaj, isprobavati njegovu udobnost i čvrstoću, razgovarati sa mnom, pitati za savjet… No, bilo je i onih koji su samo frknuli nosom i rekli: “Pih, pa to možemo i sami napraviti!”

Naravno da možete! Namještaj od paleta može napraviti svatko tko se želi potruditi. Uostalom, to nije recept samo za takav namještaj, zar ne? No, želim istaknuti da to ipak nije sasvim jednostavno.

Bitna je volja, vrijeme i alati. Zato ću pokušati u 10 koraka opisati proces – step by step. Inspiraciju sam našao u sličnom opisu na Facebook stranicama jednog pallet craftera iz Australije. Želite li da vam namještaj ispadne baš onako kako ga rade osobe koje se time bave (ne nužno stolari) slijedite ove upute!

1. Pronađite palete

Bitno je da su toplinski tretirane bez kemikalija. Moraju biti relativno čiste, bez tragova ulja, s dovoljnom debljinom dasaka i drvenim (ne prešanim) kockama.

2. Pobrinite se za transport

Morate osigurati transportno vozilo jer palete ne mogu stati u obiteljski auto. Jedna paleta ima minimalno 10 kilograma, a za jednu manju terasu treba vam barem 15-ak paleta. Odlučite li se za palete možete odmah otkazati pretplatu u teretani – neće vam više trebati.

(Ako se zaista mislite iz hobija baviti izradom namještaja od paleta, ponavljate postupak 1. i 2. skoro svaki tjedan ili barem jednom mjesečno.)

3. Naučite pravilno rastaviti palete

Palete trebate rastaviti na dijelove, ali tako da ih ne oštetite. Na YouTubeu postoje tutorijali kako se to radi i oni će biti odlična pomoć.

4. Definirajte cilj

Prije nego krenete u avanturu s paletama smislite što zaista želite od namještaja. Najlakše je složiti palete jednu na drugu, no tako se to ne radi. Palete se režu, kroje i slažu tako da koristite manje paleta zbog težine, bojanja i same obrade (brušenja).

5. Palete moraju biti jednake

Ako niste pribavili jednake palete, proces krojenja vam ništa ne znači. Ispravak – znači povratak na korake 1. i 2.

6. Brušenje

Slijedi brušenje. Pa još malo brušenja. Iskašljavate poveću količinu prašine, no imate još malo brušenja. Pa još malo. A to je samo grubo brušenje.

7. Fino brušenje

Slijedi fino brušenje u kojem samo lakše iskašljavate granule prašine zato jer se brusi finijim brusnim papirima.

Ne manje važna informacija – brušenje je skupo. Cijena jednog kvalitetnog brusnog papira je 5 kuna po komadu. Za manju terasu treba vam barem 10 do 15 komada. Cijena jednog brusnog diska (za brusilicu) je između 70 i 100 kuna. Trebate uračunati i struju, ali i vrijeme koje trošite bruseći. Želite li zaista brusiti palete umjesto odmaranja na kauču? Razmislite.

8. Impregnacija – bojanje – najfinije brušenje – bojanje – bojanje

Baš tim redom i bez preskakanja.

9. Sklepaj me (ili sklapanje)

Za ovaj korak trebate pripremiti puno vijaka – malih, velikih, srednjih. Ako su loši vijci trebate prije napraviti manju rupu da drvo tj. daska ne pukne.

10. Još malo brušenja i bojanja

Da, taman kad pomislite da ste gotovi s brušenjem – ima ga još malo. Ovim završnim brušenjem i bojanjem otklanjaju se moguće nesavršenosti. Sretno svima u izradi!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije