WOW!

Fraisier je francuska torta od jagoda u koju se zaljubljujete na prvi zalogaj

Impresionirajte svoje goste ovim dekadentnim desertom od svježih jagoda i kreme koja u sebi sadrži liker od višanja.

Priprema ovog kolača možda nije najlakši posao koji ste u životu
odradili, ali svaka uložena minuta vratit će vam se dok ćete
uživati u fantastičnom okusu ove torte. Neće naškoditi ni
hvalospjevi koji vas očekuju kad je iznesete na stol.

Fraisier (francuska torta od jagoda)

Za biskvit:

4 jaja srednje veličine (na sobnoj temperaturi)
125 g šećera u prahu fino naribana korica
2 limuna
125 g brašna
50 g maslaca (otopljenog i ohlađenog)

Za kremu:

600 ml mlijeka
1 mahuna vanilije (uzdužno razrezana)
4 velika jaja + 2 žumanjka sobne temperature
180 g šećera u prahu
1 žlica likera od višanja
100 g kukuruznog brašna
150 g maslaca sobne temperature (narezanog na kockice)

Za sirup:

75 g šećera u prahu
Sok
2 limuna

Ostali sastojci:

Oko 600 g jagoda srednje veličine
200 g marcipana
200 g otopljene tamne čokolade

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Za biskvit ubacite jaja, šećer
i koricu limuna u veliku vatrostalnu posudu pa je namjestite
iznad lonca s kipućom vodom. Miješajte mikserom dok se ne
udvostruči količina smjese u posudi i ne postane vrlo gusta,
blijeda i nalik smjesi za mousse. Smjesa za biskvit spremna je
kad iz nje izvadite metlice miksera, a smjesa koja s njih padne u
posudu ostavi na površini trag nalik na vrpcu. Dodajte u smjesu
dvije trećine količine brašna i zatim nježno pomiješajte metalnom
žlicom.

Dodajte ostatak brašna pritom nastojeći sačuvati što više zraka u
smjesi, ali istodobno vodite računa da se brašno lijepo poveže s
ostatkom smjese.

Pažljivo umiješajte u smjesu otopljeni maslac. Sve premjestite u
kalup za torte promjera 26 cm i pecite 25-30 minuta ili dok
površina ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju, a rubovi biskvita
odvoje se od stijenki kalupa. Izvadite iz pećnice i pustite da se
hladi 5 minuta, zatim pažljivo odvojite od kalupa. Ostavite da se
hladi.

Za kremu stavite mlijeko i mahunu vanilije da zakipe u velikoj
posudi. Maknite s vatre i pustite desetak minuta da se arome
prožmu. U međuvremenu, miksajte jaja, žumanjke, šećer, liker i
brašno dok smjesa ne postane glatka i kremasta.

Izvadite iz mlijeka vaniliju pa mlijeko polako i pažljivo dodajte
u kremu i pritom cijelo vrijeme miješajte mikserom. Premjestite
smjesu u opranu posudu u kojoj ste kuhali mlijeko, stavite posudu
na srednje jaku vatru i pritom cijelo vrijeme miješajte dok
smjesa ne prokuha i zgusne se – to će potrajati otprilike 4
minute.

Važno je cijelo vrijeme miješati kako se u kremi ne bi stvarale
grudice. Miješajte još minutu iznad izvora topline jer krema mora
biti dovoljno gusta da je možete prebaciti u dresir vrećicu, ali
pazite da se ne uhvati za dno posude. Kad je gotovo, dodajte
maslac u kremu. Pustite da se krema malo ohladi pa je premjestite
u plitku posudu.

Prekrijte površinu masnim papirom da biste spriječili stvaranje
korice i ostavite da se hladi otprilike 1 sat – mora biti
rashlađena i čvrsta.

Sirup ćete napraviti tako što ćete u manju posudu staviti šećer,
limunov sok i 70 ml vode. Smjesu zagrijte da se šećer posve otopi
u vodi, a zatim neka sve kipi otprilike 2 minute. Maknite s
izvora topline i pustite da se ohladi.

Od marcipana valjkom nježno razvaljajte pokrov za tortu promjera
23 cm na radnoj površini koju ste prethodno dobro ‘pobrašnili’
šećerom u prahu. Držite na hladnom do korištenja. 

Vrijeme je da počnete slagati tortu. Prvo uzdužno razrežite
biskvit na dva jednaka dijela. Prije nego što krenete
slagati tortu, obložite unutrašnje rubove obruča od kalupa
papirom za pečenje ili folijom. Na dno kalupa stavite jednu
polovicu biskvita – žlicom pažljivo utisnite rubove biskvita,
moraju čvrsto prianjati uz rub obruča. Odaberite 12 jagoda
podjednake veličine i uzdužno ih prepolovite. Zatim ih lijepo
poredajte po rubu biskvita tako da su vrhovi usmjereni prema
gore, a odrezani dio neka lijepo prianja uz stijenku obruča.
Pazite da se sve jagode međusobno dodiruju. 

Napunite dresir vrećicu s otprilike dvije trećine kreme i krenite
spiralno istiskivati kremu na biskvit. Istiskujte kremu u prostor
između jagoda – pazite – sve šupljine moraju biti ispunjene.
Napunite dresir vrećicu s preostalom kremom. Nekoliko jagoda
(3-5) ostavite za ukrašavanje kolača, a preostale narežite na
četvrtine.

Rasporedite ih na tortu preko kreme da biste postigli da nadjev
bude viši za otprilike 2,5 cm. Na četvrtine jagoda rasporedite
ostatak kreme i površinu uredno zagladite.

Prekrijte kolač drugim biskvitom (strana koja je rezana neka bude
gore) i pospite ga preostalim sirupom. Nježno pritisnite gornji
biskvit prema dolje kako biste bili sigurni da cijeli kolač
čvrsto prianja uz stijenku obruča kalupa. Zatim položite na vrh
torte marcipan koji ste ranije pripremili i sve ostavite da se
dobro ohladi.

Prije serviranja pažljivo uklonite obruč kalupa, a zatim još
pažljivije papir koji je ostao prilijepljen uz rub torte.
Ukrasite tortu svježim jagodama, ukrasima od čokolade ili
neizbježnim listićima svježe mente koji svakom kolaču daju
osobito otmjen proljetni izgled.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije