SAVJETI STRUČNJAKA

Hladna voda ili ona sobne temperature? Evo koja je bolja za zdravlje

Dok voda sobne temperature nema nikakve znanstveno utvrđene prednosti, čini se da je toplija voda privlačnija drugim kulturama.

Ako danas još niste popili vodu, sada bi bilo pravo vrijeme za
to, ali  je li važno je li voda hladna ili sobne
temperature?  Hidratacija je neophodna za preživljavanje, a
preporučuje se da svaki dan popijete otprilike polovicu svoje
tjelesne težine u mililitrima vode. Međutim, postoje diskursi o
tome trebate li doista piti ledenu vodu ili bi čaša sobne
temperature dugoročno bila bolja za vašu probavu.

Čaša hladne vode često se klasificira prema postizanju
temperature od 0 do 3°C, ali jednostavno okretanje slavine na
hladno” ili dodavanje kockice leda u vaše piće učinit će je
dovoljno hladnim, kako piše MBG. Što se tiče vode sobne
temperature, to je jednostavno. Naravno, to može varirati ovisno
o prostoriji u kojoj se nalazite, pa recimo raspon od 20 do 25°C.
Ali je li jedno bolje za vas od drugog?

Dok voda sobne temperature nema nikakve znanstveno utvrđene
prednosti, čini se da je toplija voda privlačnija drugim
kulturama.

“Kao što možete pretpostaviti, malo je znanstvenih istraživanja o
dobrobiti pijenja tople vode, iako se to zagovara u mnogim
kulturama”, rekla je liječnica Amy Shah.

“Jedina stvar koja je stvarno vjerojatna znanstveno je da
pijenjem hladne vode sužavate svoje krvne žile i možda nećete
imati dobru apsorpciju, dok kada pijete toplu vodu, vaše krvne
žile su više proširene.”

Uz to, kao što je navedeno, tradicionalne prakse sugeriraju da je
korisnije piti vodu na višim temperaturama. Konkretno, prva stvar
ujutro je najvažnije vrijeme da se popije nešto toplo te tako
ponovno probudite svoj probavni sustav.

Pijenje hladnih ili ledenih pića može lako ugasiti vašu probavnu
vatru. Bolje je da pijete napitke negdje između sobne temperature
i vrućih. Hladna pića također mogu biti dobra, primjerice ljeti
ili kad vam je pretoplo. Međutim, konzumirajte ih svjesno tako da
ne bude uz hranu ili barem sat ili dva između obroka. Na ovaj
način, može se ohladiti, a da to ne bude previše štetno za vašu
probavu.

Osim toga, ako ste skloni migrenama, trebali biste pripaziti na
temperaturu vode. Jedna studija objavljena u časopisu Journal of
Neurogastroenterology and Motility povezala je konzumaciju hladne
vode kao okidač glavobolje, a žene koje su imale jednu ili više
migrena u prošloj godini imale su dva puta veću vjerojatnost da
će migrena nastupiti zbog hladne vode.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije