kruh

Od domaćeg kruha s češnjakom i peršinom kućom će se širiti opojan miris koji okuplja oko stola

Svježi kruh.

Količina sastojaka predviđena je za 4 manje štruce kruha, pa
ukoliko ne želite iskoristiti svu količinu tijesta u jednom
danu slobodno je ostavite u hladnjaku pokrivenu i
zamijesite je i sljedeći dan kako biste
ponovo imali svjež i topao kruh, predlaže gastroblogerica
Tatjana Miletić.

Domaći kruh s češnjakom i peršinom

Sastojci:

1 kg prosijanog brašna tip 400

200 ml mlakog mlijeka

200 ml maslinova ulja

1 paketić svježeg kvasca

1 žličica šećera

20 g soli

500 ml vode

Nadjev: 2-3 režnja češnjaka

šaka listova peršina

žlica maslinova ulja

prstohvat morske soli

Priprema:

U mlako mlijeko dodajte šećer i žlicu brašna, zatim
izmrvite kvasac, dobro promiješajte i
ostavite desetak minuta da naraste. U veću posudu
stavite brašno, dodajte sol, aktivirani kvasac i ulje.
Sve sjedinite i lagano dodajte vodu, uz stalno
miješanje kuhačom. Na pobrašnjenoj radnoj
površini mijesite tijesto desetak minuta
pa ga ostavite da odstoji oko pola sata. Zatim ga
ponovo premijesite i formirajte željene veličine
štruca. Složite ih u lim koji ste obložili papirom za
pečenje. Laganim potezima, oštrim nožem zasijecite štruce na
nekoliko mjesta. Prekrite ih pamučnom krpom i
ostavite da narastu, oko dvadesetak minuta. Zasječene
džepove u tijestu ispunite nadjevom. U
prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na dno
stavite manju posudu s vrelom vodom (to će pomoći da se
napravi bolja korica), a zatim ubacite vaš kruh. Ne smijete
ga prepeći, a dužina pečenja ovisi o veličini štruca.
Idealno vreme je oko 45 minuta. Neka vam ostane nekoliko žličica
nadjeva, pa ga još malo dodajte u džepove kad je kruh
pečen. Želite li da vam korica kruha bude ljepša i
hrskavija pečeni kruh stavite na žičanu rešetku, prekrijte
ga ponovo krpom i pustite ga da malo “odleži”. Najbolje ga je
poslužiti i rezati kad se malo ohladi.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije