PRIPAZITE TIJEKOM PRIPREME

Pogrešno smo radili čaj: Mnogi propuštaju jedan ključni dio procesa pripreme!

Koliko god mislili da znate sve o pripremanju šalice omiljenog čaja, to ipak možda i nije baš tako...

Svatko ima neku svoju metodu pravljenja čaja. Postoje i
rasprava o tome treba li ili ne dodati šećer ili koliko treba
ostaviti vrećicu čaja da stoji u šalici. Međutim, jedan
stručnjak za čaj tvrdi da smo sve ovo vrijeme čaj zapravo radili
krivo.

Jack McMullon je stručnjak za kupnju i miješanje čaja u
Ringtonsu, i otkrio je da mnogi ljudi propuštaju jedan ključni
dio procesa pripreme napitka – strpljenje. Očigledno, da
biste dobili što više okusa čaja, trebali biste ga poklopiti dok
se namače, piše Daily
Star
.

– Ovo zadržava više topline i održava konstantnu
temperaturu, što omogućuje da se listići čaja razmotaju i okusi
oslobode. Kako biste stvarno poboljšali čaj, trebali
biste lagano promiješati vrećicu čaja tijekom procesa
namakanja – objasnio je.

Ali koliko dugo trebate namakati vrećicu čaja?

Sve se svodi na vašu preferenciju u jačini čaja, kaže Jake. 
Ako volite crni čaj, onda stručnjak predlaže da vrećicu čaja
namačete četiri minute kako bi savršeno odgovarala vašem ukusu. A
ako ga ostavite dulje, mogli biste osjetiti “neugodnu gorčinu i
oporost”. Okus čaja također se svodi na temperaturu vode.
Jack je otkrio da je slatka točka između 95-98C.

Ako u čaj dodajete mlijeko, i ovdje postoje neke stvari koje
biste trebali znati. S raznim opcijama u rasponu od punomasnih do
biljnih alternativa, dodavanje kapljice mlijeka nikad nije bilo
tako komplicirano.

– Možda ćete otkriti da su obrane i nemasne ponude previše
vodenaste i da vam ne daju istu svilenkasto-glatku
teksturu. Također je malo vjerojatno da će uravnotežiti bilo
kakvu gorčinu u taninima. Crni čaj obično je jačeg i hrabrijeg
okusa od drugih čajeva i dobro podnosi mlijeko i sladila, što ga
čini idealnim izborom za vašu jutarnju šalicu – rekao je
stručnjak.

Osim toga, vjerovali ili ne, odabir prave
šalice ključan je za okus vašeg čaja.

– Odabir prave vrste šalice koja će provoditi toplinu i
učinkovito je zadržati, a da pritom ne utječe na okus, ključni je
dio pripreme ukusne šalice čaja. Staklo i porculan su glatki,
neporozni i neće utjecati na okus vašeg napitka. Deblje
šalice će duže zadržati toplinu, dok će tanje, osjetljivije
šalice brže gubiti toplinu. Pomoći će i zagrijavanje vaše šalice
na otprilike istu temperaturu kao čaj prije upotrebe – objasnio
je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije