KORISNO

Jesu li vaša zrna kave ustajala? Evo jednostavnog načina da saznate!

Zrna kave, baš kao i sve drugo što konzumirate, mogu s vremenom postati ustajala, no to ne znači da ga ne možete piti...

Bez obzira na to je li šalica kave u vašoj ruci došla iz
lokalnog kafića, benzinske crpke ili vašeg vrhunskog aparata
za espresso, svaka je kava prilično dobra u obavljanju posla —
što znači da vam može pomoći da se razbudite i krenete dalje u
dan, obzira koliko rano. Ali ako ste pravi poznavatelj kave,
najvjerojatnije želite uživati ​​u tom čarobnom eliksiru kada je
na vrhuncu okusa i svježine.

Zrna kave, baš kao i sve drugo što konzumirate, mogu s vremenom
postati ustajala. To ne znači nužno da je vaš napitak nesiguran
ili ga se ne može piti dok stari, ali vjerojatno neće biti
idealni topli napitak kakvog ste ga zamislili. Kako bi zrna
bila na vrhuncu za uživanje, pogledajte ove uvide stručnjaka za
kavu, piše Huffpost.

Stara kava je loša, ali zrna ponekad mogu biti
presvježa: “Najlakši način da objasnite svježinu u kavi je
da je usporedite s lukom zrelosti banane”, rekla je nezavisna
savjetnica za kavu Erika Vonie. “Da, možete jesti super tvrdu,
jarko žutu bananu, ali nije tako slatka i ukusna kao kada će biti
nekoliko dana kasnije. … I da, definitivno možete pojesti
zapečenu bananu, ali to neće biti isto iskustvo kao kad je bila
na vrhuncu zrelosti.” Vonie je rekla da kava nije namijenjena za
konzumiranje odmah iz pržionice i da biste trebali uzeti u obzir
vrijeme kada se kava ne prži kako biste znali kada je najbolja.
“Nakon prženja, kava se ‘odmara’ i ispušta plinove nastale
procesom prženja. Kako kava nastavlja sa starenjem, i dalje
će imati okus kave, ali može imati prigušenije okuse i arome”,
rekla je. 

‘Najbolje do’ nije nužno ‘popiti do’: U svijetu kave, dobre
stvari dolaze onima koji čekaju – iako predugo odgađanje neće
dati idealne rezultate. “Svježina je pokretna meta i ima
različitu važnost za različite ljude”, rekla je Kay Cheon, koja
upravlja veleprodajom i obrazovanjem u Dune Coffee Roasters u
Santa Barbari, Kalifornija. “Što se tiče pržionice, možda želimo
dati kavu u nečije ruke što je brže moguće, ali bismo također
željeli da ta osoba koja pije kavu zna da će postići najbolje
rezultate u šalici tjedan dana nakon što je kava pržena.
Netko tko kupuje kavu, možda će samo htjeti odmah popiti kavu, a
možda neće ni primijetiti ista poboljšanja ako pusti kavu da
odstoji ili to bude opcija pri kupnji.” Stručnjak za kavu James
Hoffmann, suosnivač tvrtke Square Mile Coffee Roasters sa
sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, objasnio je to na sljedeći
način: “Kava je može biti na policama jako dugo. Sasvim je
sigurno piti kavu nekoliko godina nakon što je pržena, ali tada
apsolutno neće imati najbolji okus. Ali dobra je ideja ostaviti
kavu da odstoji tjedan ili dva, možda dva, a zatim je iskoristiti
u roku od mjesec dana ili možda šest tjedana”, dodaje. Ono što je
zbunjujuće u vezi s kavom je prisutnost CO2 zatvorenog u kavi”,
kaže Hoffman i napominje da “to s vremenom pobjegne, a ljudi koji
piju kavu će to nazivati ​​’otplinjavanjem’.”

Imajući to na umu, postoji jednostavan način da saznate jesu li
vaša cijela zrna stvarno svježa. Stavite pola šalice zrna
kave u vrećicu na zip, iscijedite zrak, zatvorite vrećicu i
ostavite preko noći. Svježa zrna će osloboditi ugljični
dioksid i napuhati vrećicu. Ustajala zrna ostavit će vrećicu
ravnom.

Ulje igra ulogu u svježini kave: Putovanje zrna od neprženog
do ustajalog ima nekoliko koraka na putu, rekao je Hoffmann.
“Kako zrno stari, dolazi do gubitka aromatskih spojeva. A
nakon što se ti spojevi izgube, nećete moći uživati ​​u njima u
svojoj šalici”, rekao je. “Onda postoje negativni okusi stvoreni
oksidacijom ulja u zrnu kave, koje će s vremenom postati
užeglo.Tamnost pečenja igra veliku ulogu u tome koliko će ulja
biti istisnuto na površinu zrna. Vidjet ćete da tamnije pečenje
općenito ima masni sjaj. Ovo ulje ima tendenciju puno brže
oksidacije, a proces prženja zapravo cijelo zrno čini poroznijim
i manje gustim, tako da se sva kemija ustajanja događa brže kod
tamnijeg pečenja”, rekao je Hoffmann.

Cijela zrna dulje ostaju svježa: Osim prženja, stručnjaci su
istaknuli još jedan faktor koji je važan za starenje kave.
“Jednom kada se kava samelje, ustajanje se događa vrlo brzo,”
rekao je Hoffmann. “Većina ljudi može uočiti razliku između
svježe mljevene kave i kave koja je samljevena samo dan ili dva
prije.” Cheon je istaknuo da brže ustajanje s mljevenom kavom
nije uvijek loša stvar. “Ako idete na kampiranje i nemate pristup
mlincu, ili ako vam je kava posebno svježa, možete umjetno
ubrzati proces odmora tako da kavu prethodno sameljete 30 minuta
prije kuhanja, umjesto da čekate tjedan dana na to”, rekao
je. Za one koji žele najsvježiju moguću kavu, Hoffmann je imao
savjet: “Dobar mlinac za kavu za jutro najbolja je investicija
koju možete napraviti.”

Kako čuvati kavu da se održi svježina: Službeno izvješće o
pravilnom skladištenju dolazi od Marka Coreya, voditelja znanosti
i politike za industrijsku grupu National Coffee Association.
“Općenito preporučujemo čuvanje zrna kave na hladnom, tamnom
mjestu, idealno u neprozirnoj, hermetički zatvorenoj posudi”,
rekao je. Vonie, neovisna konzultantica, predložila je da kavu
držite u istom pakiranju u kojem je i stigla. “Ako je želite
premjestiti u drugu posudu, pobrinite se da blokira svjetlost i
da je hermetički zatvorena”, rekla je. Trebate li stvarno
zamrznuti kavu? Cheon je rekao: “Određene kave je dobro vakuumski
zatvoriti ili ih staviti u zatvorene cijevi unutar namjenskog
zamrzivača za kavu. Ali za većinu njih, pogotovo ako redovito
pijete kavu, najbolja praksa je jednostavno je držati dalje od
topline, vlage i sunčeve svjetlosti.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije