NIKAD LAKŠE

Tajne savršeno kuhane riže: Slijedite ove korake!

Evo što kaže stručnjakinja za rižu...

Svatko ima drugačiju metodu kada je u pitanju kuhanje riže.
Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i
ljepljiva. Stručnjakinja za hranu, Anna Beheshti, otkrila je
ispravan način kuhanja riže, te objasnila da metode mogu varirati
ovisno o vrsti riže, piše
Express

Naime, kako kaže, za savršenu kuhanu basmati rižu, najbolji je
omjer vode i riže 2:1, dok je za jasmin rižu i rižu dugog zrna
pravi omjer vode i riže 1,5:1. Stručnjakinja tvrdi da, ako više
volite čvršću teksturu, možete malo smanjiti vodu kako biste je
prilagodili vlastitom ukusu. Neki stručnjaci predlažu ispiranje
ili pranje zrna riže prije kuhanja. 

– Pranje basmati riže u posudi vitalan je korak prije kuhanja,
kojim se uklanja sav višak škroba, dajući vam više od odvojenih
pahuljastih zrnaca, dok ističe njen prekrasan okus – objasnila je
Anna.

No, mnoge zanima je li rižu najbolje kuhati na pari ili nakon
kuhanja prokuhati i ocijediti višak vode iz riže. Stručnjakinja
tvrdi da biste rižu trebali staviti u vrelu i posoljenu vodu, a
zatim kuhati u poklopljenom loncu, kako bi upila vodu, te da ju
ne biste trebali miješati dok se kuha. Što se tiče vremena
kuhanja riže, to može varirati ovisno o vrsti riže koju
odaberete. Bijelu basmati rižu kuhajte 10-12 minuta na jakoj
vatri, rižu dugog zrna oko 15 minuta na jakoj vatri, smeđu rižu
oko 25 minuta, basmati od cjelovitog zrna također oko 25 minuta,
a jasmin rižu od 10-12 minuta. 

Anna ima i savjet za slučaj da skuhate previše riže, pa ne znate
što s njom. Prvo ju trebate ohladiti što je brže moguće, a onda
ju stavite u hladnjak. No, ne biste ju trebali tamo držati više
od dva dana prije podgrijavanja, te ju ne biste trebali
podgrijavati više od jednom. Također, kada podgrijavate,
provjerite je li riža potpuno vruća. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije