MNOGO JE RAZLIKA

Vruća ili ledena kava: Koju je bolje piti i je li jedna zdravija od druge?

Međutim, postoji jedna karakteristika vruće kave koja ju uvelike razlikuje od hladne kave koji nema veze s konzumacijom, a to je - miris...

Kada je u pitanju ledena naspram vruće kave, sve se obično svodi
na osobni ukus, a i na doba godine. No, što je sa zdravljem?
Utječu li dvije verzije kave različito na ljudsko
tijelo? Razlika između toplo i hladno pripremljene
kave nije samo u temperaturi, evo što vam pojedina
vrsta može pružiti, piše Huffpost.
Stručnjak Majid Basit tvrdi da nema puno istraživanja na tu temu,
no kaže da je dokazano da vruća kava ima veće količine
antioksidansa, što može ponuditi zdravstvene prednosti. 

Studija iz 2018. godine u Scientific Reports to i
potvrđuje. Istraživači sa Sveučilišta Thomas Jefferson, otkrili
su da topla kava ima više razine antioksidansa, koji mogu
spriječiti ili usporiti oštećenje stanica, u usporedbi s hladnom
kavom. No, što ako želite dobiti dodatnu količinu kofeina?
Tada stvari postaju zeznute. Kofein je vrlo varijabilan i ovisi o
nizu čimbenika, uključujući korištena zrna.

Iako je studija Američkog kemijskog društva iz 2020. pokazala da
metode vrućeg kuhanja daju nešto više razine kuhanja nego metode
hladnog kuhanja, važno je napomenuti da razlike nisu bile
dovoljno velike da prevladaju gore navedene varijable. Dakle,
općenito ćete dobiti solidnu količinu kofeina bez obzira na to
pijete li kavu toplu ili hladnu. 

Međutim, postoji jedna karakteristika vruće kave koja ju uvelike
razlikuje od hladne kave koji nema veze s konzumacijom, a to
je – miris. Prema studiji iz 2008. godine objavljenoj
u Journal of Agricultural and Food Chemistry, otkriveno
je da aroma koja nastaje kuhanjem kave može promijeniti aktivnost
određenih gena u mozgu. U eksperimentu su koristeći miševe kojima
su uskratili san, otkrili da sam miris kave aktivira ekspresiju
određenih gena te time smanjuje umor i stres vezan uz
pospanost. 

S druge, strane ledena kava je znatno manje kisela od vruće
kave zato što se hladnom vodom ekstrahira manje kiselina iz samog
zrna kave. Zato je hladno pripremljena kava odličan izbor za
one koji često pate od žgaravice. Također, to znači da je okus
hladne nešto nježniji i možete ju piti bez puno šećera
ili drugih dodataka poput mlijeka ili vrhnja koji jednu šalicu
kave mogu pretvoriti u pravu kalorijsku bombu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije