Voće i povrće s puno vode poput krastavaca, zelene salate, lubenice i sličnog nakon odmrzavanja izgubit će svoju hrskavost i promijeniti teksturu...
Zamrzavanje hrane može biti jednostavan i učinkovit način da
uvijek pri ruci imate sve potrebne namirnice, no neka se hrana,
kažu stručnjaci, ne bi trebala zamrzavati jer joj preniske
temperature mijenjaju okus i teksturu.
Prva je na listi kuhana tjestenina. Naime, kod tjestenine je
lako pretjerati s procjenom koliko je treba skuhati pa često
ostane, no nutricionistica i osnivačica
stranice foodqueries.com Melissa Baker savjetuje da se
kuhana tjestenina ne zamrzava.
“Tekstura tjestenine mijenja se kada se zamrzne, postaje kašasta
i gubi tvrdoću”, kaže ona, posebno ako se dulje kuhala; ako
je skuhana al dente ima bolje šanse da bude dobra i kad
se odmrzne. Ako ipak odlučite zamrznuti kuhanu tjesteninu,
najbolje je, kaže Baker, umak čuvati odvojeno jer će se on
drukčije odmrzavati i zagrijavati.
Drugo je voće i povrće s puno vode poput npr. krastavaca,
zelene salate, lubenice i sličnog jer će nakon
odmrzavanja izgubiti svoju hrskavost i promijeniti teksturu,
a Baker kaže da će posebno loše proći zelena salata.
“Visoki sadržaj vode u njoj uzrokuje da uvene i postane
kašasta kada se odmrzne”, rekla je za Best Life.
Zatim slijedi pržena hrana. Nakon što je neko vrijeme provela u
zamrzivaču, pržena hrana može postati mokra. “Pržena hrana
ima hrskavu teksturu zbog sadržaja ulja”, kaže Baker.
“Zamrzavanje uzrokuje stvrdnjavanje ulja, zbog čega ona gubi
svoju hrskavu teksturu.” Također ćete vjerojatno otkriti da je
okus nakon zamrzavanja znatno drukčiji nego kad je hrana tek
obrađena.
Već odmrznuto meso ne smije se ponovno zamrzavati.
Zamrzavanje mesa izvrstan je način da mu produljite vijek, no
stručnjaci kažu da biste meso trebali odmrzavati samo
jednom i da ponovno zamrzavanje može promijeniti okus i
dati bakterijama priliku za razvoj. Da biste odmrznuli meso,
savjetuju, uvijek ga premjestite iz zamrzivača u
hladnjak kako biste izbjegli nagle padove temperature.
Također, pregledajte ima li meso
znakove kvarenja nakon što ste ga odmrznuli, poput
dijelova koji su druge
boje, kristala leda, promjene u teksturi i mirisu
ili pak promijenjenu boju.
Zamrzavanje jaja u ljusci jest poput zamrzavanja čaše vode. Dok
se tekući dio jajeta stvrdnjava, on se širi, zbog čega je
vjerojatno da će se zaštitni vanjski sloj razbiti. Jaje koje
pukne u zamrzivaču bit će nejestivo, a može doći i do
kontaminacije bakterijama. Međutim, jaja možete razbiti i staviti
u hermetički zatvorenu posudu te ih zamrznuti dok ne
budu spremna za uporabu, a žumanjke i bjelanjke možete
istući zajedno ili ih odvojiti.