JESTE LI ZNALI?

Ovih devet namirnica trebale bi stajati u frižideru, ali rijetko tko ih tamo stavlja

Od tortilja do citrusa, ovaj popis obuhvaća mnoštvo namirnica koje mnogi stavljaju svagdje, osim na njihovo pravo mjesto – u frižider...

Postoji mnoštvo namirnica za koje se možda ne čini da ih treba
držati na hladnom, ali stručnjaci kažu da bi tamo trebale biti
jer je to siguran način da maksimalno povećate njihovu trajnost,
pa čak i okuse. Od tortilja do citrusa, ovaj popis obuhvaća
mnoštvo namirnica koje mnogi stavljaju svagdje, osim na njihovo
pravo mjesto – u frižider, prenosi New York Post.

Tortilje: Akademija za prehranu i dijetetiku snažno potiče da se
tortilje drže u hladnjaku jer – kao što je obično navedeno sitnim
slovima – tako mogu trajati puno dulje. ‘Datum na njihovom
pakiranju služi za kvalitetu, tako da kada se hrana, poput
tortilja, pravilno skladišti, može se konzumirati nakon isteka
roka, ako nema znakova kvarenja’, poručili su iz Akademije.

Pite: Pite, posebno pite s orahom i bundevom, mogu postati
magneti za bakterije. Sigurne su za jelo na sobnoj temperaturi
samo otprilike sat nakon što ih izvadite iz pećnice. ‘Nakon toga,
trebale bi ići ravno u hladnjak i biti pojedene u roku od tri do
četiri dana ili zamrznute’, napominju iz Akademije. Također,
voćne pite mogu se čuvati na radnoj površini do dva dana,
zahvaljujući šećeru i kiselinama koje sprječavaju rast bakterija.

Sirup: Javorov sirup se obično smatra sivom zonom kada je u
pitanju skladištenje. No, stručnjaci savjetuju da će držanje
sirupa u hladnjaku znatno produžiti njegov životni vijek. ‘Čuvan
u hladnjaku, javorov sirup obično može ostati svjež do godinu
dana. Međutim, ako primijetite bilo kakvu pojavu plijesni,
svakako ga odmah bacite’, poručuju. Ovo također vrijedi i za
čokoladni sirup koji može preživjeti šest mjeseci nakon
otvaranja.

Citrusi: Voće poput naranči, limete i limuna držite na hladnom
kako biste produljili njihovu upotrebu na više od mjesec dana.
‘Ako se drže u hladnjaku citrusi se mogu čuvati tri do šest
tjedana’, rekla je Christina Ward, viša direktorica u Sunkist
Growers, ‘Grejp se može čuvati i na toplijim temperaturama’.

Kukuruz: Kukuruz u klipu puno bolje preživljava kad je na hladnom
budući da počinje gubiti sadržaj šećera kad se ostavi na sobnoj
temperaturi. ‘Osim ako ga ne namjeravate kuhati odmah, držite
kukuruz u hladnjaku jedan do dva dana’, upozoravaju stručnjaci iz
Akademije.

Maslac od kikirikija: Hlađenje maslaca od kikirikija lak je
potez za izbjegavanje neugodnih situacija, rekla je profesorica
Margarethe A. Cooper sa Sveučilišta u Arizoni. ‘Budući da ne
sadrži konzervanse ni stabilizatore, najbolje ga je čuvati u
hladnjaku kako bi zadržao svježinu i spriječio izdvajanje ulja’,
objasnila je, ‘Vjerojatnije je da će izdvojeno ulje u neohlađenom
prirodnom maslacu od kikirikija prije postati užeglo, što dovodi
do neugodnog okusa i teksture’.

Kečap: Proizvođač kečapa, Heinz, nedavno je objavio da se kečap
uvijek treba držati u hladnjaku. Akademija za prehranu i
dijetetiku primijetila je da će ohlađeni kečap trajati i do šest
mjeseci: ‘Dok će njegov visok sadržaj kiseline uništiti većinu
bakterija, niske temperature pomažu u održavanju okusa i
svježine’.

Integralno pšenično brašno: Stavke od cjelovitog zrna
pšenice, poput brašna, mogu postati vrlo zahtjevne za rukovanje,
kažu stručnjaci. ‘Nažalost, okus cjelovitih žitarica počinje
nestajati nakon što se žitarice samelju. A bez posebne brige,
brašno od cjelovitih žitarica može postati u najboljem slučaju
bljutavo, a kako vrijeme prolazi gorko’, navodi King Arthur
Baking Company na svojoj web stranici, ‘Što je hladnije i tamnije
okruženje za skladištenje, to će brašno od cjelovitog zrna duže
trajati. Toplina i svjetlost povećavaju brzinu oksidacije, pa je
skladištenje u zamrzivaču idealno’.

Maslac: Iako Uprava za hranu i lijekove izvješćuje da je
ostavljanje maslaca i margarina na sobnoj temperaturi tehnički
sigurno, to gotovo jamči da će užegnuti. ‘Margarin se može
razdvojiti na ulje ili vodu i krutine ako se ne drži u hladnjaku,
iako će biti siguran’, prema FDA.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije