NEĆETE VJEROVATI, ali za formu je dovoljno 5 minuta tjelovježbe dnevno

Znanstvenici sa Sveučilišta Utah kažu da čak i pet minuta rekreacije dnevno poboljšava zdravlje i kondiciju, pomaže nam da bolje spavamo i podiže nam energiju. Jednostavno, svaka minuta fizičkog napora se broji.

Studija objavljena u časopisu Obesity pokazala je da, kada govorimo o apetitu, jednak učinak na njega ima svakodnevno jednosatno vježbanje i ono petominutno.

Znanstvenici su pratili dvije skupine pretilih ispitanika koji su trebali skinuti kilograme. Jedna skupina je vježbala sat vremena dnevno, druga po pet minuta. I kod jednih i kod drugih se apetit smanjio, odnosno i kod jednih i kod drugih je u krvi izmjerena ista razina proteina koji kontrolira apetit.

Možda ste čuli za tzv. Tabata trening koji traje četiri minute, a sadrži vježbe visokog intenziteta i pauze od 10 sekundi. Pokazalo se da ova vrsta treninga ima izuzetne rezultate na kondiciju i snagu.

Evo kako da uvrstite petominutno vježbanje u svakodnevicu: ako gledate film iskoristite TV reklame za vježbanje, vježbajte dok perete zube, hodajte umjesto da se vozite, idite stubama umjesto dizalom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije