DNEVNIK JEDNOG PARFUMERA Kako je nastao parfem ZRINSKI?

Još prije otprilike 5 godina, jedan član mog tima rekao mi je: ‘Tomi pa trebao bi napraviti nešto i za naš grad. Čakovec je poznat po mnogočemu, tako da ti neće nedostajati inspiracije’.

Za vrijeme trajanja Porcijunkulova 2017., na kojem sam mogao vidjeti brdo kvalitetnih međimurskih proizvoda, postao sam svjestan da je ideja oko kreiranja jedinstvenog međimurskog parfema odlična stvar. Točno se sjećam tog trenutka, kada je pala moja konačna odluka da i Čakovec jednostavno mora imati svoj parfem.

Pošto sam želio da parfem sadržava sve sastojke koji su prepoznatljivi za Međimurje, nije bilo jednostavno kreirati parfemsku recepturu. Istina, svaki parfumer zna koji sastojci se najbolje slažu međusobno, ali za Čakovec nisam želio napraviti nešto jednostavno i predvidivo. Želio sam stvoriti nešto posebno, nešto čime ću se i za 20 godina ponositi. Nešto na što će biti ponosni sve Međimurke i Međimurci.

Svaka parfemska kompozicija sastoji se od gornjih, srednjih i baznih nota. Za svaku od nota struka približno zna koji sastojci se najčešće koriste. U ovom slučaju našao sam se pred nesvakidašnjom situacijom, jer spojiti sastojke poput ljubičice, šafrana, lokvanja sa trskom, livadnih trava i vodene paprati u gornjim notama i to u pravilnom omjeru nije bilo jednostavno. Kada biste imali prilike pomirisati posebno samo gornje note, razumijeli biste o čemu pričam. Točno bi Vas podsjetili na proljeće u donjem Međimurju, na prekrasne livade pune cvijeća. Isto tako sigurno bi pobudile lijepe uspomene na šetnje uz Muru i Dravu.

Najveći izazov bile su srednje note. Koje sastojke koristiti? Koje uspomene me vežu uz njih? Kako dočarati miris Međimurja? Ono u što sam bio sto posto siguran bilo je da želim koristiti božur – međimursku katružu i ljubičicu – međimursku fijolicu. Ta dva divna cvijeta provlače se kroz pjesnička djela i bila su pod obavezno. Uz više od 100 testiranja i analiza lagano su dodavani đurđica i karanfil, a pošto sam imaju želju da parfem bude osvježavajuć, dodani su divlja trešnja, ciklama i perunika, dok voćnu notu mirisu daje jagoda. Kompleksno, zar ne?

Na kraju su došle na red i famozne bazne note. Ovdje se postavljalo jedno problematično pitanje: kako kreirati bazne note od drvenastih sastojaka, a da miris u konačnici ne bude previše ‘težak’? Rješenje sam pronašao u pravilnom doziranju pojedinih sastojaka, a koji svaki za sebe odlično paše sa sastojcima iz srednjih nota. Na taj način cijela mirisna kompozicija daje jedan savršeni sklad tokom cijelog trajanja parfema na koži. Pa tako bazga, topola i vrba daju svježinu baznim notama, dok kesten, šipak i hrast daju intenzivnu toplinu cijeloj kompoziciji. Kada bi imali samo prilike pomirisati čiste bazne note imali biste dojam da se nalazite u šumama gornjeg Međimurja.

I tako nakon više od sveukupno tristotinjak uzoraka, nastao je miris sa kojim sam bio zadovoljan. Savršena parfemska receptura koja me podsjećala na proljeće u Međimurju, na moje uspomene koje sam preko parfema želio prenijeti drugima.

Jedino što je preostalo dati ime parfemu. Moram priznati da ovo nije bilo teško jer kome drugome ako ne obitelji Zrinski. Sjećam se da sam se još kao mali divio dvorcu u starom gradu. Znam da postoji još puno važnih povijesnih osoba važnih za naš kraj, ali Zrinski su mi nekako omiljeni.

Nakon 5 mjeseci kreiranja, nakon tristotinjak neuspjelih receptura i nakon nekih 250 sati rada, stvoren je parfem Zrinski. Jedinstven na svijetu, koji sadrži najkvalitetnije parfemske esencije, stvoren na ponos svih Međimurki i Međimuraca.

Više informacija o našem ponosnom parfemu možete pronaći OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije