U Varaždinu započeo Svjetski tjedan doula: ‘Mi smo žene koje služimo ženama’

Povodom Svjetskog tjedna doula, koji je započeo jučer, danas je u Varaždinu, u Park Boutique hotelu, organiziran susret na kojem su zainteresirani roditelji mogli dobiti besplatno savjetovanje i razgovor. Susret su vodile doule Maja Sabolić i Antonela Brajković Cesar.

– Za one koji nisu upoznati s pojmom doula, one su žene koje služe ženama za vrijeme trudnoće, za vrijeme poroda, emocionalna smo podrška ženama i od nas mogu saznati sve informacije o fiziološkoj trudnoći i porodu – objasnila je na početku Maja za one koji još nisu upoznati s doulama.

Ovogodišnja poruka Svjetskog tjedna doula upućena je ženama, a cilj je upoznati žene s mogućnošću ljepšeg, boljeg i sigurnijeg poroda i značajnoj ulozi koju doule imaju u tome.

– Osim emocionalne podrške, doule također imaju i značajan utjecaj na smanjenje troškova u medicinskom sustavu, a također se smanjuje i upotreba lijekova. Zbog doula žene imaju puno bolje iskustvo poroda – rekla nam je Antonela.

Doule u Hrvatskoj postoje već nekih deset godina i sve je više žena koje prepoznaju njihov značaj u trudnoći i kod poroda.

– Sve više žena obraća nam se u Hrvatskoj, no još je uvijek velika razlika između Hrvatske i ostalih zemalja Europske unije. U mnogim zemljama Europe doule su regulirana profesija, tako da mogu biti zaposlene po bolnicama, unutra zdravstvenog sustava, raditi u kućama za porode, dok kod nas doule još uvijek funkcioniraju u formi obrta i slobodnih zanimanja, da tako kažem – dodala je Antonela.

Medicinska struka u Hrvatskoj još uvijek pokazuje veliku razinu skepse prema doulama.

– Malo po malo razbijamo takav stav, vide što radimo i vide da im nismo prijetnja, već pomažemo i ženama i njima. No vrijeme tu još treba odigrati svoju ulogu.

Planovi za budućnost postoje, važna je regulacija doula kao profesije, no, dodaje Maja, to je stvar sustava.

– Mi također podupiremo primalje, želimo da one dobiju samostalnost koju zaslužuju, dakle, mogućnost da žene prate samostalno. U svijetu je to normalno, kao što je i suradnja između doula i primalja – zaključila je Maja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije