ČETIRI roditeljska stila odgoja i kako utječu na djecu

Važno je osigurati da vaš roditeljski stil odgoja podržava zdrav rast i razvoj djeteta, jer način na koji stupate u interakciju s vašim djetetom i kako ga disciplinirate, utjecat će na njega cijeli život. Istraživači su identificirali četiri osnovne vrste roditeljskih stilova. Svaki stil ima drugačiji pristup odgoju djece:

1. Autoritarni stil

Autoritarni roditelji su poznati po tome što odgovaraju ‘jer sam ja tako rekao’, kada dijete dovodi u pitanje razloge koji stoje iza pravila. Oni nisu zainteresirani za pregovore i usmjereni su na poslušnost. Ne dopuštaju djeci da se uključe u izazove ili prepreke rješavanja problema. Umjesto toga, oni daju pravila i provode posljedice s malo poštovanja prema mišljenju djeteta. Autoritarni roditelji mogu koristiti kazne umjesto discipline. Umjesto da pomognu djeci shvatiti kako bolje izabrati drugi put, nabacuju im krivnju zbog lošeg izbora.

Djeca koja odrastaju sa strogim autoritarnim roditeljima često poštuju pravila dugo vremena. No, njihova poslušnost dolazi s cijenom. Djeca autoritarnih roditelja imaju veći rizik od razvoja brojnih problema povezanih sa samopouzdanjem jer se njihova mišljenja ne vrednuju. Ona također mogu postati neprijateljski nastrojena ili agresivna.

Umjesto da razmišljaju o tome kako bolje raditi u budućnosti, često se usredotočuju na ljutnju koju osjećaju prema svojim roditeljima. Budući da su autoritarni roditelji često strogi, njihova djeca mogu postati dobri lažljivci kako bi izbjegli kaznu.

2. Autoritativni stil

Autoritativni roditelji imaju pravila i koriste posljedice, ali također uzimaju u obzir dječje mišljenje. Potvrđuju osjećaje djeteta, istodobno jasno pokazujući da u konačnici odrasli odlučuju.

Ulažu vrijeme i energiju u sprječavanje problema u ponašanju prije nego do njega i dođe. Koriste pozitivne strategije discipline kako bi se pojačalo dobro ponašanje, kao što su sustavi pohvale i nagrade.

Djeca odgojena autoritativnom disciplinom imaju tendenciju da budu sretna i uspješna. Vjerojatnije je da će oni biti dobri u donošenju odluka i procjenjivanju sigurnosnih rizika sami.

Istraživači su otkrili da će djeca koja imaju autoritativne roditelje najvjerojatnije postati odgovorne odrasle osobe koje se osjećaju ugodno izražavajući svoje mišljenje. Ovaj stil smatra se najučinkovitijim i najkorisnijim.

3. Popustljivi stil

Popustljivi roditelji su blagi i često se ‘umiješaju’ samo kad dođe do ozbiljnog problema. Skloni su opraštanju i usvajaju stav ‘djeca će biti djeca’. Kada koriste kazne, one ne smiju ostavljati posljedice. Mogli bi i vratitit povlastice natrag, ako se dijete žali ili mogu dopustiti djetetu da se ranije izvuče – ako obeća da će biti ‘dobro’.

Popustljivi roditelji obično su češće u ulozi prijatelja, a ne roditelja. Potiču svoju djecu da s njima razgovaraju o svojim problemima, ali obično ne ulažu puno napora u obeshrabrivanje loših izbora ili lošeg ponašanja.

Djeca koja odrastaju s popustljivim roditeljima imaju veću vjerojatnost da se bore s akademskim rezultatima. Oni mogu pokazivati ​​više problema u ponašanju jer ne poštuju autoritet i pravila. Često imaju nisko samopoštovanje i tužni su,

Također imaju veći rizik za zdravstvene probleme, poput pretilosti. Čak je veća vjerojatnost da će imati karijese jer popustljivi roditelji često ne primjenjuju dobre navike, kao što je pranje zubiju.

4. Zanemarujući stil

Zanemarujući roditelji često ne znaju što im djeca rade. Postoji nekoliko pravila. Djeca možda ne dobivaju od njih puno smjernica, savjeta, brige i roditeljske pozornosti. Ne posvećuju puno vremena i energije u zadovoljavanje osnovnih potreba djece i nekako očekuju da će se djeca sama odgojiti.

Mogu biti nemarni, ali to nije uvijek namjerno. Ponekad im nedostaje znanja o razvoju djeteta, a ponekad su jednostavno preplavljeni i drugim problemima, poput posla, plaćanja računa i upravljanja kućanstvom.

Djeca s zanemarujućim roditeljima vjerojatno će se boriti sa samopoštovanjem. U školi nisu baš dobri i također pokazuju česte probleme s ponašanjem i nisu sretni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije