TRENutak za roditeljski KUTak ‘Slušaš li ti mene uopće?’

Koliko puta ste čuli da vam netko upućuje ovo pitanje dok vi gledate u osobu koja govori, a misli vam lutaju okolo-naokolo?!

Vještina slušanja nije laka, ali je moguća. Svi volimo osobe koje znaju slušati. Nekako su nam milije. Imaju ono nešto. Takvima se rado povjeravamo. Kažemo za njih da znaju slušati.

Što je to nešto što takvi znaju, a mi još ne?

Već od prvog razreda učim djecu najtežem poslu na svijetu – slušanju. Bog nam je dao dva uha a samo jedna usta s razlogom a taj je da duplo više slušamo nego li govorimo. Većina je uspješnija upravo u govorenju i žive u uvjerenju da je govorenje važnije od slušanja. Možete biti vrstan govornik, ali ako nemate nekog tko bi vas pažljivo saslušao, vaša vještina ‘pada u vodu’.

Problem bi mogao nastati ako nismo slušni tip i slušanje nam nije jača strana dok je cijeli naš sustav prilagođen više slušačima. I tako čim se rodiš, roditelji ti drže prodike ne na vizualan način, ne objašnjavaju ti ni kao da si kinestetički tip pa se potrude praktično ti pokazati već ti riječima/auditivno objasne što trebaš i šlus – podrazumijeva se da sada znaš.

Još te i opomenu – pa već sam ti stoput rekao, a zapravo su rekli samo jednom ili dvaput. Kao da bi to nešto promijenilo. Ako nisi slušni tip osobe, pa da ti doslovno i stoput kažu, nema šanse da shvatiš što ti govornik poručuje.

To može razumjeti samo netko tko i sam spozna kako je teško shvatiti slušne poruke.

Primjer! Kako stojite s razumijevanjem i shvaćanjem uputa preko mobitela? Znači, netko se doista potrudi dati vam što detaljnije upute kako da dođete do njega, kako da pronađete neku ustanovu ili neku drugu zagonetku usmenom predajom. Vi slušate i nastojite pronaći traženo, držeći se uputa, ali redovito pogriješite.

Ako ste vizualni tip osobe, tada se taj netko može potrgati od objašnjavanja, ali vama će biti lakše ako vam on nacrta kako da dođete do toga, ako vam otvori kartu i pokaže na karti ili ako vi sami sebi prilikom njegovih uputa nacrtate ili zapišete kako da dođete do određene destinacije. To je već druga stvar! Vama to naveliko olakšava snalaženje.

Samo usmena uputa vam je poteškoća i da vas utješim – s vama je sve u redu samo ste vizualni ili kinestetički tip, možda i kombinacija te vam je potrebno dati upute shodno tome kako ih razumijete.

Ako ste upute čuli, primili i shvatili tada ste vjerojatno više slušni tip i nemate takvih problema.

No, što ako je vaše dijete takvo da ne može primati slušne poruke? Ili je vaš supružnik taj tip? I vi se uporno ljutite na tu osobu, okrivljavajući i optužujući je kako ne čuje i ne razumije što joj govorite, a ona samo ne prima poruke na pravilan način.
To vam je kao da Kineza okrivljavate zašto ne razumije hrvatski. Ne razumije jer nema znanja o jeziku što ne znači da ako ne nauči, jednog dana neće razumjeti.

Ne zavaravajte se da ćete time što ćete više puta ponavljati – pospremi sobu, uči, idi onamo i donesi ono ili ovo i tako u nedogled, naučiti dijete da čuje. Postoje tehnike koje dijete mora naučiti da bi mu se olakšalo. Ali i ne samo njemu nego i vama. Kada biste oboje to naučili ne biste imali lošu vezu u komunikaciji, ostajalo bi vam više vremena, živjeli biste u miru i komunikacija bi bila uvelike olakšana.

Dakle, nitko nije kriv što ne razumije, nego nas nisu na vrijeme naučili nešto što bi nam olakšalo međusobne odnose.
Ne mora više tome biti tako. Želite li to promijeniti, upišite sebe i dijete na radionicu aktivnog slušanja, ove subote u Čakovcu. Proći ćemo kroz neke aktivnosti kojima ćete dobiti uvid u to kako dati bolje upute, kako pažljivije slušati i kako čuti što nam sugovornik poručuje.

Sigurna sam da će vam to uvelike olakšati komunikaciju i s drugim ljudima jer ćete početi razumijevati one koji nikako da čuju i razumiju ‘jezik’ kojim im se obraćate.

Zašto da sebi ne olakšate ako postoje načini da to učinite?

Možda imate više djece i s nekima nemate šumove u komunikaciji, ali s jednim imate. Evo vam odgovora na to zašto je tome tako. Zašto ne biste s tim djetetom uspostavili bolju komunikaciju kad već ionako postoje načini da se to učini samo ih je potrebno naučiti. Educirajte se i olakšajte komunikaciju s drugim ljudima, naročito s onima kojima živite.

Najgora stvar koju sebi možemo učiniti je živjeti u neznanju i ne sebi olakšati život dok je topla voda već odavno otkrivena.

tel. 098/564-290

www.anitavadas.com

info@anitavadas.com

Facebook – TRENutak za roditeljski KUTak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije