DOULE ‘Sve više žena želi roditi kod kuće uz podršku licencirane primalje’

Protekli je tjedan bio posvećen doulama, ženama koje su podrška trudnicama, a koncept je to koji se zadnjih nekoliko godina sve više popularizira i u Hrvatskoj.

U Varaždinu je u prosincu 2015. godine otvoren i prvi doula obrt – ‘Doula Antonela’, čija je vlasnica Antonela Cesar.

– Riječ doula dolazi iz grčkog i doslovno znači ‘žena koja služi’, a taj je pojam relativno nepoznat široj javnosti, stoga upravo Svjetskim tjednom doula koji se obilježava u ožujku, želimo upoznati javnost s doulama, njihovom važnosti i radom – započela je Antonela koja se time bavi nekoliko godina.

– Doule su educirane žene koje pripremaju trudnice za porod, prate trudnicu i partnera tijekom trajanja trudnoće, poroda i babinja, odnosno postpartuma. Običaj inače dolazi od starijih plemena, kada su žene rađale okružene ženama.

Antonela, koja je prva u Hrvatskoj registrirala takav obrt, kaže kako je za nju biti doula poziv.

– To je za mene puno više od zanimanja, tome trebaš biti predan potpuno, 24 sata dnevno i posvetiti cijeli život edukacijama, kako bi mogao pružati adekvatnu pomoć i skrb ženama. Sve je više žena u Hrvatskoj koje se time bave uz posao ili volonterski – istaknula je.

Žene sve kasnije postaju majke

Oko šezdesetak djece do sad je Antonela ‘dopratila’ na svijet, a kaže kako je sve veća potreba za doulama.

– Društvo se mijenja, tako da većina budućih roditelja živi samostalno, a ne kao prije da je nekoliko generacija u istoj kući. Upravo zato su trudnice često prepuštene samoj sebi, tako da im takav oblik podrške dobro dođe.

Iako mnogi misle kako su doule prisutne samo pri porodu, one sudjeluju i u edukaciji žena za vrijeme trudnoće.

– Pratnja prilikom poroda je samo jedna od ‘zadaća’ doula. Važna je i edukacija rodilja jer način poroda uvelike ovisi o kvaliteti pripreme, tako da organiziram brojne tečajeve i predavanja.

Žene se, priča Antonela iz iskustva, sve kasnije odlučuju postati majke.

– Sve je više žena koje zatrudne iza tridesete, što nije nikakav problem. Čak i brojna istraživanja dokazuju brojne benefite kasnijeg majčinstva. Osim toga, drago mi je da na radionice u Varaždinu sve više dolaze prvorotkinje, što je znak da se žene žele osvijestiti uoči prvog poroda. Naime, žene se ponekad teže odluče imati drugo dijete jer su prilikom prvog poroda doživjele psihološko traumatično iskustvo – uvrede, vrijeđanja, izostanak humanosti u našim rađaonama.

Doule nisu ‘babice’

Mnogi su mišljenja kako su doule zapravo ‘babice’, no Antonela pojašnjava razliku.

– Primalje također pružaju psihološku i emotivnu skrb rodiljama, ali se brinu i za fizičko te medicinsko zdravlje majke i djeteta. Doule su na neki način produžena ruka primaljama, tako da u rađaoni skrbimo za sve one elemente koje one ne stignu jer je naš zdravstveni sustav ne funkcionira onako kako bi trebao – jedna primalja na jednu ženu.

Iako su doule sve popularnije, ima dijelova Hrvatske koji su prema njima zatvoreni.

– Još nije ujednačena praksa u Hrvatskoj, tako da u Slavoniji doule uopće nisu prisutne pri porodima, dok je u sjeverenom dijelu zemlje situacija potpuno drugačija. Doule i medicinsko osoblje uspjele su ovdje uspostaviti dobru komunikaciju, zbog čega sam presretna, ali potrebno je još mnogo raditi na tom upoznavanju.

Povratak kućnom porodu

I dok je danas većini nezamisliv porod kod kuće, doula Antonela kaže kako se i to polako mijenja.

– Žene osim što sve više žele roditi prirodnim putem, žele to obaviti u kućnoj atmosferi uz podršku licencirane primalje. Tako sam prisustvovala na porodu kod kuće u Rijeci.

Ta je žena svoje iskustvo opisala ovako:

– Na mojem kućnom porodu uz primalju emocionalna prisutnost doule, njezina fizička pomoć, znanje i moralna podrška ulijevale su mi mir, sigurnost i povjerenje u najtežim trenucima poroda. Osim što se rodila jedna djevojčica rodilo se i jedno novo, divno, doživotno prijateljstvo, tako da sam veoma zahvalna mojoj douli Antoneli – rekla je mama S.

Iskustvo i znanje koje je stekla prije samog poroda potvrdila je i Melita, koja bi za mjesec dana trebala roditi.

– Nakon što sam ostala trudna partner i ja smo intenzivno počeli razmišljati na koji način želimo da naše dijete dođe na svijet. Znali smo da želimo prirodan način dolaska djeteta, bez previše medikamenata, no nismo imali dostupne informacije za takav porod – opisala je.

Potrebne informacije, nastavlja, saznala je na Antonelinim radionicama, a sve nedoumice i strahovi su nestali.

– Doula nas je polako i efikasno uvela u svijet trudnoće i pripremila za prirodni porod. Samopouzdanje mene, kao buduće majke, i partnera je izrazito poraslo, sve nejasnoće i strahovi su nestali nakon radionica. Na tečaju smo odlučili da želimo doulu da nas prati kroz moju trudnoću do samog kraja te da bude prisutna na samom rođenju našeg prvog djeteta. Neopisivo nam je važno da beba dođe na svijet prirodno, a nakon dolaska doule u naš život sve je postalo mirnije i moj partner i ja s veseljem dočekujemo našu djevojčicu! – kazala je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije