KOLIKO sati dnevno spavate? Znanstvenici otkrili najraniji simptom demencije

San je itekako važan, ali previše sna jednako je opasno kao i premalo jer može biti simptom teških oboljenja.

Naime, znanstvenici su otkrili korelaciju između spavanja više od 9 sati dnevno i Alzheimerove bolesti.

Svi koji ulaze u ovu kategoriju spavalica, imaju čak dvostruke šanse oboljeti od demencije u idućim desetljećima svog života, prenosi Daily Mail.

Stručnjaci upozoravaju kako je svaka promjena u navikama spavanja razlog za zabrinutost jer znači kako je dio mozga zaslužan za budno stanje možda pod opterećenjem ili oštećen.

Osim korelacije između demencije i spavanja, utvrđeno je i kako su osobe koje spavaju dulje od 9 sati sklonije zaboravljanju informacija, manjku koncentracije i duljem procesuiranju novih kako i starih sjećanja te da imaju manji volumen mozga.

Znanstvenici još jednom naglašavaju kako je nemogućnost izlaska iz spavaćeg stanja simptom, a ne razlog zbog kojeg ljudi obolijevaju od Alzheimera.

Još jedan od simptoma je i gubitak osjeta njuha, pa se provodi takozvani ‘maslac od kikirikija-test’ kojeg pacijenti moraju nanjušiti iz određene udaljenosti.

– Razumjeti više o tome na koji način san utječe na razvoj demencije može pomoći liječnicima u prepoznavanju osoba s mogućim rizikom od obolijevanja – zaključila je dr. Rosa Sancho iz britanskog centra za istraživanje Alzheimerove bolesti.

Osvrnula se i na prijašnja istraživanja koja su potvrdila vezu između lošeg sna i ranog stadija demencije, ali i upozorila kako premalo sna u takvim situacijama može samo pogoršati stanje oboljelog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije