DOULA tko je ona i kako pomaže trudnicama?

U svojoj prvoj kolumni htjela bih napisati par riječi više o nama, DOULAMA.

Ja sam doula Antonela Brajković Cesar, certificirana porodna DONA International doula, CD(DONA), vlasnica obrta ‘Doula Antonela’.

Relativno nov i nepoznat pojam u Hrvata, a iza njega se krije mnogo toga. Danas su nam mediji vrlo bitni u prenošenju informacija i saznanja pa sam već više puta naletjela na krive interpretacije ili takozvane mitove o doulama.

Riječ doula dolazi od grčke riječi i u pravilnom prijevodu znači ‘sluškinja’ ili ‘ona koja služi ženi’. Doula je educirana žena koja pruža podršku trudnici i cijeloj njezinoj obitelji kroz period trudnoće, poroda i babinja. Radi se o emocionalnoj, psihičkoj, fizičkoj i edukativnoj podršci. Doula je jedina kontinuirana i stalna podrška koju trudnica ima kroz čitav taj period u svojem životu i o tome čak govori i Svjetska zdravstvena organizacija. Glavna zadaća doule je da bude uz svoju rodilju, prati ju i podržava u njezinim željama te joj pomogne ostvariti ispunjavajuće i zadovoljavajuće iskustvo poroda.

Jedan od mitova na koje sam naletjela već nekoliko puta, i to čak i iz medicinskih redova, je, da su doule te koje pomažu ženama da rode kod kuće – što je potpuno krivo i netočno!

Doule nisu medicinsko osoblje, ne obavljaju nikakve medicinske zahvate niti preglede (mjerenje tlaka, slušanje otkucaja bebina srca, vaginalni pregledi i sl.), isključivo se bave ne medicinskim dijelom skrbi oko rodilje i tu treba povući oštru granicu. Također, doule ne podržavaju ne asistirane kućne porode i ne mogu zamijeniti primalje, nikako i nipošto. Doule mogu prisustvovati kućnom porodu ali ukoliko je on asistirani od strane profesionalne primalje. Možemo i trudimo se biti produžena ruka primalja, kako u rađaonama, tako i na kućnim porodima.

Doule nisu samo pratnja ženama na porodu, kako nas se često opisuje, to je samo jedan od segmenata onoga čime se bavimo. Pratimo trudnicu kroz njezinu trudnoću (od onoga trenutka kada nas angažira do 6tj. iza poroda), stojimo im na raspolaganju za sva pitanja koja ih muče tijekom trudnoće, od klasičnih tegoba do savjeta ako naiđu na neki problem, uputimo ih kuda da se jave, informiramo ih o njihovim pravima i obvezama, pomažemo u pisanju plana poroda i pripremi svega što im treba za rodilište i kasnije kada dođu doma.

Također, odlazimo s njom na porod ili pomažemo odraditi dio trudova doma ako rodilja to želi, te smo uz nju i obitelj u onim prvim danima roditeljstva gdje pomažemo najčešće oko uspostave dojenja ili ostalih kućanskih poslova.

Edukativni dio je vrlo važan aspekt djelovanja doula a o njemu se vrlo malo zna. Doule su educirane i školovane (što profesionalno što samostalno) te imaju znanja o prirodnom fiziološkom porodu, načinu na koje tijelo funkcionira za vrijeme poroda, kako se ponašati i kako koristiti svoje tijelo za vrijeme poroda, one poznaju prirodne i alternativne načine kako si pomoći za vrijeme poroda (akupresura, aromaterapija, tehnike rebozo maramama, Spinning babies tehnike i ostalo). Također, educiramo trudnice o njihovim pravima, obavezama i mogućnostima tijekom trudnoće i samog poroda. Osobno to prolazim sa svakom svojom trudnicom i na Tečajevima za trudnice koje održavam. Svaka od nas održava razne edukacije i radionice, ovisno o tome u čemu se osobno usavršila ili ima znanja i kompetencije.

Doula je u svakom slučaju prije svega prijateljica svojoj trudnici, oslonac, rame za plakanje, ruka za stiskanje, izvor informacija i ‘mirna luka’ kada to zatreba. Doula je majka majci, čuvarica rađanja i cijele obitelji.

Od danas pa nadalje svakog drugog ponedjeljka objavljivat ćemo kolumne Antonele ‘O trudnoći i porodu – prirodno!’, a za više informacija javite se na antonelacesar@gmail.com ili na Facebook stranici Doula Antonela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije