Panchakarma

Danas je na redu generalni servis za tijelo, um i duh, Panchakarma.

Ime je dobila od dvije riječi koje znače, pet (pancha) i akcija (karma), znači pet akcija ili djelovanja kojima se čovjek podvrgava.

Te akcije su čišćenje sluzi (Nasya), želuca (Vamana), tankog crijeva (Virechana), debelog crijeva (Basti) i krvi (Rakta moksha.

Današnja PK je drugačija nego izvorna indijska, malo je prilagođenija čovjeku na Zapadu. Pa se sada ne radi puštanje krvi i čišćenje želuca, ali se rade uljenja (Snehana) i znojenje (Swedana).

A oni se rade u tri dijela od kojih je prvi dio pripremni dio ili Purv karma. Već u tom pripremnom djelu trebali bi biti na godišnjem odmoru i svu energiju i koncentraciju posvetiti terapiji. Terapiji koja se primjenjuje iz istih razloga. koje smo spomenuli u prošloj kolumni, zbog čišćenja tijela, zbog pomlađivanja, uklanjanja blokada i liječenja.

Dakle, za vrijeme Purv Karme uzima se pročišćeni maslac, Ghee, tri dana, zatim jedan dan ricinus i jede se posna hranu bez masnoća.

Tih četiri dana pripreme je važno i bez nje ne bi napravili potpuno čišćenje pošto njome pripremamo toksine za lakši izlazak iz tijela.

Jedan dan Purv karme se preporuča napraviti i uljenje, masažu i Swedanu, ayurvedsku saunu.

Nakon što smo obavili Purv karmu, dolazimo u Centar na glavni dio, Panchakarmu. Ona može trajati od 7 dana do 21 dan a najčešće traje 7 dana.

Svaki dan dobiva se od 3 do najviše 5 različitih tretmana, koji su jako ugodni, isto kao i cijelo iskustvo, kojem se ljudi često i rado vraćaju.

Zaista, Panchakarma je iskustvo koje ostaje za cijeli život i iskustvo koje ga može promjeniti, što često i čini. Preporuka je napraviti je negdje u miru prirode, van grada, putovanja, svakodnevnih aktivnosti i navika (tv, novine, telefon…). Također uz ayurvedsku, vegetarijansku prehranu i prakticiranje joge i meditacije za potpuni doživljaj.

Ti dani su potpuno vaši, da se očistite, obnovite, vratite svome centru i laganiji i sretni nastavite dalje.

Nakon iskustva u ayurvedskom centru slijedi Paschat karma ili post kura, koja se sastoji od laganije prehrane još 10-ak dana, i Rasayana, ayurvedskih biljaka, po potrebi ili želji. O tretmanima panchakarme više u slijedećim kolumnama.

shanti-ayurveda.weebly.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije